تاریخچه فریلنسری ، داستان جالبی دارد که فکر نمیکنم بتوانید حدس بزنید. اگر کنجکاو شدید، ما در ادامه در مورد تاریخچه فریلنسری و اینکه این کلمه در گذشته چه مفهومی داشته، صحبت میکنیم . اما اصلاً شاید بپرسید: فریلنسری یعنی چه؟
فریلنسری یک سبک کار کردن است. به این صورت که فرد کارها را از راه دور (معمولاً) ، به صورت پاره وقت و پروژهای را انجام میدهد.
این مطلب دو بخش دارد. در این مطلب ما ابتدا به بررسی تاریخچه فریلنسری میپردازیم و سپس با مفهوم فریلنسری و مزایا و معایب آن به طور کامل آشنا میشویم.
تاریخچه فریلنسری
تاریخچهی پیدایش کارمندی برمیگردد به زمانی که پادشاهان، افراد خاصی را که دارای مهارتهای لازم بودند به طور درازمدت، استخدام میکردند.
اما تاریخچه فریلنسر چگونه است؟
کلمهی فریلنسر «freelancer» ، ابتدا در یک کتاب بیوگرافی به اسم «The Life and Times of Hugh Miller» نوشته شد. این کتاب در مورد داستان زندگی «هاگ میلر» است.
بعد از آن در رمان مشهور ایوانهو (Ivanhoe) که مبنای تولید چند فیلم سینمایی بوده است، به این کلمه اشاره شد. این کتاب در سال 1819 منتشر شده است. در هر دو کتاب، این کلمه اشاره به سربازانی داشت که در جنگ به عنوان مزدور* میجنگیدند.
اصطلاح فریلنس نیز به معنای پرتاب نیزه بوده است ( لنس به سلاحهای بلندی گفته میشد که سربازان سوار بر اسب برای راندن مخالفان استفاده میکردند). بعدها کلمهی فریلنسر به سیاستمدارانی که هیچ وابستگی سیاسی نداشتند، اطلاق شد.
معرفی فریلنسری
اما برویم سراغ توضیح فریلنسر در زمان حال و با جزئیات آن آشنا شویم:
1- فریلنسری (Freelancing) چیست ؟
محیط کار مدرن امروزی، بسیار با شکل سنتی متفاوت شده است. پیشرفت تکنولوژی و دسترسی راحت به اینترنت، شکل مدرنی از محیط کار را به وجود آورده است. تکنولوژی علاوه بر به وجود آوردن مشاغل جدید، فرصت انجام کارها از راه دور را نیز به افراد داده است.
فریلنسری هم به واسطهی تکنولوژی به وجود آمد. در واقع فریلنسری یعنی آزادکاری و نداشتن تعهد طولانی مدت به شرکت یا سازمان خاص. در این سبک کار کردن معمولاً کارها را از راه دور، به صورت پاره وقت و پروژهای توسط فرد فریلنسر انجام میشود.
2- فریلنسر کیست؟
درابتدا تاریخچه فریلنسر و گذشتهی آن را بررسی کردیم و گفتیم که فریلنسر به سیاستمدارانی که هیچ وابستگی سیاسی نداشتند اطلاق میشد. از آنجایی که این سیاستمداران مستقل بودند؛ این موضوع به کاربرد کلمهی فریلنسر در عصر امروز کاملاً ربط دارد.
فریلنسر به کسی میگویند که مستقل و به صورت حقالزحمهای، قراردادی و یا کارمندی بدون تعهد درازمدت، کار میکند و معمولاً ساعتی یا روزانه و یا پروژهای دستمزد میگیرد.
برای فریلنسر بودن هیـــــچ محدودیتی وجود ندارد و تقریباً با هر تخصص و مهارتی میتوانید فریلنسر شوید (طراحی، بازاریابی، نویسندگی، برنامهنویسی، مترجمی، ویراستاری، عکاسی، صداپیشگی و…)، فقط باید راه و روش آن را یاد بگیرید.
3- 10 مورد از مزایا و معایب فریلنسری
- مزایای فریلنسری
- به عنوان یک فریلنسر به طور رسمی در شرکت استخدام نمیشوید؛ پس میتوانید به طور همزمان به فعالیت در چند شغل بپردازید.
- محدودیت زمانی ندارید و ساعت کار را خودتان مشخص میکنید و تا زمان سررسید و موعد تحویل پروژه، کار را در هر ساعت و روزی که خواستید آماده میکنید.
- محدودیت مکانی ندارید و میتوانید کارتان را از هر جایی (حتی هنگام سفر) انجام دهید.
- دستمزد را خودتان تنظیم میکنید.
- همهکاره خودتان هستید و بنابراین هیچ مدیری شما را کنترل نخواهد کرد.
- معایب فریلنسری
- از آن جایی که تمام مسئولیت کار با خودتان است؛ باید دقت زیادی در کار داشته باشید چون کسی نیست تا اشتباهات را در حین کار بررسی کند.
- مزایای شغلهای ثابت مثل بیمه، پاداش، حقوق بازنشستگی و … را ندارید.
- مشکلات خانه و کارهای شخصی، ممکن است زمان زیادی از وقتی که برای کارتان در نظر گرفتهاید را بگیرد.
- نظمی وجود ندارد و ممکن است یک ماه درآمدتان، عالی و یک ماه مورد قبول نباشد.
- به عنوان یک فریلنسر باید تمام کارها از جمله بازاریابی، پیدا کردن مشتری، حسابداری و… را خودتان انجام دهید.
4- اقتصاد گیگ (Gig Economy)
اگر به طور مستقل و به شکل فریلنسری کار می کنید؛ در واقع بخشی از «اقتصاد گیگ» هستید.
اقتصاد گیگ، محیطی است که جایگاه افراد در آن موقتی است و فریلنسرها با شرکتها و سازمانها عمدتاً قراردادهای کوتاه مدت میبندند. از چندسال گذشته تا کنون، تعداد افرادی که وارد اقتصاد گیگ میشوند، به طور پیوسته در حال افزایش است. به خصوص در یک سال اخیر با وجود ویروس کرونا و لزوم ماندن در خانه، افراد تمایل زیادی به فریلنسری پیدا کردهاند.
سخن آخر
اگر در مورد فریلنسری سرچ کنید؛ با دو مدل مطلب روبهرو میشوید! یک مدل پر از تعریف و تمجید از دورکاری و محاسن آن و در مقابل، مطالبی که فقط آن روی دیگر سکه را میبینند و شما را از فریلنسری کاملاً ناامید میکنند.
باید بگویم چه خوب چه بد، اقتصاد گیگ در جهان رو به پبشرفت است. هرچند هنوز مشکلات زیادی وجود دارد که در مورد فریلنسری حل نشدهاند ولی اگر از حق نگذریم فیریلنسرینگ، کمک بزرگی به افرادی مثل دانشجویان، زنان خانهدار، افرادی که قصد دارند در کنار کار اصلی خودشان، پروژههای دیگری هم انجام دهند، کرده است.
امیدوارم اگر تصمیم به شروع کار به صورت فریلنسری گرفتهاید؛ درآمد خوبی کسب کنید و از کارتان لذت ببرید😍
مطالب مرتبط با فریلنسری
شاید شما هم علاقهمند هستید فریلنسر شوید؛ اما هنوز مطمئن نیستید که فریلنسینگ برای شما مناسب است یا نه. پس بهتر است در مورد آن بشتر بخوانید و با جزئیات فریلنسری و فریلنسرشدن آشنا شوید:
در این مطلب تا حدودی در مورد مزایا و معایب فریلنسری حرف زدیم اما اگر علاقهمند به فریلنسری هستید، در مورد مزایا و معایب آن بیشتر بخوانید:
برای ما در مورد تجربهی خودتان از فریلنسری و مزایا و معایب دیگر آن بنویسید☺️
اشتراکها: معرفی شغل گویندگی - 10 شاخهی مرتبط با حرفهی گویندگی را بشناسید.