آیا تا به حال برای پیدا کردن جواب سوالهایتان دنبال پادکست علمی بودهاید؟ علم همان چیزیست که در نهایت میتواند مشکلات بزرگ و کوچک ما را حل کند. اما پیدا کردن محتوای علمی و مفید بر روی اینترنت به سادگی امکانپذیر نیست. حجم مطالب زرد و شبهعلم خصوصاً روی شبکههای اجتماعی بسیار افزایش یافته است. ولی این به معنی عدم وجود محتوای مناسب نیست.
شنیدن پادکست گزینه ایدهآلی برای علاقهمندان علم است. در این مطلب ما بهترین پادکستهای علمی را به شما معرفی میکنیم.
لیست پادکستهای معرفی شده:
- پادکست های علمی فارسی
- پادکست های علمی انگلیسی معرفی شده:
در دنیای رو به جلوی امروز که جهان به سرعت در حال گسترش دانش و علم میباشد، تولید محتوا در حوزه پادکست علمی فارسی میتواند مخاطبین زیادی داشته باشد. جهان پر از شگفتی است که میتوان در قالب بهترین پادکست های علمی فارسی با مخاطب به اشتراک گذاشت تا کاربر لذت سفر در این جهان را لمس کند.
تولید پادکست علمی فارسی یکی از دهها نوع محتوا میباشد که با درگیرکردن و همراه کردن کاربر، کسبوکار را به مقصود مد نظر خود که افزایش سطح علمی مخاطبین است میرساند. یکی از اهداف تولید محتوای پادکستی بالا بردن سطح علمی مخاطب است که پادکست علمی فارسی سرآمد این موضوع میباشد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با نقش پادکست در آموزش – 3 اصل حیاتی تاثیر پادکست در یادگیری برای سال 1400
فهرست مطالب
پادکست علمی فارسی
در میان انواع و اقسام پادکستهای موجود ، میتوان به جرأت گفت که پادکستهای علمی فارسی جایگاه ویژهای را در میان مخاطبان باز کرده است. علت این جذابیت را میتوان به باز شدن کانالهای جدید در بهبود یادگیری اشاره کرد. از این رو مخاطب در زمانهای آزاد خود مثل مترو، اتوبوس و… از علوم جدید بهره میبرد.
وقتی همکارم برای اولین بار به من پیشنهاد داد که باید پادکستهای علمی گوش کنم، در ابتدا کمی شک داشتم. به عنوان فردی فعال در حوزه کسبوکارهای سنتی، من در تمام طول روز با مردم صحبت میکردم، چرا باید بخواهم در اوقات فراغت به صحبتهای افراد دیگری و این بار درباره علم گوش کنم؟
اما در نهایت، من وارد یک قسمت از پادکستی علمی درباره آتشفشان شدم و این یک قسمت من را درگیر کرد. در ابتدا، من فقط کنجکاوی کمی در مورد آتشفشانها داشتم، اما به زودی مجذوب این غولهای در حال انفجار شدم. کشف کردم که دانشمندان چگونه تحقیقات میدانی را برای بررسی آتشفشانهای فعال انجام میدهند.
اسرار لولههای گدازهای را آموختم. در مسیر کار، یا زمانی که در حال پیادهروی بودم، شروع به گوش دادن به پادکستها کردم. نیمکت پارکها، و حتی زمانی که ساعتها توی ترافیک گیر میکردم. گوش دادن به تجربیات دانشمندان دیگر الهامبخش بود.
زمانی که یکی از قراردادهایم با شکست مواجه میشد، داستانهای شکست دانشمندان و کسبوکارهای دیگر به من اطمینان میداد و موجب میشد که مسیر موفقیت را دوباره در پیش بگیرم. گوش دادن به پادکستهای علمی فارسی ، علاقهام را به تحقیقات خودم تقویت کرد و شور و شوق جدیدی برای ارتباطات علمی ایجاد کرد.
این پادکستها با رد کردن فرضیات قبلی من، موجب کشف راههایی برای دریافت اخبار جدید علمی، یافتن منابع خلاقانه جدید، یادگیری و ایجاد زمینههای علمی جدیدی شد که میتوانستم با خودخواهی در معرض این پیشرفتهای علمی قرار نگیرم.
بهترین پادکستهای علمی فارسی
حالا که با اهمیت ورود به دنیای پادکستهای علمی آشنا شدید بد نیست که تعدادی از بهترین پادکستهای علمی فارسی را مرور کنیم. در ادامه مطلب با هر یک از این پادکست های علمی فارسی بیشتر آشنا خواهید شد.
دانلود پادکست علمی فارسی
یکی از مزیّتهایی که ساختار پادکست دارد و میتواند برای کاربران جذابیّت بیشتری ایجاد کند، امکان دانلود آن میباشد. از این رو مخاطب میتواند بعد از دانلود، در مکانی که به اینترنت دسترسی ندارد به پادکستها گوش بدهد.
در ادامه به معرفی پادکستهای ذکر شده، جهت دانلود پادکست علمی فارسی میپردازیم.
1- پادکست علمی فارسی دایجست
در پادکست دایجست مطالب روز دنیا از جمله انتخابات، بورس و …. مورد بحث قرار میگیرد و میتواند دیدگاه مخاطب را نسبت به مسائل روز دنیا روشن کند.نام پادکست از کلمه انگلیسی «digest» گرفته شده است، که نشاندهندهی فلسفهی این پادکست است. در این پادکست میتوانید با مفاهیم عمیقی که تا الان نمیشناختید آشنا شوید.
پادکست دایجست مسائل نسبتاً پیچیده دنیای اطراف ما را به زبانی بسیار ساده و خودمانی برای شما تعریف میکند
دایجست
طول هر اپیزود به طور متوسط: حدود 40 دقیقه
نمونه موضوعات:
- دنیای گیاه خواری
- تناسخ
- خطاهای شناختی
2- پادکست علمی نردکست
امیر فولادی در نردکست به بررسی جدیدترین مباحث داغ مربوط به علم و فناوری میپردازد. نکتهای که نردکست را شنیدنیتر میکند، پیوند زدن مسائل علمی با زندگی روزمره انسانها است. اینکه چگونه میتوانیم با دانستههای علمی زندگی خود را بهبود ببخشیم.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 20 دقیقه
نمونه موضوعات:
- چرا خواب میبینیم؟
- تاثیر پروانهای – butterfly effect
- تداخل خواب و افسردگی
3- پادکست علمی نجوم گیتیکست
شناخت جهان و چگونگی تشکیل شدن اجزای مختلف آن بسیار هیجانانگیز است. هر اپیزود از پادکست گیتی به موضوعاتی مانند نحوه شکلگیری جهان هستی، تشکیل ستارگان، آغاز حیات، دلیل انقراض موجودات و سایر پدیدههای از این قبیل میپردازد.
این مفاهیم به شکل داستانگونه و ساده توضیح داده میشود تا افراد مختلف بتوانند به سادگی درک کنند.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 15 دقیقه
نمونه موضوعات:
- سیاه چالههای فضایی
- جهان تا کی وجود خواهد داشت؟
- بیرون جهان کائنات چیست؟
4- پادکست علمی تک بریدرز
پادکست علمی تک بریدرز نقطه به هم رسیدن کشاورزی و ژنتیک است. در اپیزودهای این پادکست، هر موضوعی که در آن کشاورزی و ژنتیک وجود دارد بررسی میشود.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 20 دقیقه
نمونه موضوعات:
- چرا هویجها نارنجی شدند؟
- مریخ مستعمرهای که هنوز کشف نشده
- چرا به آناناسهای صوتی احتیاج داریم؟
5- پادکست علمی فیزیک گلوبال فیزیکس
این پادکست مخصوص علاقمندان فیزیک است. در این پادکست میتوانید از آخرین رویدادها و دستاوردهای این حوزه باخبر شوید. همچنین بخش زیادی از آن به معرفی فیزیکدانان و شرح زندگی و چالشهای آنان میپردازد. اگر از علاقهمندان فیزیک هستید فرصت گوش دادن به این پادکست را از دست ندهید.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 20 تا 30 دقیقه
نمونه موضوعات:
- سفر در زمان
- جهانهای موازی
- سبک زندگی تسلا
6- پادکست علمی فارسی ایستگاه فضایی
پادکست ایستگاه فضایی در حوزه نجوم و فضا است که به کارگردانی سیاوش صفاریان تهیه میشود. این پادکست گفتوگو محور است. چند گوینده متفاوت در طول پادکست با هم به گفتوگو میپردازند و داستانها و مباحثی که مربوط به فضانوردان و ایستگاههای فضایی است را شرح میدهند.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 40 دقیقه
نمونه موضوعات:
- فضانوردان
- چه خطراتی در فضا ما را تهدید میکند؟
- چگونه به دنیای نجوم وارد شویم؟
7- پادکست علمی فارسی سیاره بیومکانیک
پادکست سیاره بیومکانیک به بررسی تخصصی موضوعات مربوط به حوزه «بیومکانیک» میپردازد. این پادکست در هر قسمت به سراغ پژوهشگران این حوزه میرود و در مورد آخرین یافتههای آنان بحث میکنند. این پژوهشگران در دانشگاههای برتر کشورهای مختلف فعالیت میکنند که نشان دهنده سطح علمی بالای این پادکست است.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 40 دقیقه
نمونه موضوعات:
- اعضا و اندام مصنوعی
- Bone healing یا “التیام استخوان”
8- پادکست علمی ژن کست
سودا بصیری، تولیدکننده این پادکست، دانشجوی ارشد رشته ژنتیک مولکولی است. او در این پادکست قصد دارد تا با زبان ساده مفاهیم مربوط به ژنتیک را به افراد معرفی کند.
شما در این پادکست با مفاهیم این حوزه شگفتانگیز آشنا شوید. میتوانید جواب سوالهایی مانند اینکه ما انسانها چگونه به وجود آمدهایم؟ یا وراثت چگونه از والدین به کودک منتقل میشود را پیدا کنید.
- طول هر اپیزود به طور متوسط: 25 دقیقه
نمونه موضوعات:
- رابطه ی بین ژنتیک و اعتماد به نفس
- ژنتیک عشق
- ژنتیک و هوش
9- پادکست علمی کموکست
حالا نوبت به معرفی یک پادکست جذاب برای دوستداران شیمی است. این پادکست علمی توسط دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه محقق اردبیلی تهیه و منتشر میشود و به بررسی مسائل روز علم شیمی میپردازد.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 10 دقیقه
نمونه موضوعات:
- کمک نانوکاتالیستها صنعت
- شیمی اسانسها، از تولید تا سفره غذایی
- نقش نانو جاذبها در حذف فلزات سنگين از پسابها
10- پادکست علمی جهان شگفتانگیز مغز
اگر قصد دارید بیشتر با کارکرد مغز آشنا شوید، پیشنهاد ما به شما پادکست جهان شگفتانگیز مغز است. با گوش دادن به این پادکست میتوانید بهتر خودتان و رفتارهایتان را بشناسید.
این پادکست به گویندگی اسماعیل میرفخرایی ضبط میشود. او در هر اپیزود، با یکی از متخصصان علوم شناختی به گفتگو میکند. گفتگو با متخصصان باعث میشود تا محتوای این پادکست علمی و دقیق باشد.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 50 دقیقه
نمونه موضوعات:
- تاریخ انقضای مغز
- مغز ما چگونه کار میکند؟
- چگونه مغز ما جهان ما را می سازد؟!
11- پادکست علمی فارسی استرینگ کست
استرینگکست جزو قدیمیترین و محبوبترین پادکستهای علمی فارسی است. در هر اپیزود شما روایت یک داستان و ماجراجویی علمی را میشنوید و تاثیر آن اتفاق بر زندگی انسانها را میبینید. تا الان 5 فصل از این پادکست منتشر شده است و به موضوعات متنوعی پرداخته است.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 30 دقیقه
نمونه موضوعات:
نمونه ضوعات:
- پروژه منهتن، داستان بزرگترین اتحاد تاریخ علم و مرگبارترین سلاح بشریت
- داستانهایی از جنگ جهانی اول
- جنگهای فضایی
12- پادکست علمی ژرفا
این پادکست سراغ شناخت و ماجراجویی در اعماق دریاها و اقیانوسها میرود. در این پادکست با موجودات و پدیدههای کمتر شناخته شدهی دنیای آبی آشنا میشوید. اگر به دریا و رمز و رموز آن علاقهمند هستید این پادکست را از دست ندهید.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 60 دقیقه
نمونه موضوعات:
- دراز گودال ماریانا
- راز نهفته در دریای بالتیک
- راز کشتی ماری سلست معروف به کشتی اشباح
13- پادکست فلسفه علم
آیا تا به حال با پرسشهایی مانند علم چیست؟ علم چه چیزی نیست؟ چه چیزی علمی است؟ مواجه شدهاید. میتوان گفت دانستن جواب این سوالات برای تمام افراد ضروری است. برای یافتن این پرسشها باید به قلمروی فلسفهی علم وارد شویم.
امیرحسین موسوی، همراه با پژمان نوروزی در پادکست فلسفه علم قصد دارند تا سرفصلهای مهم این حوزه را بررسی کنند.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 25 دقیقه
نمونه موضوعات:
- در فلسفه علم به چه جنس پرسشهایی میپردازیم؟
- ریشههای علم جدید
- علم و شبه علم
14- تکامل پیدا کردن با پادکست تکامل
پادکستی برای سختپسندان! از هر دری سختی! گفتاری برای پیشرفت مخاطب
همه با هم تکامل پیدا میکنیم!
پادکست تکامل
نمونه موضوعات:
- تئوری ذهن
- دوستی
- در ستایش فراغت
15- رادیو گیگ (جادی دات نت)
در خصوص مطالب روز سوال دارید؟ مفاهیم علمی جدید را متوجه نمیشوید؟ رادیو گیگ کنارتان است.
رادیو گیک، رادیویی برای گیکها. اخبار و بررسیهای هفتگی در مورد تقاطع تکنولوژی و جامعه
پادکست رادیو گیگ
نمونه موضوعات:
- هک پمپبنزین، تپروت بیتکوین و حمله تروجان سورس
- یه جوک بگیم بخندیم
- پشت دیوار کیه؟ سایشو من میبینم
16- پادکست علمی فارسی بهتره بدونی
مطالبی به ظاهر ساده ولی قابل تأمل را در این پادکست پیدا میکنید.
ما به شما در مورد چبزایی میگیم که خیلی ساده از کنارش رد میشین و یا موضوعاتی که دونستنش بهتره و شاید یه جایی به دردتون بخوره
پادکست بهتره بدونی
نمونه موضوعات:
- ارز دیجیتال، رمز ارز، بیت کوین قسمت 1
- مثلث برمودا
- رازهایی در مورد مورچهها
17- پادکست چهارراه کامپیوتر
دنیای کامپیوتر را به راحتی درک کنید! به جواب سوالهایتان به زبان ساده برسید و در مسیر رشد علمیتان سرعت بگیرید.
ما توی چهارراه کامپیوتر، مسائل کامپیوتری رو به زبان ساده بهتون توضیح میدیم و کمکتون میکنیم که بتونید بهتر فکر کنید.
پادکست چهارراه کامپیوتر
نمونه موضوعات:
- کدومش به درد ما میخوره-ویپیان یا ویپیاس؟
- مبانی ارزهای دیجیتال – کریپتو
- ویروس و … با بدافزارها آشنا بشید
18- پادکست مختصر و مفید
خیلی کوتاه و خیلی ساده! مطالبی از دل تاریخ، سیاست و علم را به زبان ساده متوجه شوید. اینجا همه چیز مختصر و مفید است و برای شما که مشغله زیادی دارید ببسیار کاربردی است.
موضوعات بسیاری در دنیا هست که دانستنش برای ما جالبه، ولی نه وقت ما اجازه میده که همهش رو خیلی عمیق پیگیری کنیم و نه حتی لزومی داره!
پادکست مختصر و مفید
نمونه موضوعات:
- اختلال وسواسی جبری
- چرا موهای سر ما میریزه؟
- طلا
19- پادکست رادیو کارنکن
با اینکه رادیو کارنکن یک پادکست فارسی در حوزه کسبوکار هست، چون در زمینههای علمی با افراد متخصص گفتوگوهای خوبی داشته است، آن را در لیست پادکست های علمی فارسی نیز معرفی میکنم.
کارنکن داستان زندگی آدماییه که با شغلشون زندگی میکنند. توی این پادکست در مورد شغل با آدمهای مختلف حرف میزنیم.
رادیو کارنکن
اپیزودهای پیشنهادی نویسنده، برای پادکست کارنکن عبارتند از:
پادکست علمی انگلیسی
گوش دادن به پادکست علمی انگلیسی برای کسانی که آشنایی خوبی با زبان انگلیسی دارند میتواند گزینه مناسبی باشد. همچنین کسانی که میخواهند شروع به یادگیری زبان کنند هم میتوانند از این پادکستها استفاده کنند.
برای دانلود پادکست علمی میتوانید به سایت معرفی شدهی زیر هر پادکست مراجعه کنید.
Houston, We Have a Podcast -1
این پادکست علمی از مرکز فضایی ناسا در هوستون منتشر میشود. در این پادکست هر هفته از ستارهشناسان، فضانوردان و مهندسان فضایی دعوت میکنند و به مصاحبه به آنان میپردازند. شنیدن صحبت افراد پیشرو در صنعت فضایی میتواند تجربهی خارقالعادهای برای علاقهمندان کهکشانها باشد.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 50 دقیقه
نمونه موضوعات:
- تولد زمین
- چگونگی آموزش یک فضانورد از لحظه استخدام تا رفتن به ماموریت فضایی
- چالشهای غذا خوردن در سفر به مریخ
history of earth -2
همانطور که از نام این پادکست مشخص است، در این پادکست میتوانید با تاریخچه زمین آشنا شوید. اتفاقات از اولین لحظات تشکیل زمین تا زمانی که کمکم نسل انسان بر روی آن ظاهر شد بررسی میشود. تهیهکنندگان این پادکست قصد دارند تا ما را بیشتر با محل زندگیمان آشنا کنند.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 7 دقیقه
نمونه موضوعات:
- آشنایی با فلز وانادیوم
- جبلالقمر در آفریقا
- آلاسکا
The Life Scientific -3
همهی ما احتمالاً در دورانی از کودکی آرزو داشتیم تبدیل به یک دانشمند شویم. این پادکست در مورد موضوعاتی مانند کار، زندگی و چیزهایی که الهامبخش دانشمندان است گفتگو میکند. در این مجوعه میتوانیم مصاحبه کسانی که امروز و فردای ما را شکل میدهند، بشنویم.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 35 دقیقه
نمونه موضوعاتی که با دانشمند آن حوزه مصاحبه شده است:
- عدم در پیشبینی آب و هوا
- قدرت و تهدیدات بیگ دیتا (کلان داده)
- تغییرات اقلیمی
Digital Planet -4
حوزهی تکنولوژی هر روز پر از اتفاقات و خبرهای هیجان انگیز است. برای پیگیری اخبار تکنولوژی در سرارسر دنیا میتوانید از پادکست digital planet استفاده کنید.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 35 دقیقه
نمونه موضوعات:
- اخبار مرتبط با بلاکچین
- امنیت آنلاین زنان
hidden brain -5
آقای شانکار ودانتام در این پادکست با استفاده از علم و البته داستانسرایی قصد دارد تا الگوهای ناخودآگاه مغزی که تصمیمهای مختلف ما را شکل میدهد را برای مخاطبین آشکار کند.
طول هر اپیزود به طور متوسط: 50 دقیقه
نمونه موضوعات:
- چه زمانی ازدواج سخت است؟
- چه عاملی باعث خوشحالی ما میشود؟
- تاثیرات تبلیغات بر مغز ما
مطالب مرتبط
اگر علاقهمند هستید که بیشتر در با پادکست آشنا بشید و در مورد پادکست های فارسی و موضوعات مرتبط با آنها اطلاعات بیشتری داشته باشید د مطلب زیر را مطالعه کنید.
حالا که با دنیای پادکست علمی و همچنین با بهترین پادکستهای علمی فارسی آشنا شدید، شاید دوست داشته باشید که خودتان پادکست تولید کنید، مطالب زیر میتواند برایتان مفید باشد.
با بهترین نرم افزارهای ویرایش پادکست برای گوشی و دسکتاپ در مطلب زیر آشنا شوید.
برای بعد از اینکه پادکستتان را ساختید هم باید برنامه داشته باشید و بدانید که آن را کجا منتشر کنید و به گوش مخاطبان خود برسانید.
امیدواریم توانسته باشیم کمی در ایجاد انگیزه گوش دادن به پادکستهای علمی فارسی به شما کمک کرده باشیم.
آیا شما پادکست علمی فارسی یا انگلیسی دیگری میشناسید؟
اگر نظری دارید در تکمیل مطالب گفته شده، خوشحال میشویم که با ما و مخاطبان کارنکن به اشتراک بگذارید.