رهایی از سردرگمی شغلی با دوره جامع طراحی مسیر شغلی

05cd561c30ce09371833d5f2a171bd66_1200x628__1___1_-removebg-preview

رشته تئاتر و نحوه ورود به دنیای جذاب بازیگری

رشته تئاتر و بازیگری
3.9/5 - (15 امتیاز)

بازیگری حرفه‌ایست که ممکن است هر یک از ما در دوره‌ای از زندگی خود به‌خصوص کودکی به آن فکر کرده باشیم. دنیای پر نقش و نگار صحنه‌‌‌ی تئاتر، فرورفتن در نقش شخصیت‌های گوناگون پیش چشمان مشتاق تماشاگران و شهرت و محبوبیت میان مردم، از جذابیت‌هاییست که ممکن است شما را به سمت تحصیل در رشته تئاتر و بازیگری بکشاند.

شرط ورود به هر زمینه‌ی تحصیلی در هنگام انتخاب رشته، آشنایی کامل و همه‌جانبه با آن رشته و زمینه‌ی کاری پیش‌روی آن می‌باشد. اگر شما هم دانش آموز یا دانشجویی هستید که رویای تحصیل در رشته تئاتر و بازیگری را در سر دارید، اما هنوز راجع به این تصمیم مردد هستید، واجب است که تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. با مطالعه این مطلب یک شناخت کامل نسبت به رشته تئاتر و شغل بازیگری پیدا می‌کنید و راه موفقیت در این مسیر پرپیچ و خم را کشف خواهید کرد.

فهرست مطالب:

سالن نمایش تئاتر

آیا رشته تئاتر برای من مناسب است؟

علاقه؛ فاکتور اصلی موفقیت

مهم‌ترین فاکتور لازم برای داشتن انگیزه، و تلاش در هر کاری ذوق و علاقه است. هنگامی که شما مسیر زندگی خود را متناسب با علایق و روحیات خود انتخاب می‌کنید در طول سال‌ها تحصیل و کار، رضایت بیشتری از زندگی خواهید داشت و کار شما صرفاً منبع درآمدی برای گذران زندگی نخواهد بود.

کسانی که با علاقه وارد رشته تئاتر می‌شوند، تمام سختی‌ها و موانع موجود پیش روی خود را پذیرفته و در مسیر رسیدن به اهداف خود صبر زیادی پیشه می‌کنند. این افراد به صورت خودجوش به دنبال آموزش، تقویت مهارت‌های فردی و کسب تجربه می‌روند و در کار خود خلاقیت به خرج می‌دهند، بدیهی‌ست که این گروه شانس بالاتری برای موفقیت و تبدیل شدن به یک ستاره‌ی بازیگری بر روی صحنه‌ی اجرا خواهند داشت.

در نتیجه اولین قدم برای انتخاب رشته تئاتر و بازیگری، خودشناسی و کشف علایق و روحیات فردی خودتان است. در این راه می‌توانید از تست‌های شخصیت‌شناسی و حتی هم‌فکری با مشاوران تحصیلی کمک بگیرید.

تست MBTI، یک پرسش‌نامه روان‌سنجی فردی است که برای شناسایی نوع شخصیت، نقاط قوت و اولویت‌های افراد طراحی شده است. با شرکت در این تست می‌توانید دید بهتری نسبت به شغل متناسب با شخصیت خود پیدا کنید.

مهارت‌ها و تواناهایی‌های لازم

پس از شناخت علاقه، باید توانایی‌های مورد نیاز رشته تئاتر را با شخصیت فردی و استعداد‌های خود بسنجید. البته اگر در برخی از این موارد دچار ضعف‌ و کمبود هستید جای نگرانی نیست، چراکه هرکس می‌تواند با شرکت در دوره‌های مرتبط و تمرین مداوم، این مهارت‌های فردی را در خود تقویت کند.

برخی از این مهارت‌ها عبارتند از :

  • بیان قوی: توانایی سخنوری برای انتقال شفاف مفاهیم به مخاطب
  • روحیه اجتماعی بودن: توان انجام کار گروهی و ارتباط با جامعه و مردم
  • اعتماد به نفس: توانایی حاضر شدن بر صحنه تئاتر و ایفای نقش
  • صبور بودن در شرایط سخت و ساعات کاری طولانی
  • آمادگی جسمی بالا
  • حافظه خوب: توانایی به خاطر سپردن برای حفظ نمایشنامه و دیالوگ‌ها
  • داشتن روحیه‌ی هنری و ذهنی خلاق
  • انعطاف پذیری: یک بازیگر باید با شرایط کار در محیط‌های مختلف و ساعت‌های کاری گوناگون کنار بیاید و بتواند خودش را با شرایط و دیگر اعضای تیم تطبیق بدهد.
رشته نمایش

چگونه وارد رشته تئاتر شویم؟

علاقه‌مندان به تحصیل در رشته تئاتر می‌توانند از سال دهم با ورود به هنرستان و یا پس از اخذ مدرک دیپلم، از مقطع کارشناسی و با شرکت در کنکور هنر وارد رشته تئاتر شوند.

در یک مقایسه کلی اینکه ورود به رشته تئاتر و بازیگری از چه طریق بهتر است بستگی به خود فرد، شرایط زندگی او و زمانی که علاقه خود را درک و رشته تحصیلی خود را انتخاب می‌کند دارد.

ورورد به رشته تئاتر از مدرسه

رشته تئاتر رشته‌ایست که در هنرستان تدریس می‌شود و در دبیرستان وجود ندارد. درنتیجه دانش آموزانی که مایل به ادامه تحصیل در رشته تئاتر و بازیگری هستند، باید از سال دهم با کسب حداقل نمرات مورد نیاز وارد هنرستان شده و رشته بازیگری را انتخاب کنند. این افراد پس از سه سال تحصیل در این رشته مدرک دیپلم بازیگری دریافت می‌کنند.

حداقل نمرات برای ورود به رشته تئاتر از هنرستان

نام درسنمره از ۲۰
فناوری۱۲
هنر۱۲
علوم۱۰
ریاضی۱۰
رشته بازیگری

ورود به رشته تئاتر از دانشگاه

برای ورود به رشته تئاتر نیاز نیست که حتماً در هنرستان‌های مخصوص بازیگری درس خوانده باشید، اما ورود به این هنرستان‌ها باعث می‌شود زودتر به تحصیل در رشته مورد علاقه خود بپردازید. علاقه‌مندان به رشته تئاتر می‌توانند از سایر رشته‌ها و با داشتن دیپلم رشته‌های نظری مانند تجربی، ریاضی و یا انسانی، با مطالعه منابع دروس تخصصی رشته هنر و موفقیت در کنکور هنر وارد این رشته جذاب هنری شوند.

داوطلبان شرکت‌کننده در گروه آزمایشی تجربی، ریاضی و انسانی می‌توانند همان سال در کنکور گروه هنر نیز شرکت نمایند و پس از کسب رتبه لازم با انتخاب رشته بازیگری بر اساس دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری وارد دنیای جذاب رشته تئاتر و بازیگری شوند. طول مدت تحصیل در این رشته ۴ سال است که معادل ۸ نیمسال تحصیلی می‌باشد.

از طریق لینک زیر میتواند دفترچه انتخاب رشته را دانلود کنید.

تحصیل بازیگری در دانشگاه

همه چیز راجع به رشته تئاتر در دانشگاه

بر اساس اطلاعات موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰، رشته بازیگری در مقطع لیسانس تنها در ۴ دانشگاه کشور به صورت روزانه ارائه می‌شود. این دانشگاه‌ها عبارتند از: دانشگاه تهران، دانشگاه هنر، دانشگاه شهید باهنر و دانشگاه زابل

میزان پذیرش رشته تئاتر و بازیگری در دانشگاه‌های مختلف

نام دانشگاهاستاننحوه پذیرشنوبتظرفیتنوبتظرفیت
دانشگاه تهران تهرانبا آزمونروزانه ۱۱شبانه
دانشگاه هنر تهرانبا آزمونروزانه ۱۴شبانه
دانشگاه شهید با هنر کرمانبا آزمونروزانه ۱۲شبانه ۱۲
دانشگاه زابلسیستان بلوچستانبا آزمونروزانه ۳۰شبانه ۱۵
براساس دفترچه انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰

از میان این ۴ دانشگاه، دانشگاه تهران و دانشگاه هنر از بهترین دانشگاه‌های ارائه‌دهنده رشته تئاتر و بازیگری هستند.

دانشگاه هنر

با چه رتبه‌ای می‌توان رشته تئاتر و بازیگری قبول شد؟

اولین مرحله برای پذیرش در رشته تئاتر، کسب رتبه و تراز مورد نیاز دانشگاه مورد نظر شما می‌باشد. البته با توجه به تغییراتی که هرساله در میزان پذیرش دانشگاه‌ها داده می‌شود و وابسته به سطح سوالات کنکور و تمایل داوطلبان در هر سال برای پذیرش در این رشته، میزان رتبه و تراز مورد نیاز نیز دچار تغییراتی می‌شود.

در جدول زیر برخی از رتبه‌هایی که در سال ۱۴۰۰ موفق به پذیرش در رشته تئاتر و بازیگری شده‌اند، آورده شده است.

نام دانشگاهنوبتجنسیتسهمیه در منطقهرتبه کشوریرتبه در سهمیه
تهرانروزانهپسر۲۱۲۹۴۵
هنرروزانهپسر۳۱۹۳۷۲۴۷
هنرروزانهدختر۱۱۰۰۳۲۳۲
شهید باهنرشبانهدختر۲۱۷۶۹۷۳۱
شهید باهنرروزانهپسر۳۳۴۲۰۶۸۴
زابلروزانهدختر۱۸۰۵۰۳۰۳۳
زابلروزانهپسر۲۱۸۰۷۷۴۶
برخی قبولی‌های رشته بازیگری در کنکور ۱۴۰۰

غول آزمون عملی رشته تئاتر؟!

مرحله‌ی دوم برای ورود به رشته تئاتر پس از کسب رتبه لازم، قبولی در آزمون عملی این رشته می‌باشد. زمان برگزاری آزمون عملی کنکور هنر رشته بازیگری، پس از انتخاب رشته‌ی آزمون سراسری است و داوطلبان باید در زمان تعیین‌شده از سوی سازمان سنجش که معمولاً در اواسط مرداد ماه می‌باشد، اقدام به ثبت‌نام در آزمون عملی کنند.

آزمون عملی بسیار سرنوشت‌ساز و مهم است، اگر رتبه‌ی خوبی آورده باشید اما نتوانید در مصاحبه به خوبی عمل کنید در دانشگاه مورد نظر قبول نشده و یک سال را از دست خواهید داد و برعکس اگر رتبه خوبی نیاورده‌اید با یک مصاحبه عالی می‌توانید آن را جبران کرده و به هدف خود یعنی رشته تئاتر و بازیگری در دانشگاه مورد علاقه خودتان برسید.

آزمون عملی کنکور

برای آزمون عملی چه باید کرد؟

قبل از حضور در آزمون عملی یک رزومه یا پورتفولیو هنری برای خود تهیه کنید و اگر در رزومه خود سابقه شرکت در پروژه اجرایی داشته‌اید مدارک آن را جهت کسب امتیاز به داوران ارائه دهید. در این مصاحبه داوران از شما راجع به نمایشنامه‌هایی که خوانده‌اید، آثاری که مطالعه کرده‌اید، فیلم و تئاترهایی که دیده‌اید و در کل مطالعات تئاتری شما سوال خواهند کرد.

در ادامه داوران در یک زمان تقریباً ۱۵ دقیقه ای توانایی شما را می‌سنجند و از شما می‌خواهند با توجه به نمایشنامه یک مونولوگ را اجرا کنید یا حتی ممکن است به پیشنهاد داوران یک شخصیت یا یک متن را بخوانید و بازی کنید.

شرکت در کلاس‌ها و دوره‌های آزاد بازیگری بسیار می‌تواند در موفقیت در آزمون عملی رشته تئاتر کمک‌کننده باشد.

بهترین دانشگاه‌های جهان برای رشته تئاتر و بازیگری

در اینجا لیستی از بهترین دانشگاه‌های جهان برای رشته تئاتر و بازیگری آورده شده که که اگر قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را داشتید می‌توانید روی آنها حساب باز کنید:

  • دانشگاه هاروارد
  • دانشگاه کمبریج
  • دانشگاه ملبورن استرالیا
  • دانشگاه استنفورد
  • مدرسه جولیارد
  • دانشگاه موسیقی و هنرهای نمایشی وین 
رشته تئاتر در دانشگاه هاروارد
دانشگاه هاروارد

گرایش‌های رشته تئاتر

 کنکور هنر شامل 5 زیر گروه می‌باشد که در هر یک از آنها رشته‌های مختلفی قرار می‌گیرد. بنابراین با توجه به رتبه به دست آورده در هر یک از زیرگروه‌های مورد نظر، می‌توانید نسبت به انتخاب رشته اقدام نمایید. رشته نمایش نیز یکی از این رشته‌ها بوده که رشته تئاتر و بازیگری هم گرایشی از این رشته می‌باشد.

زیر گروه های رشته هنر

رشته نمایش در مقطع کارشناسی شامل ۵ گرایش کارگردانی، ادبیات نمایشی، نمایش عروسکی، طراحی صحنه و بازیگری می‌باشد که دارای دروس مشترک و تخصصی هستند. در ادامه به شرح هرکدام از این گرایشات و دروس تخصصی آن‌ها می‌پردازیم.

دروس مشترک این ۵ گرایش نیز عبارتند از:

تاریخ نمایش، جامعه شناسی، آشنایی با ادبیات کهن ایران و جهان، آشنایی با هنرهای تجسمی، اصول و مبانی ارتباطات، آشنایی با هنر در تاریخ، آشنایی با ادبیات معاصر ایران و جهان، فرهنگ عامه و تمثیل شناسی، تاریخ فلسفه، آشنایی با تعزیه، مبانی دکور و صحنه آرایی، مبانی نمایشنامه نویسی، مبانی بازیگری، مبانی نمایش عروسکی، روش تحقیق و تدوین پایان‌نامه، نمایش در ایران.

۱. کارگردانی

کارگردان مرکزیت فکری، هنری و تکنیکی یک اثر محسوب می‌شود و در واقع دانای کل و معمار فیلم است. به طور کلی کارگردان در سه مرحله پیش تولید، تولید و پس از تولید تیم کار را حفظ کرده و هماهنگی و تعادل را میان آنها ایجاد می‌کند.

دروس تخصصی رشته کارگردانی عبارتند از:

کارگردانی، تحلیل نمایشنامه، نمایش ایمائی، امکانات صحنه، موسیقی صحنه، موسیقی در نمایش، شیوه های نمایش در ایران، سبک‌‌ها و شیوه‌های اجرا، ماسک و گریم، دکور، اصول کارگردانی نمایش رادیوئی، دیدن و تحلیل نمایش، اجرای کارگاهی نمایش های ایران، ترکیب در صحنه، اصول کارگردانی نمایش تلویزیونی، پایان نامه.

گرایش کارگردانی

۲. ادبیات نمایشی

یک دانشجوی رشته ادبیات نمایشی می‌آموزد که چگونه با خلق شخصیت‌ها و ایجاد گره‌های نمایشی متن نمایش و مفهوم پشت آن را به یک نمایشنامه تبدیل کند.

دروس تخصصی گرایش ادبیات نمایشی عبارتند از:

آشنایی با متون فارسی نمایشی، تاریخ ادبیات نمایشی، اصول و فنون نمایشنامه‌نویسی، داستان‌نویسی، سبک‌های ادبی جهان، نقد در نمایش، شخصیت‌شناسی، دیدن و تحلیل نمایش، آشنایی با فیلمنامه‌نویسی، نمایش‌نامه‌نویسی رادیو و تلویزیون، پایان‌نامه.

۳. نمایش عروسکی

نمایش عروسکی یکی از قدیمی‌ترین هنرهای جهان است که به‌خصوص برای کودکان جذابیت خاصی دارد که در آن هنرمندان با استفاده از اجرای نمایش و ایجاد دیالوگ بین عروسک‌ها پیام خود را به بیننده منتقل می‌کنند. دانشجویان در این رشته با فنون نمایش عروسکی در زمینه‌های عروسک‌گردانی، کارگردانی، طراحی صحنه و نمایشنامه‌نویسی به طور کامل آشنا می‌شوند.

دروس تخصصی گرایش نمایش عروسکی:

کارگاه نمایش عروسکی، طراحی و نقاشی، فن بیان، نمایشنامه‌نویسی عروسکی، موسیقی در نمایش، شناخت مواد، تاریخ نمایش عروسکی، آشنایی با فضاهای سنتی، موسیقی در نمایش عروسکی، ماسک و گریم، شیوه‌های نمایش در ایران، کارگردانی نمایش عروسکی، طراحی صحنه نمایش عروسکی، آشنایی با ادبیات کودکان، دیدن و تحلیل نمایش عروسکی، بازیگری نمایش عروسکی، کودک و نمایش، پایان‌نامه.

گرایش عروسک گردانی

۴. طراحی صحنه

گرایش طراحی صحنه یکی از فنی‌ترین رشته‌های هنرهای نمایشی است که در آن دانشجو می‌آموزد چگونه پس از مطالعه فیلمنامه و مشورت با کارگردان به ایده‌پردازی و خلق فضای کلی نمایش در صحنه تئاتر، تلویزیون، سینما و نمایشگاه‌ها بپردازد. این رشته ارتباط نزدیکی با رشته معماری داخلی و هنرهای تجسمی دارد.

دروس تخصصی:

طراحی و نقاشی، نقشه‌کشی، شناخت مواد، آشنایی با فضاهای سنتی ایران، آشنایی با طراحی و دوخت لباس، تاریخ تحولات دکور، امکانات صحنه، کارگاه رنگ، پرسپکتیو در صحنه، نور در صحنه، تاریخ لباس در غرب و ایران، ماسک و گریم، شیوه‌های نمایش در ایران، دیدن و تحلیل نمایش، کارگاه دکور و صحنه‌آرایی، اجرای کارگاهی نمایش‌های ایرانی، طراحی صحنه نمایش عروسکی، آشنایی با صحنه سینمائی و تلویزیونی، صوت، پایان‌نامه.

۵. بازیگری

دروس تخصصی:‌

امکانات صحنه، نمایش ایمائی، تحلیل نمایشنامه، بدن، بیان، شیوه‌های نمایش در ایران، ماسک و گریم، سبک‌ها و شیوه‌های اجرا، شخصیت‌شناسی، تربیت حس، بازیگری، اجرای کارگاه‌های نمایش‌های ایرانی، بازیگری سینما، دیدن و تحلیل نمایش، بازیگری رادیو و تلویزیون، پایان‌نامه.

بازیگری

گرایش‌های رشته تئاتر و بازیگری در مقطع کارشناسی ارشد

کارگردانی

بازیگری

تهیه کنندگی

رادیو (با 2 گرایش)

سینما

ادبیات نمایشی تولید سیما

موقعیت شغلی رشته تئاتر و بازیگری

بازار کار رشته تئاتر در ایران

در سال‌های اخیر به دلیل استقبال بیشتر مردم از هنرهای نمایشی رشته تئاتر نیز رشد قابل‌توجهی داشته است. باید توجه کنید که کار در رشته تئاتر و بازیگری به صورت پروژه‌محور می‌باشد درنتیجه بسیاری از بازیگران و حتی با سابقه‌ترین آن‌ها ممکن است در تایمی از سال مشغول فعالیت بازیگری نباشند یا حتی در دوره‌ای چند ساله شرکت در پروژه‌ای به آن‌ها پیشنهاد نشود و به کارهای دیگری به عنوان شغل دوم روی بیاورند.

فارغ‌التحصیلان رشته تئاتر برای داشتن کار و شرکت در پروژه‌های هنری خوب نباید تنها به تحصیلات دانشگاهی خود اکتفا کنند و درکنار آن باید به تقویت مهارت‌های مورد نیاز و کسب تجربه بپردازند.

به طور کلی افرادی که با شناخت کافی و ذوق و علاقه وارد این رشته می‌شوند و به خوبی در آن رشد می‌کنند و می‌توانند به موقعیت‌های کاری بسیار خوبی دست پیدا کنند چراکه رشته تئاتر دارای گستره کاری بسیار زیادی است.

برخی از حوزه‌های کاری که فارغ‌التحصیلان رشته تئاتر می‌توانند در آن‌ها به فعالیت بپردازند عبارتند از:

فعالیت در مراکز دولتی

صداوسیما

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

سازمان تبلیغات اسلامی

گروه‌های آزاد هنری

رشته تئاتر و بازیگری

درآمد رشته تئاتر چقدر است؟

درآمد بازیگری به صورت قرارداد در هر پروژه مشخص می‌شود، و مقدار آن به عواملی مانند میزان تجربه بازیگر، شهرت او و مقدار ساعت اجرا و …. بستگی دارد. بسیاری از بازیگران می‌توانند در کنار بازیگری به کار‌های دیگری همچون آموزش، تبلیغات، اجرا و صداگذاری بپردازند.

به طور کلی نمی‌توان مقدار درآمد مشخصی برای بازیگران در نظر گرفت چراکه وابسته به عوامل متغیر زیادی می‌باشد. همچنین برخی بازیگران ممکن است در یک زمان مشغول کار در چندین پروژه بوده و در یک زمان دیگر هیچ فعالیت هنری‌ای انجام ندهند. در نتیجه درآمد افراد مختلف در این کار متفاوت بوده و میزان درآمد هر بازیگر در تمام سال‌های کاری‌اش ثابت نیست.

مطالب مرتبط

حالا که با رشته تئاتر به طور کامل آشنا شدید با خواندن این مطلب می‌توانید با سایر رشته‌های هنر هم آشنا شوید:

تدوین و کارگردانی از دیگر رشته های مرتبط با کار بازیگری و سینما هستند، اگر علاقه‌مند به این رشته‌های سینمایی هستید، با خوندن مطالب زیر می‌توانید با این دو رشته جذاب هم آشنا شوید.

حالا که تا آخر مطلب همراهمون بودی و به طور کامل با رشته‌ی زیبای تئاتر آشنا شدی، نظرتو برامون بنویس و اگر هنوز سوالی برات باقی مونده بپرس.



کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *