نام رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا و سیما را داوطلبین رشته هنر و کسانی که به دنبال رشتههای پردرآمد هنر هستند، حتماً شنیدهاند. تلویزیون محبوبترین رسانه اجتماعی است. اگرچه در دنیا رقیبانی چون سینما و شبکههای جدید اجتماعی دارد اما در ایران پرطرفدارترین سرگرمی مردم، تلویزیون است.
تلویزیون برای اینکه جایگاه خود را حفظ کند باید بهترین و خلاقترین افراد را برای ساخت برنامههایش جذب و آموزش دهد. علاقهمندان به این هنر دیجیتال میتوانند با تحصیل در این رشته دانشگاه صدا و سیما، برنامهسازی تلویزیون را انجام دهند.
همراه ما باشید تا هر آنچه لازم است را دربارهی تلویزیون و هنرهای دیجیتال بدانید.
- آشنایی با رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا وسیما
- تواناییهای لازم برای رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا وسیما
- شرایط پذیرش در رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا و سیما
- معرفی گرایشهای رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
- موقعیت شغلی و بازار کار رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
- دانشگاههای برتر رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
آشنایی با رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا وسیما
از آنجایی که تلویزیون در کنار طرفداران بسیار خود، منتقدین جدی نیز دارد؛ همواره باید در تلاش باشد که برنامهسازان متخصصی پرورش دهد. کسانی که بتوانند با توجه به قوانین کشور و بینش اسلامی برنامهسازی انجام دهند.
هر ساله دانشکده صدا وسیما از بین متقاضیان رشته هنر، دانشجویانی را در رشته «تولید سیما» پذیرش میکرد. از سال 83 این سازمان تغییر رویه داد و رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال را در ۲ گرایش ارائه کرد.
تواناییهای لازم برای رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا و سیما
کسی که میخواهد در رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا و سیما پذیرفته شود، باید علاوه بر رتبه کنکور بالا، از دیگر مهارتهایی برخوردار باشد.
مهمترین ویژگی که یک دانشجوی خوب در این رشته باید داشته باشد، سواد بصری است. کسی که بتواند قوانین ترکیببندی تصاویر و طراحیهای زیاد و عالی انجام دهد.
ضعف عمده انیمیشنهای ایرانی این است که طراحیهای قوی ندارند. پس دانشجویانی که طراحی خوب دارند، موفقتر میشوند. آشنایی با موسیقی، نقاشی، گرافیک نیز امتیازات خوبی برای متقاضیان این رشته است.
شرایط پذیرش در رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا و سیما
دانشگاه صدا و سیما در مقطع کارشناسی، از بین داوطلبین کنکور هنر، تعدادی دانشجو در رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال میپذیرد. پذیرش این دانشگاه به صورت نیمه متمرکز و ۲ مرحلهای است.
در ابتدا، دانشگاه از بین متقاضیان دعوت به مصاحبه میکند. این تعداد دعوتشدگان به مصاحبه ۴ برابر ظرفیت پذیرش هستند. آنها در مصاحبه و آزمون عملی که دارند، باید بهترین عملکرد خود را ارائه دهند. آنها میتوانند با آوردن نمونه کارهایی از قبیل تابلوهای نقاشی و طراحی، از امتیازات ویژهای برخوردار شوند.
بیشترین زمان این مصاحبه برای تست سواد بصری صرف میشود و مهمترین قسمت آزمون عملی است. همچنین فرد باید آشنایی با هنر، موسیقی، طراحی، نقاشی و گرافیک داشته باشد. هرچه تسلطش در این زمینهها بیشتر باشد شانس قبولیاش بالاتر میرود.
بعد از پذیرش و قبولی در مصاحبه، فرد طی ۴ سال درس خواندن و فارغالتحصیلی از دانشگاه، مدرک کارشناسی این رشته را دریافت میکند.
معرفی گرایشهای رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال در دانشگاه صدا و سیما در ۲ گرایش ارائه میشود. گرایش انیمیشن کامپیوتری و گرافیک کامپیوتری که در ادامه بیشتر در مورد آنها توضیح میدهیم.
گرایش انیمیشن کامپیوتری
امروزه فیلمهای انیمیشن بسیار جذاب هستند و علاوه بر کودکان در بین بزرگسالان نیز طرافداران زیادی دارد. هر ساله انیمیشنها جزو فیلمهای پرفروش دنیا میشوند. به دلیل نیاز به سرعت بیشتر در کار تولید، دیجیتال به کمک انیمیشن آمده است و در سطح وسیعی از انیمیشن دیجیتالی استفاده میشود.
در ایران، نقاشی «تک فریم» و فیلمبرداری کردن از آن نیز مرسوم است که انیمیشن سنتی نامیده میشود.
گرایش گرافیک کامپیوتری
گرافیک را میتوان یک هنر کاربردی دانست که در ارائه و بیان تصویرهای تبلیغاتی و فرهنگی استفاده میشود. دانشجوی گرافیک کامپیوتری در دانشگاه صدا و سیما، طراحی صحنه، طراحی دکور، طراحی لباس، تیتراژ و دیگر مواردی که برای ساخت برنامههای تلویزیونی لازم است آموزش میبیند.
از جمله کارهایی که به گرافیک کامپیوتری مربوط است و دانشجویان یاد میگیرند که چهطور آنها را انجام دهند میتوان به گزارش هواشناسی، زیرنویس شبکهها و اخبار، تیتراژ برنامهها اشاره کرد. در واقع کارشناس گرافیک کامپیوتری، با خلاقیت خود میتواند ایدهها و ذهنیت کارگردان را پیادهسازی کند و عینیت بخشد. در این صورت است که مخاطب با برنامه تلویزیونی ارتباط بهتری برقرار میکند.
دروس مشترک بین گرایشهای رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
برای آشنایی بیشتر با این رشته، نگاهی به دروس مشترک بین ۲ گرایش میاندازیم.
- آشنایی با هنر در تاریخ
- تاریخ تلویزیون و فناوری رسانههای جدید
- مردمشناسی و رسانههای تصویری
- مبانی ارتباطات
- عکاسی
- حکمت هنر اسلامی
- ارتباطات بصری
- درک و بیان بصری
- آشنایی با فلسفه
- تلویزیون
- پژوهش و نگارش در تلویزیون
- قصه در ادیان
- زبان و ساختار
- مخاطبشناسی تلویزیون
- عکاسی و هنرهای دیجیتال
- فلسفه هنر
- تاریخ انیمیشن
- طراحی
- طراحی و گرافیک
- سیر تحولات گرافیک
- مبانی سایبر مدیا
- کاربرد رایانه در فیلم و تلویزیون
- مبانی انیمیشن دیجیتالی
- مبانی گرافیک
- نرمافزارهای گرافیکی
- تدوین دیجیتالی
- مبانی تبلیغات تلویزیونی
- گونهشناسی برنامههای تلویزیونی
- تلویزیون آموزشی
- جلوههای بصری دیجیتالی
- زیباشناسی هنرهای دیجیتالی
- انیمیشن تعاملی
دروس تخصصی گرایش انیمیشن کامپیوتری
این دروس به عنوان دروس تخصصی این گرایش ارائه میشوند:
- کارگاه انیمیشن دیجیتالی
- انیمیشن دو بعدی
- موسیقی و انیمیشن
- انیمیشن سه بعدی
- نویسندگی برای انیمیشن
- پروژه نهایی
دروس تخصصی گرایش گرافیک کامپیوتری
همچنین این دروس نیز به عنوان دروس تخصصی گرایش گرافیک کامپیوتری ارائه میشوند:
- کارگاه گرافیک دیجیتالی
- طراحی وب
- ژورنالیسم تلویزیونی
- پروژه نهایی
موقعیت شغلی و بازار کار رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
زمان انتخاب رشته، یکی از دغدغههای فرد این است که بعد از فارغالتحصیلی جذب چه ارگان یا سازمانی میتواند بشود.
