05cd561c30ce09371833d5f2a171bd66_1200x628__1___1_-removebg-preview

مهارت تاب آوری و تحمل سختی چیست؟ چگونه این مهارت را در خود تقویت کنیم؟

مهارت تاب آوری
5/5 - (1 امتیاز)

مهارت تاب آوری ؛ سازگاری، انعطاف‌پذیری و حفظ رفاه روانی در مواجهه با ناملایمات زندگی است.

به عبارتی دیگر، تاب‌ آوری یعنی زمانی که در شرایط سخت و بحرانی زندگی قرار دارید، بتوانید رفتار درستی از خودتان نشان دهید.

تاب‌ آوری ویژگی نیست که برخی افراد دارند و برخی ندارند؛ مهارت تاب آوری را همانند بسیاری از مهارت‌های دیگر می‌توان یاد گرفت و در خود توسعه داد. یادگیری رفتارها، افکار و اعمالی مانند تقویت مهارت ارتباط مؤثر، خلاقيت، انعطاف‌پذیری و… به ما در تقویت مهارت تاب آوری بسیار کمک خواهند کرد.

در این مقاله به مهارت تاب آوری و پنج راهکار برای اینکه چگونه مهارت تاب آوری را تقویت کنیم ، پرداخته شده‌است.

فهرست مطالب

آموزش مهارت تاب آوری

انواع تاب آوری

مهارت در تاب آوری را می‌‎شود در چهار نوع اصلی بررسی کرد، و در هریک می‌توانید خودتان را توسعه دهید تا در زمان‌های چالش‌انگیز زندگی مثل یک فرد تاب آور رفتار کنید. انواع تاب آوری عبارتند از:

  1. تاب‌ آوری روانی
  2. تاب‌ آوری عاطفی
  3. تاب‌ آوری فیزیکی
  4. تاب‌ آوری اجتماعی
انواع تاب آوری

1. تاب‌ آوری روانی

نحوه برخورد و حل مسئله شما با موقعیت‌های دشوار زندگی و بهبود آن‌ها می‌باشد. تاب‌ آوری روانی به شما کمک می‌کند تا در زمان‌های سخت، همانند یک فرد قدرتمند از آن‌ها گذر کنید.

2. تاب‌ آوری عاطفی

تاب آوری عاطفی، یعنی فردی که توانایی تنظیم احساسات در زمان‌های استرس‌زا و غیرمنتظره را دارد. در این نوع تاب آوری، افراد انعطاف‌‎‎‌پذیر از واکنش‌های عاطفی خود آگاه می‌‎باشند و می‌‎توانند در هنگام مواجهه با شرایط بحرانی، ذهن خود را آرام کرده و احساسات خود را مدیریت کنند. همچنین درک می‌کنند که ناملایمات و احساسات دشوار همیشگی نیستند.

3. تاب‌ آوری فیزیکی

تاب‌ آوری فیزیکی، به نحوه برخورد بدن با تغییرات و به میزان سازگاری بدن با چالش‌ها اشاره دارد. این نوع تاب‌ آوری نقش مهمی در سلامت فیزیکی دارد و افراد تا حدودی می‎‌توانند با انتخاب سبک زندگی سالم، آن را بهبود دهند. با داشتن خواب کافی، خوردن یک رژیم غذایی مغذی و انجام ورزش منظم، می‌توان این نوع تاب‌ آوری را در خود تقویت کرد.

4. تاب‌ آوری اجتماعی

مهارت تاب آوری اجتماعی ، ارتباط افراد با دیگران و توانایی‎‌های آن‌ها برای تحمل، مقابله و سازگاری با تهدیدات و موقعیت‌های دشوار محیطی و اجتماعی، و کار با یکدیگر برای حل مشکلاتی که افراد را هم به صورت فردی و هم به صورت جمعی تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

دلیل آموزش مهارت تاب آوری و فواید تاب آوری چیست؟

دوست داشتن و تاب آوری بسیار به هم نزدیک می‌باشند. در واقع، افرادی که تاب آوری کمی دارند، نمی‌توانند دیگران را خیلی دوست داشته باشند. برای دوست داشتن، باید خیلی وقت‎‌ها پذیرش شرایطی که باب میل‌تان نیست را داشته باشید.

دوست داشتن و محبت زمانی معنا پیدا می‌کنند که بتوانید اجازه دهید هر چیزی همان‌طوری که هست باشد. به‌جای اینکه بخواهید دیگران را طبق تفکرات خودتان تغییر دهید، باید توانایی پذیرش تضادهایی که با شما دارند را داشته باشید.

بنابراین، می‌توان گفت آموزش مهارت تاب آوری در تمامی جوانب زندگی می‌تواند به شما کمک کند. در واقع، به شما می‌آموزد که در شرایط غیرقابل تغییر باید بتوانید خودتان را با شرایط جدید وفق دهید، و توانایی پذیرش شرایط جدید را داشته باشید.

فواید تاب آوری

حالا که متوجه چرایی مهارت تاب آوری شده‌اید، بد نیست چند مورد از فواید تاب آوری را نیز بدانید تا به ارزش و اهمیت این مهارت پی‌ببرید:

  • تاب آوری باعث کاهش استرس می‌شود.
  • تاب آوری به شما کمک می‌کند تا ثبات عاطفی خود را تقویت کنید.
  • به شما می‌آموزد که تغییرات قابل مدیریت هستند.
  • در مقابله با چالش‌های روزانه به شما کمک می‌کند.
  • تاب آوری منجر به انعطاف‌پذیری بهتر می‌شود؛ و در نتیجه کار تیمی بهبود می‌یابد.

