کافی است تا صفحه جستجوی گوگل را باز کنید و درباره هر مطلبی که دوست دارید بدانید، مثلا “ اصطلاحات کریپتوکارنسی ” جستجو کنید، به دنیایی از اطلاعات دست خواهید یافت که انتخاب مطلب دلخواه در بین آنها را برای شما سخت خواهد کرد.
ما تلاش کردیم تا خلاصهای کاربردی از اصطلاحات کریپتوکارنسی و مفاهیم ارز دیجیتال را تا اندازهای که تصویری ابتدایی و روشنگر جهت انتخاب ادامه مسیر باشد ارایه دهیم.
درخصوص دنیای بلاکچین و تاریخ آن، در مطلب ” تاریخچه بلاک چین: چگونه این فناوری دنیای ما را تغییر داد؟ ” توضیحات کاملی ارایه شده است.
جهت تکمیل اطلاعات مرتبط با دنیای ارز دیجیتال و اصلاحات آن و نیز باتوجه به پیچیدگیهای مطالب مرتبط با این مبحث و قبل از تعریف مفاهیم ارز دیجیتال و تعریف 10 تا از اصطلاحات کریپتوکارنسی، نظر کوتاهی به تاریخچه کریپتو کارنسی خواهیم داشت.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
- تاریخچه
- کریپتوکارنسی (ارز دیجیتال) چیست؟
- ویژگیهای رمز ارزها
- مطالب و مفاهیم ارز دیجیتال برای چه افرادی مناسب است؟
- اصطلاحات ارز دیجیتال به زبان ساده
- 10 تا از اصطلاحات کریپتوکارنسی – مفاهیم عمیقتر ارز دیجیتال
- جمع بندی
تاریخچه
ایده اولیه ارز دیجیتال ، در سال 1983 توسط دیوید جائوم – رمزنگار آمریکایی- به نام e-cash مطرح و جهت تجاری سازی ایده، شرکت Digi Cash را در سال 1995 راهاندازی شد. ولیکن این شرکت در سال 1998 ورشکسته شده و از ادامه فعالیت بازماند.
در سال 2009 بیتکوین که در روی فناروری بلاکچین اجرا میشود، توسط توسعه دهنده ناشناس با نام مستعار “ساتوشی ناکاموتو” ایجاد گردید.
در سالهای بعد، کریپتوکارنسیهای دیگری ایجاد گردیدند که شامل ویژگیهای جدید از جمله قراردادهای هوشمند، قابلیت مقایسپذیری و… همراه با فناوری بلاکچین بودند. از این دست میتوان به کریپتوِ اتریوم، ریپل و لایتکوین و… اشاره نمود.
کریپتوکارنسی (ارز دیجیتال) چیست؟
کریپتوکارنسی از تلفیق دو کلمه کریپتو (crypto) به معنی دنیای رمز ارز (رمزنگاری) و کارنسی (currency) به معنی ارز یا پول رایج، تشکیل شدهاست. بنابراین منظور از ارز دیجیتال یا رمز ارز یا کریپتوکارنسی ، پولی است که بر روی پلتفرمهای اینترنتی و بصورت بلوکهای غیرمتمرکز برای جلوگیری از تقلب و جعل، رمزنگاری شده، مورد استفاده قرار میگیرند.
ویژگیهای رمزارزها (کریپتوکارنسی)
از جمله ویژگیهای رمز ارزها (کریپتوکارنسی) میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سطح بالای امنیت در برابر تقلب و دستکاری، به دلیل استفاده از الگوریتمها و تکنیکهای رمزنگاری
- تسهیل در جابجایی
- عدم نیاز به استفاده از بسترهای بانکی و محدودیتهای آن
- عدم دخالت دولتها
- نبود تورم
مطالب و مفاهیم ارز دیجیتال برای چه افرادی مناسب است؟
از آنجاییکه این مطلب جهت ایجاد آشنایی با اصطلاحات و روشهای بهرهبرداری از رمز ارزها (کریپتوکارنسی) میباشد، حجم مطالب به دو سطح تقسیم گردیده است تا بسته به نوع نیاز مخاطب، قابل بهرهبرداری بوده و از حوصله خواننده، خارج نگردد.
به همین منظور:
- قسمت اول مطلب برای تمامی گروه کاربران مشتاق جهت آشنایی با رمز ارزها (کریپتوکارنسی) و بیان اصطلاحات ارز دیجیتال، به زبان ساده میباشد.
- قسمت دوم، شامل مطالب تخصصیتر و اصطلاحات رمزارزها (کریپتو کارنسی) ، تدوین شده است.
قسمت اول: اصطلاحات ارز دیجیتال به زبان ساده
اگر میخواهید بدانید دنیای رمزارزها محل مناسبی برای شما میباشد، با نگاه به این بخش میتوانید تصمیم بگیرید که آیا امکان برقراری و ارتباط ذهنی با این مبحث و کسب درآمد از آن، خواهید داشت و یا خیر. اگر عطش شما در کسب اطلاعات، در این بخش رفع نگردید، به بخش دوم بروید.
البته، مطمئن باشید برای شروع و بهرهبرداری از رمزارزها و یا کسب درآمد از آن، کل این مطلب برای شما کافی نبوده و میبایست در مسیر درست کسب دانش با کمک از اساتید این حوزه، قدم بردارید. مطمئنا با نگاه به کانالهای زرد “موفقیت در یک روز”، یک روزه کل دارایی خود را از دست داده و فقط برای صاحبان آن کانالها، موفقیت میآفرینید.
از کجا شروع کنیم؟
برای شروع، و با توجه به مزایای ذکر شده برای ارزهای دیجیتال، باید بدانید که همانند تمام بازارهای مالی در دنیا، میبایست ازطریق یک واسطه نسبت به ورود و فعالیت در این بازار اقدام نمایید. کارگزاریها یا همان بروکرها معمولاً نقش این واسطه را ایفا میکنند. در بازار کریپتو، صرافیها این وظیفه را برعهده دارند.
با مراجعه به یک صرافی معتبر کریپتو که :
- امکان پذیرش کاربران ایران را داشته باشد
- اعتبار کافی داشته باشد
- و طیف گستردهای از ارزهای دیجیتال را پوشش دهد
میتوانید فعالیت در این حوزه را آغاز نمایید.
بعد از ثبت نام در صرافی واجد شرایط و ایجاد حساب کریپتویی، میتوانید:
- کیف پول خود را شارژ نمایید
- ارزدیجیتال مورد نظر را خریداری نمایید
- دارایی دیجیتال خود را به کیف پول خود منتقل کنید
تمامی موارد ذکر شده صرفا برای خرید و استفاده از ارز دیجیتال میباشد. کسب درآمد در این حوزه نیاز به تخصص در بازار رمز ارزها، رصد دائمی رمز ارزها جهت اقدام به موقع در زمان رشد ویا سقوط ارزش آن، اخبار مرتبط و آشنایی با اصطلاحات و دانش مرتبط با کریپتوکارنسی میباشد.
در صورت حوصله و تمایل، میتوانید در بخش دوم، تعاریف و اصطلاحات بیشتری یافته و استفاده نمایید.
قسمت دوم: 10 تا از اصطلاحات کریپتوکارنسی – مفاهیم عمیقتر ارز دیجیتال
در این بخش تعاریف و اصطلاحات تخصصیتر، جهت عمق دادن به دانش این حوزه، آورده شده و پازلهای بیشتری برای تکمیل مهارت مربوطه برای شما تکمیل خواهد شد:
1- آلت کوین (alt coins):
که برای تحقیر، shit coins نیز گفته میشود، در سال 2010 به تمام توکن ها، ارزهای دیجیتال و سایر دارایی های دیجیتالی که بیت کوین نبودند(شامل همه جایگزینهای بیت کوین) و به عنوان ارزهای دیجیتال جایگزین شناخته شدند، گفته میشود.
2-توکن (token):
هر واحد ارز دیجیتال میباشد.
3-میم کوین (memecoins):
دسته ای از ارزهای رمزنگاری شده هستند که از میم ها یا جوک های اینترنتی نشات گرفته اند. برجستهترین نمونه، Dogecoin است. Memecoin ها به دلیل نوسانات شدید جزء ارزهای پر ریسک شناخته شده اند. کلاهبرداری در میان memecoin ها بسیار زیاد و رایج میباشد.
4- بلاکچین (blockchain):
اعتبار از صحت هر سکه ارز دیجیتال، از بلاک چین ارائه میشود. بلاک چین لیستی از رکوردهایی است که به طور مستمر در حال رشد بوده و با استفاده از روش رمزنگاری ویژهای به هم متصل و ایمن میشوند. برای معامله یک بلاکچین، اعتبارسنجی توسط یک شبکه به طور جمعی صورت میگیرد. پس از ثبت، دادهها در هر بلوک معین را، بدون تغییر در تمام بلوکهای بعدی، نمیتوان تغییر داده که همین امر امکان تبانی و جعل را از بین میبرد.
5- گرهها (nodes):
کامپیوتری است که به یک شبکه ارز دیجیتال متصل شده و از طریق انتفال تراکنشها، اعتبارسنجی یا میزبانی یک کپی از بلاکچین، از شبکه ارز دیچیتال پشتیبانی میکند. هنگامی که یک تراکنش انجام میشود، گره ایجاد کننده تراکنش جزئیات تراکنش را با استفاده از رمزگذاری، به گرههای دیگر در سراسر شبکه گرهها پخش میکند تا تراکنشها شناحته و امنیت و اعتبار لازم، ایجاد گردد.