سالیان گذشته دانشکده صدا و سیما، دانشجویان خود را بورسیه میکرد و فرد بلافاصله بعد از قبولی در دانشگاه، به استخدام این سازمان درمیآمد؛ اما چند سالی میشود که این ارگان، هیچ گونه تعهدی بابت استخدام فرد ندارد. درصورت نیاز سازمان، دانشجویی که با نمرات عالی فارغالتحصیل شده باشد، جذب سازمان میشود.
اگر فرد نتواند جذب سازمان صدا و سیما شود، میتواند وارد بازار کار آزاد شود و حیطه شغلی خود را شاخه هنری یا تجاری، تبلیغاتی انتخاب کند.
در حیطه هنری میتواند جذب مراکزی مانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یا سازمان تبلیغات اسلامی شود. اگر هم بخواهد در زمینه تجاری و تبلیغاتی کار کند، باید با شرکتها و کارخانجات همکاری کند و تبلیغات آنها را انجام دهد.
اگر فرد قصد مهاجرت داشته باشد، باید مهارتهای خود را تقویت کند و فردی خلاق باشد تا بتواند سهمی در دنیای رسانه و هنرهای دیجیتال داشته باشد.
میزان درآمد رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
تنوع شغلی در بازار کار این رشته زیاد است پس بازههای دریافتی نیز متفاوت خواهد بود.
افرادی که در شرکتهای خصوصی کار میکنند و دورکاری انجام میدهند و میتوانند چندین پروژه را همزمان پوشش دهند، از درآمد بالایی برخوردار هستند. در واقع هر چه فرد خلاقتر و کارهای بهتری ارائه دهد، میزان درآمدش نیز افزایش مییابد.
در خارج از ایران نیز مقدار حقوق و میزان درآمد بستگی به کشور، نوع اقامت در آن کشور، سطح تحصیلات و سابقه فرد دارد. شما میتوانید برای مشاهده حقوق و درآمد مشاغل این حوزه در کشورهای مختلف از سایت payscale استفاده کنید.
دانشگاههای برتر رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال
بین دانشگاههای ایران که در آن رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال تدریس میشود، دانشگاه صدا وسیما در بالاترین سطح آموزشی قرار دارد. در این متن به شرایط پذیرش و قبولی در آن مفصل پرداختیم. این رشته در دانشگاههای دیگری مانند دانشگاه دولتی دامغان و تعدادی دانشگاه غیرانتفاعی نیز ارائه میشود.
اگر بخواهیم دانشگاههای برتر جهان که رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال در آنها تدریس میشود را نام ببریم، این چند دانشگاه از بهترینها هستند:
- دانشگاه آمستردام
- دانشگاه کالیفرنیا جنوبی
- دانشگاه استنفورد
- دانشگاه تگزاس در آستین
- دانشگاه پنسیلوانیا
- مدرسه اقتصاد و علم سیاسی لندن
حرف آخر
اگر شما هم علاقهمند هستید در رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا و سیما تحصیل کنید، در ابتدا باید در کنکور سراسری ثبتنام کنید. با مراجعه به سایت سنجش و مطالعه دفترچه راهنمای کنکور سراسری، میتوانید از آخرین اخبار کنکور و شرایط ثبتنام مطلع شوید.
مطالب مرتبط
اگر شما نیازمند این هستید که با هنر بیشتر آشنا شوید، خواندن مطالب زیر را به شما پیشنهاد میدهیم.
از کنکور خسته شدهاید و ترجیح میدهید که بدون کنکور وارد حوزه هنر بشوید؟ مطلب زیر مناسب شماست.
اگر علاقمند به هنر دیجیتال هستید، حتماً مقاله زیر به شما کمک میکند.
ما در این مطلب به شرایط و چگونگی تحصیل در رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشگاه صدا و سیما پرداختیم.
اگر از تجربه تحصیل و چالشهای بعد از فارغالتحصیلی آن خبر دارید، خوشحال میشویم آن را برای ما و مخاطبین این مطلب بازگو کنید.