این روزها همه مدرک دارند. ارشد که هیچ، دکترایش را هم دارند! ولی همه دیدهایم مهندسان و دکترهایی را که بیکار هستند.
چیزی که تو را در بازار کار متمایز میکند، دانستن مهارتهای مورد نیاز است. و این مهارتها را در هیچ کجا بهتر از اینترنت نمیتوانی یاد بگیری: نقشه راه یادگیری آنلاین
مطلب مفصلی راجع به این موضوع نوشتهایم و در آن گفتهایم که چه کنی. به علاوه نمونههای مشابهت را که به موفقیت رسیدهاند، معرفی کرده و با آنها صحبت کردیم: مهندسی بیکارم. چه کنم؟
این دیدگاه که مسیر شغلی را باید در دانشگاه پیدا کنی، جز اینکه گزینههای روی میزت را محدود کند هیچ سودی ندارد.
پس برای انتخاب شغل خودت را به تحصیلات دانشگاهیات محدود نکن. باور کن اگر یک رشته برای مدرک کارشناسی کار ندارد، برای ارشد و دکترایش هم همین است!
اتفاقاً افراد موفق زیادی هم هستند که مسیر شغلی کاملاً متفاوتی از رشتۀ تحصیلیشان ساختهاند:
متن اصلی سوال: من لیسانس دارم الان طرحم رو میگذرونم و مطمئنم رشتم رو دوست ندارم کلاس معماری و طراحی دکوراسیون داخلی میرم و میخوام از طرحم انصراف بدم ولی مدرکم گیره باید بیخیال این چند سال لیسانس شم و مدرک رو بیخیال شم یا بمونم الان تا یکسال باقیمونده طرحم تموم شه اذیت میشم از هر یه روزی که میرم سر کار فکر میکنم دارم عمرم رو هدر میدم سر چیزی که نمیخوام ، خیلی علاقه دارم کار خودم رو شروع کنم و پیشرفت کنم الان نمیدونم شروع کنم برم معماری بخونم یا ارشد mba بخونم ، چون اونم دوست دارم نمیدونم راه درست چیه
دانشگاه برو، اما با آگاهی. یعنی بدان که:
دانشگاه رفتن مزایای زیادی دارد. یک مزیت بزرگش این است که میتوانی در کنار دانشجو بودن و در زمانی که تنها انتظاری که از تو میرود، “دانشجو” بودن است، مهارتهای کاربردی یاد بگیری و در واقع از این زمان برای ساختن مسیر شغلیات استفاده کنی.
تنها در صورتی دانشگاه نرو، که همین حالا مهارتهای لازم را داری و به عبارت دیگر، نیازی نداری که دانشگاه پیدا کردن مسیر شغلی کمکت کند. آدمهای موفق زیادی (داخل ایران) بدون تحصیلات دانشگاهی موفق هستند. برای مثال ما در پادکست کارنکن با صدرا علیآبادی، مدیر محصول در کافه بازار صحبت کردیم. اگر در شرایط مشابهی هستی، روی لینک زیر کلیک کن و این گفتگو را گوش بده.
رادیو کارنکن، قسمت 4، گفتگو با صدرا علی آبادی
در صورتی که هنوز با خودت فکر میکنی که “دانشگاه برم یا نه؟”، گفتگوی زیر را گوش بده.
چرا باید به دانشگاه برویم؟ گفتگو با امین آرامش
پیش از هر چیزی از خودت بپرس: “چرا میخواهم ارشد بخوانم؟”
دلیل تو کدام است، میخواهی ارشد بخوانی چون:
اگر برای ارشد خواندن “دلیل خوب و درستی” داری، چرا که نه! اما قبل از این که تصمیم بگیری، حتماً این مطلب را بخوان: ارشد بخونم یا نه
همه جای دنیا، افرادی به سراغ دکترا میروند که تشنۀ کارهای پژوهشی و تحقیقاتی هستند. اما در ایران چطور؟
آیا واقعاً همۀ کسانی که دکترا میگیرند، همچین علاقهای دارند؟ نه!
خیلی از ما فقط برای اینکه یک پیشوند به اول اسممان اضافه کنند، 4 تا 6 سال عمرمان را در این راه میگذاریم! و البته دلایلی دیگر.
قبل از این که تصمیم بگیری که دکترا بخوانی یا نه، دقایقی وقت بگذار و این مطلب را دقیق و کامل بخوان. حتی خواندن نظرات این مطلب تجربۀ افرادی که در این مسیر رفتهاند را به تو منتقل میکند: دکترا بخوانم یا نه
گفتگوی ما با آقای محمدرضا شعبانعلی، مؤسس وبسایت متمم، قطعاً میتواند تصمیمت برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا را قطعی کند (این ویدئو از بخش مربوط به سوال شما شروع میشود. اما پیشنهاد میکنیم سر فرصت تمام این گفتگو را ببینید):
بگذار با یک مثال جواب این سوال را بدهم.
فرض کن در جادهای قدم گذاشتهای که شنیدهای در انتهای آن به یک باغ زیبا قرار دارد. در میانۀ مسیر، متوجه میشوی که نه تنها باغی در کار نیست، که یک زمین بیآب و علف در انتظارت است. خب. چه میکنی؟
دو انتخاب داری:
بگذار خیالت را راحت کنم! آنچه که حیف است، آینده است. نه گذشته. ادامه تحصیل یا هر تصمیم دیگری، هر زمان که بین دوراهی “حیف است” و “حیف نیست” گیر افتادی، این مطلب را بخوان:
استدلالی سخیف هنگام تصمیم گیری: “حیف نیست حالا که تا اینجا اومدی ولش کنی؟”
در ویدئوی زیر که بخشی از دورۀ طراحی مسیر شغلی است، این موضوع را از جنبههای مختلف بررسی میکنیم.
کارنکن داستان زندگی آدمهایی است که با شغلشان زندگی میکنند. کارنکن نگاهی متفاوت به مسیر شغلی است.
برای ارتباط با ما (صرفا در تلگرام) با شمارۀ 09104994191 در تماس باشید. (یا اینجا کلیک کنید)
دسترسی سریع