یکی از دغدغههایی که روز به روز اهمیتش- خصوصاً برای خود من- بیشتر میشه، دغدغه و معضل مشاغل مربوط به بانوانه. به شرط اینکه درآمد خوبی هم داشته باشه یا به قولی پردرآمد باشه!
اصولاً کسب درآمد برای خانمها، خصوصاً تو کشوری مثل کشور ما، خیلی با آقایان متفاوته.
از نظر من خانمها از جهت زاویهای که با کسب و کار دارن به دو گروه تقسیم میشن:
- گروهی از خانمها که به لحاظ شرایط خانوادگی و یا حتی ترجیح شخصی، دارای یک سری محدودیتها هستن مثل خانمهای خانهداری که ترجیح میدن بیشتر به وظایف خانهداری و یا مادری خودشون برسن و این امر براشون اولویت داره و خب قاعدتاً این دسته از خانمها برای کار کردن بیرون از منزل از نظر زمانی هم مشکلات زیادی دارن.
- گروه بعدی دقیقاً برعکس گروه قبلیه که خدمتتون عرض کردم. در واقع این گروه محدودیت خاصی ندارن و خب طبیعتاً دستشون بازتره (چشمبسته غیب گفتم 🙂 ) .
که خب قراره تو این مطلب برای هر دوی این گروهها مشاغلی رو بهتون معرفی کنم که جزء مشاغل پردرآمد برای خانمها (نه تنها در ایران، بلکه در تمام دنیا) هستند:
مشاغل مرتبط با خانمهای بدون محدودیت:
مشاغل مرتبط با خانمهای دارای محدودیت:
پس خیلی معطل نمیکنم و سریع میرم سراغ اصل مطلب.
این شما و این معرفی مشاغل پردرآمد برای خانمها :
۱- صنعت آرایش و زیبایی

این روزها داشتن ظاهر خوب و به اصطلاح “زیبا به نظر رسیدن” برای همهی آدمها اهمیت خیلی زیادی پیدا کرده…
کیه که دلش نخواد ظاهر شیک و زیبایی داشته باشه تا “فتبارک الله احسن الخالقین” رو حس کنه؟!
یا اصلاً کسی هست که علاقه داشته باشه زشت به نظر برسه؟!
الحق و الانصاف حرفهی عجیبیه! هم برای فرد حرفهای و هم برای فرد زیباجو 🙂
برای فرد حرفهای، از لحاظ سرمایهای که از طریق این حرفه میتونه کسب کنه، حیرتانگیزه و برای افراد زیباجو هم از لحاظ اعتماد به نفسی که در اونها ایجاد میکنه.
این صنعت با وجود پیشرفت قابلتوجه و همهگیر شدنش میتونه به اصطلاح پیشهی خیلی خوبی برای خانمهایی باشه که به این حوزه علاقه دارن و میتونن با شرکت تو دورههای آموزشی و ورکشاپهایی که در این زمینه برگزار میشه، به طور کامل آموزش ببینن.
این حرفه به علت تمایل به زیبایی در خانمها (و صد البته چشموهمچشمی بینشون)، جزو حرفههایی محسوب میشه که تقریباً همیشگی و پردرآمده و در واقع به عنوان یکی از بهترین و پولسازترین مشاغل برای خانم ها محسوب میشه ، پس اگه بهش علاقه داری دست دست نکن.
حرف درِگوشی: درآمد این حوزه یه جوریه که گر صبر کنی، از غوره نوتلا میسازی و میری جزو تاپ تِنای محله🥴
پس اگه فکر میکنی تو این زمینه استعداد داری و بهش علاقمندی تا دیر نشده برو دنبال علاقت و ازش درآمد خوب داشته باش.
۲- طراحی لباس

طراحی لباس حتی از اسمش هم مشخصه که یکی از مهمترین شغلهای پردرآمد برای زنان در دنیاست. این مورد هم مثل مورد قبلی، پیشرفت و اهمیتش رو مدیون فراگیر شدن اهمیت ظاهر برای آدمهاست و خب قاعدتاً هر چی اهمیت یه موضوع برای فرد بیشتر باشه تمایل داره که هزینهی بیشتری هم برای اون موضوع بکنه.
البته وارد شدن به این حوزه هم مثل همهی زمینههای دیگهی شغلی یک سری ملزوماتی داره:
- باید دانش و تخصص مرتبط با این حوزه رو کسب کنی.
- باید ذهن خلاقی داشته باشی تا هر روز بتونی ایدهها و طرحهای جدیدی رو عملی کنی.
- باید خودت رو دائماً به روز کنی که از رقبات جا نمونی.
لازمه بگم که برای متخصص شدن در این زمینه لزوماً نباید رشتهی دانشگاهی مرتبط داشته باشی و میتونی تخصص در این زمینه رو در محیط خارج از دانشگاه هم کسب کنی.
در این زمینه بهت پیشنهاد میکنم قسمت سیزدهم رادیو کارنکن (گفتگو با مرضیه سیدصالحی) رو از دست ندی.
۳- اینفلوئنسری/بلاگری

الآن دیگه کمتر کسی رو در میون اطرافیانمون میشناسیم که اینستاگرام نداشته باشه و یا با فضای اینستاگرام و یوتیوب آشنایی نداشته باشه. بنابراین کمتر کسی هم پیدا میشه که اطلاعی راجع به این شغل نداشته باشه یا دست کم هر روزی که اینستاگرامش رو باز میکنه، با حداقل یک اینفلوئنسر برخورد نکنه.
به هر حال به خاطر شرایطی که پیشرفت سوشال مدیا ایجاب میکنه، امروزه این شغل یکی از جذابترین شغلهای آزاد پردرآمد برای خانم ها است.
اینقلوئنسرها به واسطهی شهرت و اعتباری که در فضای مجازی کسب میکنن، غالب فضای صفحات مجازیشون رو در اختیار صنعت تبلیغات میذارن و بخش کثیری از درآمدشون از این طریقه.
نکتهی دیگهای که لازمه اینجا مطرح کنم اینه که یوتیوب فضای خیلی خوبی رو در اختیار بلاگرها و اینفلوئنسرهای سراسر دنیا گذاشته؛ به این صورت که بر اساس بازدیدها، لایک و کامنتهای یک پست، ماهانه مبلغی رو (مثل حقوق ماهانه اما از نوع متغیرش!) به اصطلاحاً یوتیوبرها اختصاص میده (البته این موضوع هم چندان بیربط به جریان تبلیغات نیست که توضیحش در حوصلهی این مطلب نیست!) .
ظاهراً این بستر، توسط آپارات هم راهاندازی شده اما راستش من فعلاً این موضوع رو در حد قصه شنیدم و نمونهی مستندی رو ندیدم اما خب شما خوشبین باشین و به فال نیک بگیرین 🙂
اینفلوئنسری هم مثل خیلی از مشاغل دیگه زمینههای مختلفی داره:
- اینفلوئنسر در زمینهی طنز
- اینفلوئنسر سبک زندگی
- اینفلوئنسر در حیطهی عکاسی
- اینفلوئنسر بخش مد و پوشاک
- اینفلوئنسر گردشگری
- اینفلوئنسر آشپزی
- …
البته تو پرانتز باید عرض کنم که اصلیترین شرط برای موفق شدن در این حیطه، داشتن اعتماد به نفس و توانایی برقراری سریع ارتباط با مخاطبه.
۴- طراحی وب

یکی از دلایلی که این شغل روبه عنوان یکی از شغلهای پردرآمد برای خانمها مطرح کردم، این بود که هر روزه تعداد کاربرهایی که به فضای اینترنت اضافه میشه، داره نسبت به روزهای پیشین افزایش چشمگیری پیدا میکنه و خب از طرف دیگه، این کار تقریباً میتونه به دور از محیط کاری و به اصطلاح به صورت دورکاری انجام بشه و این مورد دوم خودش جزو یکی از مزیتها برای خانمهایی محسوب میشه که محدودیتهایی دارن (و البته یک شغل خوب با درآمد مناسب برای خانمهای درونگرا هم محسوب میشه که میتونن با داشتن این مهارت به صورت دورکاری و پروژهای به فعالیت اقتصادیشون بپردازن) .
اساساً به نظرم این کار جدای از دانش و تخصص مختص خودش (مثل هر حرفهی دیگهای) ، یک سری ظریفکاری نیاز داره مثل رنگهایی که در طراحی به کار برده میشه یا تصاویری که در این زمینه استفاده میشه، که با روحیات غالب خانمها سازگاری خیلی خوبی داره و مطمئناً میتونه اونها رو تبدیل به یکی از برترینهای این حوزه کنه.
۵- عکاسی

عکاسی در واقع جزء اون دسته از شغلهاییه که از نظر من بخاطر همهگیری قضیهی سوشال مدیا (شبکههای اجتماعی) و علاقهی آدمها به ثبت هر لحظهی زندگیشون، پیشرفت خیلی سریعی کرده و روز به روز هم داره اوضاعش تو کشور ما بهتر میشه.
پیشتر آدمها به همین قانع بودن که فقط ازشون یه تصویر وجود داشته باشه و فاکتور کیفیت، اهمیت چندانی نداشت؛اما الآن قضیه فرق کرده و آدمها براشون کیفیت مهمه. اینقدر این مسئله اهمیت داره که حاضرن هزینههای نسبتاً زیادی برای این موضوع بکنن مثل خریدن گوشیهای خیلی گرون بخاطر رزولوشن بهتر دوربینش یا خرید دوربین و ملزوماتش که به شدت گرون هستن و یا حتی هزینه برای رفتن به اتلیههای عکاسی برای داشتن عکسهای هر چه بهتر و بینقصتر!
با توجه به این شرایط، آیندهی خیلی خوبی از نظر اقتصادی در انتظار عکاسهای حرفهایه.
چرا گفتم حرفهای؟!
چون کلاً فکر کنم تو عصری قرار داریم که آماتور بودن نه تنها تو عکاسی، بلکه تو هیچ زمینهای از نظر اقتصادی منفعتی نداره.
اما نکتهی خیلی مهمی که باید بگم اینه که هیچکس به واسطهی خوندن رشتهی عکاسی در دانشگاه، عکاس نشده و فاکتوری که از تحصیلات آکادمیک در این رشته مهمتره، اینه که ذوق عکاسی و خلاقیت وجود داشته باشه که کاملاً به فضای ذهنی و میزان آمادگی ذهنی برای پرورش این هنر برمیگرده.
در این زمینه شما ممکنه سالها تحصیل کنی و آموزش ببینی ولی اگر اون ذوق و استعدادی که لازمه، وجود نداشتهباشه، متأسفم! ممکنه جایگاه خوبی از لحاظ شغلی، در انتظارت نباشه 🙁
پس اگر شروط لازم و کافی رو دارین؛ تبریک میگم! شما قطعاً عکاس خوبی میشین.
۶- نواختن موسیقی

رسیدیم به قسمت خیلی جذاب ماجرا!
موسیقی جزو اون هنرای خیلی جذابه به نظر من.
از اون هنرایی که هر چی یاد میگیری اصلاً خسته نمیشی و دوست داری بیشتر و بیشتر ادامه بدی! البته سلایق و روحیات آدمها با هم متفاوته. ولی اگه با من همسلیقهای برات پیشنهادهای خوبی دارم 🙂
اگه واقعاً به موسیقی علاقه داری، بهت توصیه میکنم که هر چه زودتر این کار رو با نواختن یک ساز (سازی که نسبتاً راحتتره و بهش علاقهی بیشتری داری) شروع کنی.
تو شروع کن و ازش نترس! کمکم حرفهای میشی 🙂
برای این که از جنبهی اقتصادی قضیه هم خیالت راحت باشه، این رو عرض میکنم که شما بعد از اینکه یک نوازندهی حرفهای شدی، میتونی از راههای زیر از هنرت کسب درآمد کنی و لذت ببری:
- میتونی در ارکسترهای مختلف مشارکت کنی.
- میتونی در تهیهی آلبومهای با کلام/بیکلام همکاری داشته باشی.
- میتونی هنرت رو به افرادی که مثل خودت مشتاق یادگیری هستن، آموزش بدی و از این طریق از هنرت کسب درآمد کنی.
۷- مدیریت منابع انسانی

چی هست اصلاً؟
به چه دردی میخوره؟!
بازار کارش چطوره؟!
اگه خیلی ساده بخوام عنوان این شغل رو معرفی کنم، باید بگم معنیش دقیقاً خودشه!!!
یعنی چی؟
یعنی اینکه جناب/سرکار مدیر منابع انسانی میاد از نیروی انسانی در فیلدهای مختلف استفاده میکنه تا بتونه با استفاده از این نیروی انسانی، اون سازمان رو به اهدافی که داره برسونه.
دقیقاً چه فیلدهایی؟!
این موضوع شامل موارد زیادی میشه از جمله:
- کارمندیابی
- آموزش
- حقوق و دستمزد
- روابط سازمانی
- ارزیابی عملکرد
- پاداش و جزا
- روابط صنعتی
- …
کلاً مدیر منابع انسانی برای سازمانها یک نیروی به شدت کارآمده و بازده سازمانها رو شدیداً افزایش میده و باعث بهبود عملکرد اون سازمان میشه. پس وجودش الزامیه.
حتی اگه یه سر به سایتهایی که آگهیهای استخدام رو میگذارن بزنین، متوجه میشین که آگهیهای شغلی زیادی با حقوقهای مناسب در این سایتها درج شده که به داشتن آیندهی شغلی در این زمینه امیدوارتون میکنه.
پس اگر به کار کردن در این زمینه علاقه دارین، میتونین از طریق دورههای مدیریتی که در خیلی از مراکز آموزشی برگزار میشه، کسب اطلاعات کنید و یا اینکه پناه ببرید به دانشگاهها تا دانشتون رو در این زمینه ارتقاء بدین 🙂
۸- روانشناسی

خب پیشنهاد بعدیم بیشتر به کار اون دسته از خانمهایی میاد که قصد دارن وارد دانشگاه بشن و موضوعی که براشون مطرحه اینه که رشتهای رو انتخاب کنن که بازار کار خوبی داشته باشه.
اگر در این شرایط هستین و قصد دارین که تحصیلاتتون رو ادامه بدین و از معبر دانشگاه به شغل مدنظرتون برسین، باید بگم که رشتهی روانشناسی میتونه انتخاب مناسبی باشه.
افرادی که در این رشته درس میخونن، بعد از فارغالتحصیلی در مقطع کارشناسی میتونن در موارد زیر مشغول به کار بشن:
- به عنوان کارشناس در مراکز دولتی مثل بهزیستی و شهرداری و …
- به عنوان معلم/دبیر در آموزش و پرورش
- کلینیکهای درمان اعتیاد
- کلینیکهای مشاورهای
- به عنوان مربی مهدکودک
- …
به طور کلی روانشناسی هم (به شرط داشتن تخصص کافی) در لیست شغلهای پردرآمد برای خانم ها در ایران قرار میگیره.
۹- متخصص زنان

این حرفه همون جوری که از عنوانش مشخصه، در کشور ما، فقط مختص زنانه.
این رشته جزو رشتههای تخصصی بالینیه و به درمان بیماریهای زنان مربوط میشه.
به طور کلی جزو شغلهای پردرآمد خانم ها در کل جهان محسوب میشه اما نکتهای که باید بهش توجه بشه راه طولانی و مدت زمان زیادیه که شما باید طی کنید تا به این جایگاه شغلی برسید.
شما ابتدا باید به عنوان یک داوطلب تجربیِ درسخون پلاس (در بعضی مواقع هم درسخون پرومکس) ، در کنکور شرکت بفرمایید تا از بین اون همه داوطلب و متقاضی سرسخت، قرعه به نامتون بیفته و شانس باهاتون یار باشه که تشریف ببرید برای مقطع دکتری عمومی. بعد از گذراندن ۷ سال، شما در این مرحله از داوطلبِ درسخون پلاس تبدیل میشید به یه دکترِ درسخون پلاس و خودتون رو آماده میکنید جهت آزمون تخصص و باقیِ ماجرا …
بنابراین به خانمهای عجول و کمحوصله اکیداً توصیه نمیشه!
۱۰- وکالت

اما میرسیم به وکالت!
پیشنهادی مناسب برای متقاضیان رشتهی انسانی دانشگاهها!
رشتهی محبوب (حقوق در مقطع کارشناسی) داوطلبهای انسانی که به نظرم برای رسیدن بهش، راه دیگهای جز دانشگاه نیست.
رشتهی نسبتاً پر زحمتیه و سهلالوصول نیست اما خب از اون دستهایه که اگه زحمتشو به جون بخری، میتونی ازش نتایج اقتصادی به شدت خوبی هم بگیری.
حرف درِ گوشی: این هم بهتون بگم که جدای از تحصیلات و تخصص که جزء لاینفک این شغله، باید به نوعی مهارت سخنوری داشته باشی و به قول معروف “سر و زبون داشتهباشی” تا بتونی در این زمینه موفق باشی.
البته این رو هم گوشزد کنم که اگر فقط به داشتن مدرک کارشناسی حقوق اکتفا کنید، ممکنه نتیجهی دلخواهتون با توجه به شرایط فعلی بازار کار حاصل نشه و شما برای حصول نتیجه، بهتره این مسیر رو ادامه بدین تا وکالت!
تا اینجا بیشتر سعی کردم راجع به مشاغلی صحبت کنم که غالباً شرایط کاری تمام وقت دارن و یا لازمهی اونها داشتن تحصیلات مرتبطه و خب بیشتر برای گروهی کاربرد داره که محدودیتی ندارن.
ولی در ادامه میخوام مشاغلی رو معرفی کنم که برای گروه دارای محدودیت، کاربردی باشه و بتونن از این طریق کسب درآمد کنن.
امّید که نتیجهی دلخواه، حاصل بشه…
۱- تهیهی غذای خانگی

شاید اگه زمان، کمی به عقب برگرده، از اینکه کسی راجع به این موضوع بخواد صحبت کنه یک مقداری متعجب بشین.
اما خب با توجه به شرایطی که مشغلههای جدید تو زندگی آدمها به وجود آوردن، خیلی از افراد حتی فرصت و یا حوصلهی درستکردن غذا رو ندارن و از طرفی فستفود مهمون یک روز دو روزه و بالاخره هر چقدر هم که یک نفر عاشق فستفود و غذاهای رستورانی باشه، بالأخره یک روز مجبور میشه ازش دست بکشه؛ حالا یا به اجبار ترس از خطری که سلامتی رو تهدید میکنه و یا اینکه ازش زده میشه و دقیقاً این همون نقطهایه که غذای خونگی به هر غذایی ارجحیت پیدا میکنه.
دقیقاً تو همین نقطه، شما باید دست به کار شی و به این نوع افراد که میزان غذای خونگی خونشون افت کرده، غذای خونگی برسونی و نجاتشون بدی.
این داستان به غذای خونگی محدود نمیشه و شما میتونید انواع کیکها و دسرهای خونگی رو هم به منوی شخصیتون اضافه کنید و منوی متنوعتری رو ارائه کنید 🙂
این نوع کسب و کار اگه کنارش یک پیج اینستاگرام باشه که هم خودت و هم هنرت رو اونجا معرفی کنی، قطعاً هم به گسترش کارت کمک میکنه و هم به اعتبارت!
۲- خیاطی

یکی از مشاغلی که خیلی میتونه به خانمهای خانهدار کمک کنه، خیاطیه و به عنوان یکی از شغلهای آزاد پردرآمد برای خانم ها میتونه نتایج اقتصادی خیلی خوبی رو داشته باشه.
اگر به این کار علاقه دارین، میتونید در دورههای خیاطی شرکت کنید و از این طریق مهارتهاتون رو افزایش بدین و البته کسب درآمد کنید.
این مهارت منحصر به دوخت لباس با پارچه نمیشه و شما میتونید سفارشهای مرتبط با مرواریددوزی، گلدوزی، پولکدوزی و منجوقدوزی و حتی دوختهای با کاموا رو بپذیرید 🙂
۳- پرورش گیاهان آپارتمانی

این شغل پیشنهادی هم میتونه به عنوان شغل دوم برای خانمهای کارمند کاربردی باشه و هم شغل مناسبی برای خانمهای خانه داری باشه که به پرورش گیاه علاقمندند.
برای آشنایی با مشاغل بیشتری که میتونید در منزل و به صورت دورکاری بهشون بپردازید، پیشنهاد میکنم ویدئوی زیر رو ببینید:
نمونهای از یک بانوی موفق
اما در این قسمت توجهتون رو به یکی از موفقترین خانمهای کارآفرین ایرانی جلب میکنم 🙂

ایشون سرکار خانم دکتر سیده فاطمه مقیمی هستند.
خانم دکتر، عضو هیئترئیسهی اتاق بازرگانی و صنعت و معدن تهران و یکی از ثروتمندترینها در کشور ما هستند اما زمینهی شغلیشون نسبتاً با موارد گفتهشده متفاوته.
خانم مقیمی در رشتهی مدیریت بازرگانی و راه و ساختمان تحصیل کردند و دارای دکتری تخصصی کارآفرینی بینالملل هستند. ایشون مدیرعامل و بنیانگذار شرکت حمل و نقل بینالمللی “سدیدبار” هستند و در سال ۲۰۱۲ به عنوان کارآفرین برتر جهان اسلام برگزیده شدند و در سال ۲۰۱۶ عنوان نخست کارآفرین برتر زن را در کنفدراسیون اتاقهای بازرگانی و صنعت آسیا و اقیانوسیه کسب کردند.
جهت آشنایی بیشتر دعوتتون میکنم به تماشای ویدئوی زیر که خالی از لطف هم نیست:
اگه دوست دارید راجع به زندگینامه و سرگذشت خانمهای موفق در دنیا اطلاع بیشتری کسب کنید و در موردشون بیشتر بخونید و لذت ببرید، به این قسمت مراجعه کنید. پیشنهادهای خوبی براتون داره ؛)
کلامِ آخر!
اما در نهایت و به عنوان کلام آخر! نظر شخصی من اینه که آدمها میتونن در هر شرایطی و هر جایگاه شغلیای که دارن، با بروز دادن تواناییهاشون از نظر اقتصادی به نقطهی خوبی هم برسن مثل نمونهای که با هم دیدیم!
مهم اینه که آدمها کاری که انجام میدن رو واقعاً دوست داشته باشن و از جون و دل برای اون کار وقت بذارن.
چیزی که واضحه اینه که قطعاً هیچ زحمتی بینتیجه نمیمونه و نتیجهی این زحمات در یک نقطه میتونه به شکل بهبود اوضاع اقتصادی و درآمد، بروز کنه 🙂
مطالب مرتبط
- ۱۸ شغل جدید و پردرآمد در دنیا
- کار تولیدی با سرمایه کم
- شغل پردرآمد با سرمایه کم برای خانمها
- درامد دلاری با فریلنسری
- چگونه می توانیم بدون سرمایه پولدار شویم
- شغل های پردرآمد بدون سرمایه
- لیست مشاغل خانگی پردرآمد
- چگونه با سرمایه کم پولدار شویم