05cd561c30ce09371833d5f2a171bd66_1200x628__1___1_-removebg-preview

بیوگرافی لئوناردو داوینچی، هاملت تاریخ هنر

زندگینامه لئوناردو داوینچی
3/5 - (2 امتیاز)

حتماً نباید بیوگرافی داوینچی را خوانده باشیم تا این هنرمند را بشناسیم. نام لئوناردو داوینچی برای همه آشناست. لئوناردو داوینچی را می‌شود شناخته‌ترین هنرمند در طول اعصار مختلف در نظر گرفت.

قطعاً در سایت‌های مختلف با حجم گسترده‌ای از مطالب در مورد داوینچی روبه‌رو شدید، مانند: استعدادهای فطری‌اش، نقاشی‌های معروفش، مشکلات روانی‌، اختراع ماشین پرنده و…

اما اینکه الان اینجا هستید، نشان می‌دهد که بیوگرافی داوینچی را جستجو کرده و به دنبال مطلب جدید و کاملی هستید. در این نوشته به بررسی زندگینامۀ لئوناردو داوینچی از زاویه‌های مختلف پرداختیم تا بتوانیم مطلبی جامع را در اختیارتان بگذاریم که نیاز به جستجوی بیشتر نداشته باشید.

در این مقاله به مطالب زیر پرداختیم:

آغاز بیوگرافی داوینچی (لئوناردو داوینچی چه کسی بود؟)

پرتره لئوناردو داوینچی که توسط خودش کشیده شده

لئوناردو داوینچی یکی از شخصیت‌های برجسته، فیلسوف، دانشمند، نقاش، موسیقیدانی عالی و یکی از هنرمندان نامی بود که در دوران رنسانس توانست به شهرت برسد.

شواهد نشان می‌دهد که تصویر رو‌به رو، تصویری‌ست از لئوناردو که به دست خودش کشیده شده است. 

وقتی در بیوگرافی داوینچی تأمل می‌کنیم، برای درک و شناخت معماها و رموز زندگی‌اش، خود را در گردابی عمیق می‌یابیم.

تولد و دوران کودکی لئوناردو داوینچی

لئوناردو داوینچی (Leonardo di ser Piero da Vinci) در ۱۵ آوریل ۱۴۲۵ میلادی در یکی از دهکده‌های مرتفع ایتالیا به نام وینچی به دنیا آمد، که نام فامیل او نیز از همین شهر گرفته شده است. ​​​​​​​​لئوناردو داوینچی پسر نامشروع سرپیئرو فروسینو دی آنتونیو داوینچی (وکیل و سردفتردار) و زن جوان روستایی به نام کاترینا دی مایو لیپی بود. 

پدرش لئوناردو را با مادرش تنها گذاشت و با زن دیگری ازدواج کرد و به شهری نزدیک فلورانس رفت. در مورد دوران کودکی لئوناردو اطلاعات زیادی در دست نیست. لئوناردو ۵ سال اولِ زندگی‌اش را با مادرش در شهر آنچیانو ایتالیا گذراند. سپس کاترینا با مرد دیگری ازدواج کرد. بنابراین پدرش تصمیم گرفت که لئوناردو را به پدر و مادر پیرش بسپارد.

علاقه به طبیعت

طراحی گل توسط داوینچی

عمویش فرانچسکو علاقۀ زیادی به لئوناردو نشان می‌داد. فرانچسکو کشاورزی بود که عاشق ییلاق‌های اطراف وینچی بود.

در این پیاده‌روی‌هایی که عمویش را همراهی می‌کرد عشق در طبیعت در او به وجود آمد.

لئوناردو همیشه دفتر یادداشتش همراهش بود و از هرچیزی که توجهش را جلب می‌کرد طرحی می‌کشید. کم پیش می‌آمد تصویری را نقاشی کند و آن را به وسیلۀ درختان، نهرها، صخره‌ها، کوه‌ها، ابرها، و دریاها سحرانگیزتر ننمایاند.

دوران نوجوانی و تحصیلی لئوناردو داوینچی

لئوناردو آموزش‌های ابتدایی را در مدرسۀ دهکدۀ محل سکونتش گذراند و با اینکه علاقۀ زیادی به درس‌های مدرسه نشان نمی‌داد؛ اما کنجکاوی و علاقه‌‌اش به طبیعت، او را به سمت یادگیری هندسه و ریاضیات سوق داد.

بنابراین لئوناردو خواندن و نوشتن و اصول ریاضی را آموخت، اما استعدادهای هنری او از همان دوران مشهود بود. زمانی که لئوناردو ۱۴ سال داشت، پدرش تصمیم گرفت او را به شهر ببرد، تا کنار هنرمندی مشهور به نام (آندریا دل وروکیو) کار و زندگی کند. این بهترین کاری بود که پدر در حق لئوناردو انجام داد، زندگی لئوناردو را برای همیشه تغییر داد.

آندریا دل وروکیو از معروف‌ترین هنرمندانِ فلورانس بود. هنرمندی که ساختِ بنای یادبودِ سردار نظامی شهر ونیز، بارتولومئو کولئونی را به او سپرده بودند. نقاشان برجسته‌ای چون گیئلن‌دائو، پروجینو، بوتیچلی و لورنزو دی کریدی از شاگردانش بودند.

همۀ شاگردانِ آندریا دل وروکیو پسر بودند. به کارآموزان اتاق، غذا و مقداری پول می‌دادند. لئوناردو مهارت‌های گسترده‌ای از جمله پیکرتراشی، فلزکاری، هنرهای چرمی، نجاری، طراحی، نقاشی را فراگرفت. در این هنگام بود آندریا دل وروکیو متوجه استعداد ویژۀ لئوناردو شد. بنابراین لئوناردو خیلی زود اجازه یافت کارهای مهم‌تری مانند نقاشی‌های مذهبی کلیساهای معروفِ فلورانس را شروع کند.

ویژگی‌های شخصیتی لئوناردو داوینچی

بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهند که داوینچی قادر بود از هر دو دست خود به خوبی برای نوشتن استفاده کند. همچنین این توانایی را داشت که از راست به چپ بنویسد و نوشتن را از صفحه آخر شروع کند و آخر سر به اول بحث برسد.

لئوناردو داوینچی کشتن حیوانات را درست نمی‌دانست و آسیب رساندن به هیچ موجود زنده‌ای را تحمل نمی‌کرد. پرندگان محبوس در قفس را می‌خرید و آزادشان می‌کرد.

لئوناردو فوق‌العاده متوجه به خود و حساس بود. با اینکه سخن‌ور و نوازندۀ خوبی بود اما همواره دوست می‌داشت تنها باشد و مشغول کارهایش باشد.در یکی از یادداشت‌هایش چنین می‌نویسد:

در تنهایی مال خودت هستی، در جمع نیمی از وجودت متعلق به دیگران است؛ از این‌رو به ناچار باید در هر محفلی وجود خود را طبق تمایل بیجای حاضران متفرق سازی.

سخنان خود لئوناردو و دیگران دربارۀ او، نشان می‌دهد که چندان به دین باور نداشت. وازاری در اولین چاپ (این نقل قول در چاپ‌های بعدی کتاب حذف شد) زندگی‌نامه‌ای که برای هنرمندان نوشته بود می‌نویسد:

لئوناردو مغزی چنان الحادی داشت که به هیچ دینی سر فرود نمی‌آورد و گاه می‌گفت شخص بهتر است فیلسوف باشد تا مسیحی.

اختلالات روانی لئوناردو داوینچی

مطالعات نشان می‌دهد، لئوناردو داوینچی احتمالاً از “اختلال کم‌توجهی- بیش‌فعالی” (ADHD) رنج می‌برده است. به گزارش تک تایمز، دانشمندان اظهار کرده‌اند شواهدی در دست دارند که نشان می‌دهد احتمالاً این نابغه ایتالیایی اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی داشته است.

با توجه به اظهارات پژوهشگران “کالج سلطنتی لندن” (King’s College London) و “دانشگاه پاویا” (University of Pavia) ایتالیا، اسناد تاریخی نشان می‌دهد که داوینچی رفتار فردا فکنی داشته و قادر به مدیریت زمان نبوده است. این دو ویژگی از مشخصه‌های اختلال کمبود توجه و بیش فعالی است.

تعلل یا فردافکنی (procrastination) به تعویق انداختن مداوم کارها را گویند، طوری‌که فرد وظایف خود را به‌طور متوالی به زمان و روز دیگری معوق می‌کند و به جای انجام آن‌ها به امور جزئی دیگر می‌پردازد.

داوینچی خیلی کم می‌خوابید و ساعات زیادی در حال کار کردن بود. اما نه به این معنا که بر روی یک کار تمرکز داشته باشد چرا که او اغلب اوقات ناگهان از کاری به کار دیگر می‌پرداخت. و همچنین دارای ویژگی‌هایی مانند تسلط غیرمعمول بر یک نیم کره، نوشتنِ آیینه‌ای، چپ دستی و خوانش‌پریشی نیز بوده است، که این علائم در کودکانی که مبتلا به اختلال کم‌توجهی – بیش‌فعالی هستند، شایع است.

خوانش‌پریشی، یا دیسلِکسی (Dyslexia) یک معلولیت آموزشی است، که موجب اختلال در روان‌خوانی یا درک مطلب می‌شود. این ناتوانی، می‌تواند در واج‌خوانی، دیکته، مهارت شنوایی، حافظه‌ کوتاه‌مدت یا نامگذاری‌ سریع مشکل ایجاد کند. یافته‌ها نشان می‌دهد که از نشانه‌های اولیه این ناتوانی، دیر صحبت کردن کودک است.

زندگی شخصی لئوناردو در بیوگرافی داوینچی

داوینچی هیچ‌گاه ازدواج نکرد و هیچ فرزندی نداشت و همواره زندگی خصوصی خود را مخفی نگه می‌داشت.

تمایلات جنسی او موضوع طنز، تحلیل و گمانه‌زنی‌های زیادی بوده است. که این روایات و گمانه‌زنی‌ها، از اواسط قرن شانزدهم آغاز شد. مهم‌ترین آنها، ادعای زیگموند فروید در مورد همجنسگرا بودنِ داوینچی است.

نقاشی‌های معروف داوینچی

فلورانس برای لئوناردو شهر شگفت‌انگیزی بود، پر از ایده‌های نو و کتاب‌های فراوان برای مطالعه.

دانش لئوناردو برایش کافی نبود و به دانشگاه هم نمی‌توانست برود. اما خودش می‌توانست بیاموزد، بنابراین تمام عمر به مطالعه پرداخت. لئوناردو نقاشی بزرگ بود که قواعد نقاشی را رعایت می‌کرد و بعد از آن هم خودش قواعدی ساخت و آثار بی‌نظیری از خلق کرد.

مونا لیزا؛ شاهکاری در بیوگرافی داوینچی

تابلو معروف مونالیز

در حدود سال ۱۵۰۳ میلادی، لئوناردو داوینچی بر روی تابلوی رنگ روغنی کار می‌کرد که در آن لبخند زنی به تصویر کشیده شد. اهمیت این اثر برای داوینچی به اندازه‌ای بوده که او این تابلو را همواره با خود حمل می‌کرده. مونا لیزا یکی از مشهورترین و جذاب‌ترین تصاویر جهان می‌باشد، که به دلایل متفاوتی در بین مردم شهرت دارد.

  • پنهان بودن هویت سوژه:
    • در مورد هویت سوژه، ادعاهای متناقضی وجود دارد: مادرِ واقعی داوینچی، تصویر خودش در قالب چهره‌ی زن، شاگردش در پوشش زنانه، لیزا دل ژوکوندو همسر یک تاجر ابریشم
  • لبخند مرموز زن:
    • وقتی به لبان او خیره می‌شوید، انگار که لبانش تکان می‌خورد.
  • سرقت تابلو در اوت سال ۱۹۱۱ میلادی:
    • یک کارمند ایتالیایی این تابلو را به بهانه‌ی اینکه این تابلو ایتالیایی است، به سرقت برد. اما در سال ۱۹۱۳، تابلو صحیح و سالم در خانه‌ی فرد سارق پیدا شد و امروزه در موزه لوور پاریس پشت شیشه‌های ضدگلوله نگه‌داری می‌شود.

امروزه امکان بزرگ‌نمایی چندین برابری این اثر، بدون از دست رفتن کیفیت وجود دارد. و با استفاده از تکنولوژی، متوجه وجود ارقام و واژگانی در چشمان مونا لیزا شده‌اند که اشاره به موضوعی خاص دارد. وجود حروف «LV» در چشم راست مونا لیزا، احتمالاً به نام لئوناردو داوینچی اشاره دارد و در چشم چپ نیز نمادهایی گنجانده شده که تاکنون این حروف و ارقام رمزگشایی نشده‌اند.

شام آخر

تابلو  معروف شام آخر اثر لئوناردو داوینچی

در حدود سال ۱۴۹۵، لودوویک اسفورزا (دوک میلان) به داوینچی مأموریت داد تا نقاشی شام آخر را روی یکی از دیوارهای سالن نهارخوریِ صومعه سانتا ماریا در شهر میلان بکشد. لئو ناردو زمانی را به تصویر می‌کشد که عیسی مسیح خطاب به ۱۲ حواریون خود که برای شام دور هم جمع شده بودند، می‌گوید یکی از شما به من خیانت خواهد کرد.

داوینچی در این تابلو به خوبی حالت ذهنی حواریون را دربارۀ این پرسش که کدام‌ یک از آنها خیانت خواهد کرد، ایجاد کرده است. در چهرۀ حواریون می‌توان نشانی از ترس، غم، عشق را مشاهده کرد.

این نقاشی ویژگی‌های برجستۀ بسیاری دارد و حاوی اطلاعاتی نهفته است که به صورت رمزگونه به تصویر کشیده شده است. به دلیل طولانی شدن مقاله، ادامه مطلب در قالب ویدئو بارگذاری شده است. در این ویدئو اسرار نهفته در تابلو شام آخر مورد بررسی قرار گرفته است.

مرد ویترویوسی

نقاشی مرد ویترویوسی اثر لئوناردو داوینچی

لئوناردو داوینچی در سال 1492 انسان ویتروویایی را ترسیم کرد. این اثر با نام «تناسبات بدن انسان طبق ویتروویوس» شناخته می‌شود.

این طراحی که با جوهر بر روی کاغذ کشیده شده، بدن یک مرد برهنه را در دو زاویه نشان می‌دهد که هم‌زمان درون یک مربع و دایره قرار دارد.

این طراحی توصیفی از تناسب‌های موجود در بدن انسان مذکر در قالب بدنِ ویترویوس را نشان می‌دهد.

ویتروویوس ( Vitruvius) معمار رومی بود که در طراحی معابد از نمادها و تصویرهای انسانی استفاده می‌کرد، چون معتقد بود که بدن انسان نماد کمال می‌باشد. این اثر هم مانند دیگر آثار لئوناردو داوینچی حاوی اطلاعاتی نهفته است.

تحلیل طرح پیچیدۀ انسانِ ویتریوسی در قالب ویدئو بارگذاری شده است. این تحلیل فوق‌العاده را از دست ندهید.