5 راهکار برای اینکه چگونه مهارت تاب آوری را تقویت کنیم

هرچقدر هم درباره مهارت تاب آوری ، انواع تاب آوری ، فواید تاب آوری و… اطلاعات داشته باشید، صرفاً فقط دانسته‌ها نمی‌توانند در افزایش مهارت تاب آوری به شما کمک کنند.

این دانسته‌ها زمانی به شما کمک خواهند کرد، که با استفاده از آن‎‌ها بتوانید مهارت تاب آوری را در خود تقویت کنید و به یک فرد تاب آور تبدیل شوید.

دکتر لوسی هون (Locy Hone)، فردی متخصص در تاب آوری، زمانی که در شرایط سخت و بحرانی از دست دادن فرزند مواجه می‌‎شود، نمی‌تواند مثل یک فرد تاب آور با این مسئله کنار بیاید و تبدیل به مادری اندوهگین که دچار مشکلات خانوادگی از جمله طلاق است، می‌شود.

سه راهکاری که به دکتر لوسی کمک کردند که بتواند با مسئله فقدان فرزند، که می‌توان گفت یکی از بزرگترین فقدان‌ها محسوب می‌شود، کنار بیاید و به زندگی خود ادامه دهد و همچنان یک زندگی خوب و مؤثر داشته باشد و بتواند به فردی تاب آور تبدیل شود، نه اینکه فقط یک متخصص تاب آور باشد، را در ویوئوی تد زیر از زبان خودش بشنوید:

سه راهکاری که دکتر لوسی در ویدئو بالا گفتند را سعی کنید به طور روزانه در زندگی خود در مواجهه با مشکلات و بحران‌ها استفاده کنید، تا بتوانید با گذشت زمان شما هم به یک فرد تاب آور تبدیل شوید.

اما بهتر است با دو راهکار دیگر نیز آشنا شوید که در افزایش مهارت تاب آوری بسیار کمک خواهند کرد:

چهارمین راهکار؛ ذهنی‌سازی

ذهنی سازی؛ یعنی اینکه بتوانید درمورد خودتان درست فکر کنید و شرایط را درست بررسی کنید و بدانید دقیقاً چه چیزی در حال رخ دادن است. در واقع بررسی واقعی مسائل بسیار مهم است.

حالا کاری که می‌توان کرد این است که در مورد مشکلی که داريد صحبت کنید، هر چقدر بیشتر بتوانید از شرایط و مسائلی که برايتان سخت است صحبت کنید و آن‌ها را نام ببرید، تسلطی که آن‌ها روی شما دارند کمتر می‌شود.

اگر مسائلی که سخت و وحشت‌آور هستند را نام نبرید و اگر نتوانید با آن‌ها مواجه شوید، امکان دارد ترسی را در خودتان ایجاد کنید که به آن وحشت نام نبرده می‌گویند.

پنجمین راهکار؛ حمایت‌های اجتماعی

انسان‌ها موجودات اجتماعی هستند و کمک کردن و کمک گرفتن در شرایط سخت، در سلامت روانی انسان‌ها بسیار مؤثر است.

و سخن آخر راجع‌به مهارت تاب آوری

انسان‌ها در آسایش و راحتی‌ها معمولاً زندگی درستی ندارند، و به همین دلیل در هنگام سختی‌ها دچار مشکل می‌شوند و تاب‎ آوری کافی ندارند. زمانی که در شرایط راحتی قرار دارید، حواستان باشد به آن شرایط عادت نکنید، چون در این دنیا همه چیز در حال تغییر است و هیچ شرایطی، چه خوب و بد، چه سخت و راحت همیشگی نیست.

شما باید در شرایط خوش زندگی هم حواستان به رفتار خود باشد تا زمانی که در شرایط بحرانی قرار می‌گیرید، رفتار درستی از خود نشان دهید و یک فرد تاب آور باشید. راهکارهایی که برای تقویت مهارت های تاب آوری و تحمل سختی یاد گرفتید را از همین لحظه در زندگی خود به کار ببرید.

مطالب مرتبط

گفتیم که انسان‌ها موجوات اجتماعی هستند، و کمک به دیگران و کمک گرفتن از آن‌ها در شرایط بحرانی می‌تواند در اینکه بتوانید یک فرد تاب آوری باشید، بسیار به شما کمک کند.

پس برای اینکه بتوانید ارتباط بهتری با دیگران و حتی کودکان برقرار کنید، می‌توانید از مطالب زیر موجود در سایت کارنکن استفاده کنید.

و همینطور، خلاقیت یکی از فاکتورهایی است که می‌تواند به شما در حل مسئله کمک کند تا بتوانید در شرایط بحرانی زندگی، فرد تاب آورتری باشید.

به شما پیشنهاد می‌کنم که مطلب خلاقیت زیر را نیز مطالعه کنید، که کمک دیگری به شما جهت تقویت مهارت تاب آوری و تحمل سختی است.

مهارت تاب آوری و تحمل سختی چیست؟ شما بعد از خواندن این مطلب چگونه به این سوال پاسخ می‌دهید؟
آیا خودتان را فرد تاب‌آوری می‌دانید؟
اگر در شرایط سخت و بحرانی قرار بگیرید، می‌توانید رفتار درستی از خود نشان دهید؟
به‌نظر شما برای تقویت این مهارت چه کارهای دیگری می‌توان انجام داد؟
حالا نوبت شماست که نظرات و تجربیات خود را با ما درباره مهارت تاب آوری به اشتراک بگذارید، تا بتوانیم به یکدیگر کمک کنیم تا فردی تاب آورتر شویم.



کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *