احتمالاً برای هر دانشآموزی پس از انتخاب رشته ریاضی، ابهاماتی به وجود میآید که وارد کدام رشته ریاضی شود و پرطرفدارترین رشته های ریاضی کدام است؟
این سوالی است که برای همه در یک دورهای پیش آمده است، بنابراین باید بدانید که ما نیز در موقعیت مشابهی قرار گرفتهایم و حال شما را به خوبی درک میکنیم.
با توجه به اینکه انتخاب رشته در دبیرستان و به دنبال آن انتخاب رشته دانشگاهی از اهمیت بالایی در تعیین سرنوشت و آینده فرد برخوردار است، در این مطلب سعی کردهایم نکاتی برای انتخاب بهتر و عاقلانهتر پرطرفدار ترین رشته های ریاضی بیان کنیم.
سپس پرطرفدارترین رشته های ریاضی را توضیح می دهیم و در نهایت به معرفی دانشگاههای رشته های پرطرفدار ریاضی میپردازیم، پس با ما همراه باشید.
۱- توانایی و علاقه فرد
قبل از هرچیزی فرد باید توانایی و علایق خود را بشناسد و بداند که از انجام چه کارهایی لذت میبرد و مهارتش در چه دستهای از شغلها قرار میگیرد، یعنی صرفاً به دنبال رشتهای نرود که از وجهه بالایی در جامعه برخوردار است و یا افرادی با آن رشته پولدار شدهاند.
اگر صرفاً تابع سایر افراد در زندگی باشیم و فقط به این خاطر که یک سری از رشتههای ریاضی از پرطرفدارترین رشته های ریاضی فیزیک محسوب میشوند این رشتهها را انتخاب کنیم، به چالش برمیخوریم.
نه تنها در گذراندن واحدهای درسی رشته تحصیلیمان دچار مشکل میشویم، بلکه در آینده نیز با بازار کاری روبهرو میشویم که اکثر موقعیتهای شغلی در آن اشباع شدهاست.
بنابراین باید به دنبال رشتهای باشید که در آینده اشباع نشده باشد.
این نکته را فراموش نکنید که در هر رشتهای میتوان موفق و پولدار شد اگر علاقه و پشتکار داشتهباشید؛ یعنی فرد برای چیزی که دوست دارد با هر سختی بجنگد تا در آن موفق شود هرچند که جزء رشته های کم طرفدار ریاضی باشد.
۲- شناخت کامل رشتهها
قبل از انتخاب رشته دانشگاهی فارغ از اینکه پرطرفدارترین رشته های دانشگاهی ریاضی فیزیک شامل چه رشتههایی هستند و درآمد بالاتر و بازارکار بهتری دارند، ابتدا بهتر است در مورد دروس مربوط به این رشتهها اطلاعات کاملی بدست آورید.
برای مثال ممکن است وارد رشتهای شوید که تمام دروس آن مربوط به مدار و الکترونیک باشد و شما در دوران دبیرستان هم با این دروس رابطه خوبی نداشتید.
یا رشته انتخابی شما دارای واحدهای عملی فراوان است و شما اصلاً علاقهای به دروس آزمایشگاهی ندارید.
بنابراین بهتر است قبل از انتخاب رشته های پر طرفدار ریاضی تمام جوانب آنها را در نظر بگیرید.
۳- استفاده از تجربه دیگران
استفاده از راهنمایی و تجربه دیگران در انتخاب رشته میتواند به شما در شناخت بیشتر راه کمک کند و فرد را نسبت به چالشهای موجود در مسیر آگاه کند.
البته مراقب باشید که اطرافیان نظرات و آرزوهای خود را به شما تحمیل نکنند یعنی پدر و مادر با آرزوی مهندس شدن شما را به سمت انتخاب اشتباه سوق ندهند.
همچنین اگر از فردی در یک رشته از زیر شاخههای ریاضی مثل مهندسی کامپیوتر مشاوره میگیرید ممکن است شما را قانع کند که بهترین رشته همان رشته مهندسی کامپبوتر است. بنابراین با تعدادی از افراد در حوزههای مختلف مشورت کنید.
۴- شناخت دانشگاههای پذیرنده رشتههای ریاضی
ممکن است دانشگاههایی که رشته انتخابی شما را داشته باشند اصلاً در محل زندگی شما نباشند و مجبور شوید که به شهر دیگری برای تحصیل بروید.
بنابراین هنگام انتخاب رشته به این نکته توجه کنید که اگر دانشگاه رشته مورد نظرتان در یک شهر دیگر است اصلاً آدمی هستید که بتوانید در خوابگاه و یا دور از خانواده زندگی کنید یا نه و متناسب با آن تصمیمگیری کنید.
لازم به ذکر است که:
- اگر در یک رشته بتوانید خبره شوید و به قول خودمانی حرفی برای گفتن داشته باشید، میتوانید از آن پول خوبی بدست آورید حال چه مهندسی باشد چه حسابداری و….
- آینده شغلی یک رشته را نباید متناسب با وضعیت امروز آن در بازار کار سنجید بلکه باید در نظر گرفت که شما حداقل 4 سال پس از انتخاب آن رشته وارد بازار کار میشوید و بنابراین باید وضعیت آن را متناسب روندها بررسی کنید.
با توجه به نکات بالا، حالا میتوانید با دید بازتری اقدام به انتخاب رشتههای ریاضی کنید. برای انتخاب بهتر، ترتیب رشته های پرطرفدار ریاضی بر اساس جستجوهایی که انجام دادهایم بهصورت زیر است و چند مورد از رشته های پرطرفدار ریاضی فیزیک را به صورت مختصر توضیح دادهایم:
مهندسی برق
مهندسی برق یکی از پرطرفدار ترین رشته های ریاضی است که مرتبط با الکترونیک، الکترومغناطیس و الکتریسیته میباشد.
این رشته مناسب افرادی است که در دروس محاسباتی ریاضی و فیزیک قوی هستند و از هوش محاسباتی بالایی برخوردارند. کار مهندسان برق تحقیق، توسعه و طراحی ابزارهای الکترونیکی در صنایع مختلف است.
رشته مهندسی برق از 4 گرایش مخابرات، قدرت، کنترل و الکترونیک تشکیل شده است.
گرایش مخابرات
گرایش مخابرات در زمینه ارسال و دریافت اطلاعات از روشهای موجی و مخابراتی فعالیت میکند که از سه زیر گرایش اصلی زیر تشکیل شده است:
- مخابرات میدان
- سیستمهای مخابراتی
- مخابرات رمزنگاری
زیرگرایش مخابرات میدان
در این گرایش مهندسان از طریق یک کانال مخابراتی با ارسال و دریافت امواج الکترومغناطیسی یا فرستنده و گیرندههای مخابراتی مانند طراحی آنتنها و موجبرها سروکار دارند. در واقع میتوان گفت که مهندسان مخابرات میدان با چگونگی انتقال امواج حاوی اطلاعات از نقطهای به نقطه دیگر سروکار دارند.
زیرگرایش سیستمهای مخابراتی
هدف اصلی در این گرایش مقاوم ساختن سیستم در مقابل نویز، انتقال موثر سیگنال و آشکار سازی یک سیگنال مخابراتی است. این گرایش در حوزههای پردازش سیگنال، شبکههای کامپیوتری، تئوری اطلاعات، مخابرات بیسیم، مخابرات نوری و امنیت کاربرد دارد.
در واقع در این روش به حالت فیزیکی سیستم توجه زیادی نمیشود و هدف بهبود پارامترهای سیگنال میباشد.
زیرگرایش مخابرات رمزنگاری
این گرایش به گرایش سیستمهای مخابراتی نزدیک است و فقط مقطع کارشناسی ارشد دارد. مهندسان مخابرات رمزنگاری در حوزه ارسال و دریافت امن اطلاعات کار میکنند که شامل امنیت در الگوریتمهای رمزنگاری، امنیت در پردازش سیگنال، امنیت در شبکههای کامپیوتری و امنیت در انتقال اطلاعات میباشد.
گرایش قدرت
در این گرایش مهندسان در زمینه تولید برق، انتقال برق از طریق خطوط، توزیع انرژی الکتریکی و ساخت دستگاههای مربوطه نظیر موتور الکتریکی، ژنراتور الکتریکی، ترانسفورماتور و تجهیزات الکترونیکی فعالیت میکنند.
در واقع پیشزمینه این گرایش آشنایی با روشهای مختلف تولید برق، سیستمهای توزیع و خطوط انتقال نیرو میباشد.
گرایش کنترل
هدف اصلی مهندسان در این گرایش طراحی سیستمی است که در حد مطلوب عملکرد دستگاه را حفظ کند و در واقع خروجیهای یک سیستم را بر اساس ورودیهای آن کنترل کند. همچنین اتوماتیک کردن خط تولید نیز در حوزه کاری این گرایش میباشد.
گرایش الکترونیک
مهندسان در این گرایش در حوزه ساخت قطعات الکترونیکی و کاربرد مداری قطعات و طراحی مدارهای الکتریکی فعالیت میکنند.
میتوان این گرایش را به دو زیر گرایش میکروالکترونیک و مدار و سیستم تقسیم کرد که میکروالکترونیک شامل فیزیک الکترونیک، طراحی و ساخت قطعات است و مدار و سیستم شامل طراحی و ساخت سیستمها به وسیله قطعات ساخته شده توسط مهندسان میکروالکترونیک میباشد.
برای آشنایی بیشتر با رشته برق و حوزههای کاری آن پیشنهاد میکنیم ویدئوی زیر را حتماً ببینید:
مهندسی مکانیک
رشته مهندسی مکانیک که از پرطرفدارترین رشته های ریاضی است در حوزههای طراحی و ساخت سیستمهای مکانیکی، آنالیز و تحلیل نیرو، انرژی، حرکت و کار فعالیت دارد، از این رو مهندسان در این رشته باید از پایه ریاضی و فیزیک قوی برخوردار باشند.
این رشته تلفیق مکانیک، دینامیک، ترمودینامیک، علم مواد و الکتریسیته است.
هدفهای اصلی این رشته بررسی تاثیر نیرو در وضعیتهای مختلف ماده میباشد یعنی بررسی تاثیر نیرو در حالت مایع یا سیال که به آن مکانیک سیالات میگویند، بررسی خواص سیالات با تغییر دما که به آن ترمودینامیک میگویند و بررسی انتقال حرارت میباشد که در آن طراحی مبدلهای حرارتی و عایق حرارتی انجام میشود.
برای آشنایی بیشتر با رشته مهندسی مکانیک و دروس مرتبط و بازار کار آن پیشنهاد میکنیم ویدئوی زیر را حتماً ببینید:
مهندسی کامپیوتر
مهندسی کامپیوتر نیز از رشته های پرطرفدار ریاضی است و در دو حوزه نرم افزار و سخت افزار فعالیت میکند که سخت افزار شامل برد، صفحه کلید و … میباشد و هدف اصلی آن ساخت، طراحی، توسعه و راه اندازی سخت افزار سیستمهای کامپیوتری میباشد. همچنین در زمینه طراحی ریز پردازندهها و سیستم عامل کامپیوتر فعالیت دارند.
فارغالتحصیلان در این رشته میتوانند در زمینههای برنامه نویسی کامپیوتر، نوشتن اپلیکیشنهای موبایل، طراحی وب و کارشناس شبکه و … کار کنند.
برای آشنایی بیشتر با رشته مهندسی کامپیوتر و دروس مربوط به آن پیشنهاد میکنیم ویدئو زیر از دست ندهید:
مهندسی عمران
رشته مهندسی عمران برای افرادی مناسب است که به طراحی سازه و ساخت و ساز علاقهمند میباشند.
این رشته در حوزه ساخت، طراحی و نگهداری سازههایی مانند ساختمان، پل، سد و … و همچنین سازههای بزرگتر مانند برج و ساخت و ساز جادهها و راهها فعالیت میکند.
افرادی که در این رشته تحصیل میکنند باید گسسته، جبر و احتمال و هندسه قوی داشته باشند.
برای آشنایی بیشتر با رشته مهندسی عمران و دروس مربوطه و بازارکار آن توصیه میکنیم حتماً ویدئو زیر را ببینید:
علاوه بر پرطرفدارترین رشته های ریاضی که در بالا ذکر کردیم، لیستی از رشته های پرطرفدار ریاضی فیزیک برای آشنایی بیشتر و انتخاب راحتتر در زیر بیان شدهاست:
لیست رشتههای پرطرفدار ریاضی فیزیک
- مهندسی برق
- مهندسی مکانیک
- مهندسی کامپیوتر
- مهندسی عمران
- مهندسی شیمی
- مهندسی صنایع
- مهندسی هوافضا
- مهندسی معماری
- مهندسی مواد و متالورژی
- مهندسی نفت
- مهندسی پزشکی
- علوم کامپیوتر
- فیزیک
- ریاضیات و کاربردها
- مهندسی پلیمر
- ریاضی
- مهندسی شهرسازی
- مهندسی ساخت و تولید
- مهندسی دریا
- مهندسی نقشهبرداری
- آموزش ابتدایی
- مهندسی انرژی
- مدیریت
- شیمی
- علوم مهندسی
- اقتصاد
- دکتری پیوسته بیوتکنولوژی
- روانشناسی
- حسابداری
- فیزیک مهندسی
- مهندسی راه آهن
- مهندسی معدن
- ایمنی صنعتی
- معماری داخلی
- مهندسی ماشینهای صنایع غذایی
- مهندسی نساجی
پس از دانستن رشته های پرطرفدار ریاضی، لازم است بهترین دانشگاههای مربوط به پرطرفدارترین رشته های ریاضی را نیز بدانید که در زیر برای آشنایی بیشتر چند مورد از بهترین دانشگاهها معرفی شدهاست:
لیست دانشگاههای برتر مربوط به رشتههای ریاضی
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه امیرکبیر
- دانشگاه تهران
- دانشگاه علم و صنعت تهران
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه خواجه نصیر تهران
- دانشگاه شهید رجایی تهران
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه خوارزمی تهران
مطالب مرتبط با رشته ریاضی
لیست رشتههای ریاضی
اگر کنجکاوید که لیست تمام رشتههای ریاضی و فیزیک را بشناسید، توصیه میکنیم مطلب زیر را حتماً مطالعه کنید:
نکاتی پیرامون شغلهای رشته ریاضی و بازار کار آنها
اگر بهدنبال این هستید که اطلاعات بیشتری راجع به رشته ریاضی و بازار شغلی آن بدست آورید مطلب زیر را از دست ندهید:
همچنین اگر خانم هستید و نمیدانید کدام رشتههای ریاضی برای خانمها مناسبتر است؟
معطل نکنید و مطلب زیر را بخوانید:
اگر هنوزهم سردرگم هستید که کدام رشتهها در آینده بازار کار خوبی دارند، مطلب زیر دقیقاً همان چیزی است که به آن احتیاج دارید:
برای اینکه بدانید رشتههای پرطرفدار ریاضی بین شاگرد اولهای کنکور کدام است، حتماً روی دکمهی زیر کلیک کنید:
امیدواریم که مطلب بالا برای شما مفید واقع شده باشد.
خوشحال میشویم اگر نظری در رابطه با مطالب بالا دارید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید و یا چالشهایی را که در مسیر انتخاب رشته با آنها مواجه شدید را بازگو کنید.