6- مهرهای زمانی (timestamping):
ارزهای رمزنگاری شده از روش مهر زمانی برای اثبات اعتبار تراکنشهای اضافه شده به دفتر کل بلاکچین، بدون نیاز به شخص ثالث قابل اعتماد، استفاده میشود.
7- استخراج (mining):
در بلاک چین، استخراج، به معنی ایجاد اعتبار تراکنشها است. پاداش این تلاش برای استخراج کنندههای (miners) موفق، ارز دیجیتال خواهد بود. کل این فرآیند، در کامپیوترهای قدرتمند و به وسیله نرمافزارهای تخصصی، اجرا میگردند. {در طول زمان، این فرآیند پیچیده تر شده و تجهیزات و تاسیسات خنک کننده مورد نیاز برای خنک کردن تجهیزات پردازش، هزینه را افزایش داده و این فرآیند را توجیه ناپذیر میکند.}
8- کیف پول (wallet):
وسیلهای برای ذخیره کردن کلیدها (آدرس)، که به صورت عمومی و خصوصی است و میتوان از آن برای دریافت یا پرداخت ارز دیجیتال استفاده نمود. این کیفها بصورت کاغذی، سخت افزاری و دیجیتال بوده، که هر یک با مزایا و معایب خاص خود، قابل استفاده میباشند.
کیفهای سخت افزاری دستگاه کوچکی شامل محیط امن برای کلیدهای خصوصی میباشند. این کیفها بدلیل عدم اتصال به اینترنت، از امنیت بالایی برخوردارند.
کیفهای نرم افزاری (دیجیتال) اپلیکیشنهایی هستند که در کامپیوتر و یا گوشی تلفن همراه نصب شده و قابلیت اتصال به اینترنت را دارند، که همین امر امنیت آنها را به نسبت کیفهای سخت افزاری، کاهش میدهد.
کیفهای کاغذی نیز شامل یک رمز بصورت QR code بوده و از امنیت کمی برخوردار است. (توضیحات تکمیلی در این خصوص را در ” انواع کیف پول ارز دیجیتال ” در دسترس میباشد)
9- کلید خصوصی (private key):
رشته متنی محرمانهای است که برای دسترسی به دارایی دیجیتال، مانند رمز عبور، استفاده شده و میبایست در کیف پول به صورت امن نگهداری شود. با استفاده از این کلید امکان تبادل دارایی وجود داشته و از افشای آن، میبایست پرهیز نمود.
10- کلید عمومی (public key):
رشته عددی است که مانند آدرس پستی، برای شناسایی یک کیف پول دیجیتال، استفاده میشود. در زمان خرید و فروش ارز، این آدرس، قابلیت در اختیار گذاشتن برای عموم را دارد.
جمع بندی
تمام تلاش این مطلب، انتقال اطلاعات مرتبط با اصطلاحات کریپتوکارنسی (اصطلاحات ارز دیجیتال) به سادهترین بیان ممکن بوده تا مفاهیم ارز دیجیتال برای قشر وسیعی از فارسی زبانان، قابل بهرهبرداری و در دسترس باشد.
طیف اطلاعات ارایه شده، صرفا برای آشنایی کلی با این مبحث میباشد.
لذا تاکید میگردد ورود به این عرصه، همانند تمامی حوزههای تخصصی، نیاز به کسب دانش و مهارت بالا داشته و صرف آشنایی با تعاریف و کلیات دنیای کریپتوکارنسی، مجوز حضور در این رشته مالی را صادر نمیکند.
بیشتر بخوانید:
روشهای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال، دنیای جذابی که این روزها کمکم داره بر تعداد طرفدارانش اضافه میشه رو در مطلب زیر بخونید.
توی این مطلب قصد داریم برای شما از یک ترکیب هیجانانگیز به نام استارتاپ های بلاک چین بگیم که کسبوکارهای جهان رو از سال 2008 میلادی متحول کرده!
موفقیت در دنیای مالی، مخصوصا دنیای ارزهای دیجیتال، با توجه به گستردگی و پیچیدگی آن در کل جهان، تسلط و تبحر بالایی طلب مینماید.
حال سئوالی که میبایست از خود پرسید اینست:
آیا با اطلاعاتی که در زمینه کریپتوکارنسیها کسب کردهام، میتوانم وارد این بازی پیچیده بشوم؟
اگر تجربهای در زمینه کریپتوکارنسی و ارزهای دیجیتال دارید، مطمئنا برای تمام دوستانی که از این مطلب بازدید کردهاند، بسیار مفید خواهد بود. ممنون میشوم تا نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.