طرح‌های مهندسی و اختراعات لئوناردو داوینچی

لئوناردو داوینچی علم و هنر را از یکدیگر جدا نمی‌دانست و عقیده داشت که هر چقدر یک هنرمند بیشتر مطالعه کند، به هنرمند بهتری تبدیل خواهد شد . با اینکه در زمینه مهندسی در ارتش هم مشغول به کار بود در کنارش به انجام کارهای هنری هم می‌پرداخت.

وازاری (نقاش، معمار، و تاریخ هنرنویس ایتالیایی در قرن 16 میلادی) می‌گوید:

«او هر روز الگوها و طرح‌هایی برای شکافتن کوه‌ها و ساختن تونل‌ها، برای عبور مستقیم از نقطه‌ای به نقطه‌ای دیگر تهیه می‌کرد؛ خیال بلند کردن و کشاندن بارهای سنگین را به نیروی اهرم، چرثقیل و قرقره در سر می‌پروراند و برای تمیز کردن بنادر و بالا آوردن آب از اعماق زیاد، روش‌هایی اندیشیده بود.»

ماشین پرنده داوینچی

ماشین پرنده:

لئوناردو به عنوان کسی که هلی‌کوپتر و مفهوم پرواز عمودی را ابداع کرد، شناخته می‌شود.

 معروف‌ترین اختراع داوینچی ماشین پرنده‌ای است که بر اساس فیزیولوژی بدن خفاش ساخته شده است.

این ماشین و تحقیقاتش در زمینه مکانیک پرواز در بین یادداشت‌ها و طراحی‌هایش یافت شد.

طراحی تانک توسط لئوناردو داوینچی

تانک اولین بار توسط داوینچی طراحی شد.

طراحی این تانک طوری بود که توانایی حمل چندین سلاح و توپ را داشته و توسط نفری که داخلش بوده، رانده می‌شد.

اختراعاتِ پرکارترین مخترع تاریخ (لئوناردو داوینچی)

  • مسلسل
  • گاری
  • هلی‌کوپتر
  • پُل گردان قابل حمل
  • لباس غواصی
  • بادسنج
  • و …

اختراعات و طرح‌های لئوناردو داوینچی به قدری خارق‌العاده هستند که توصیف آنها از متن و تصویر خارج است. پیشنهاد می‌کنم ویدئوی زیر را تماشا کنید. توضیحات کاملی در مورد اختراعات در اختیار شما قرار گرفته است.

پژوهش‌های علمی لئوناردو داوینچی

لئوناردو طی دهۀ ۱۴۸۰ به مطالعه آناتومی و تشریح بدن انسان و حیوان پرداخت.

نقاشی‌های او از جنین، قلب، اندام‌های جنسی و سایر بافت‌های عضلانی و استخوانی از اولین طراحی‌های ثبت شده از ساختار بدن انسان است.

لئوناردو حدود 30 جسد را کالبدشکافی کرد. اما سال‌ها بعد از مرگش، دفترچۀ طراحی‌هایش از بدن انسان کشف شد.

پژوهش‌های دیگر لئوناردو داوینچی:

  • مطالعه بر روی آناتومی بدن انسان
  • مطالعه بر روی آناتومی بدن حیوانات مانند اسب‌ها
  • شناخت حالات چهرهٔ انسان
  • نحوۀ پرواز پرندگان
  • زمین‌شناسی
  • آب و هوا
  • نحوۀ جاری شدن آب
  • ساختار گیاهان
  • نور، آیینه‌ها و عدسی‌ها
  • هندسه

اکنون مالک نسخه ۷۲ صفحه‌ای دست‌نوشته‌های لئوناردو داوینچی، بیل گیتس می‌باشد. این دفترچه بین سال‌های (۱۵۰۶ -۱۵۱۰) در میلان و فلورانس نوشته شده است.

سال‌های پایانی و مرگ – پایان بیوگرافی داوینچی

لئوناردو داوینچی اواخر عمر خود را در شهر واتیکان گذراند. در ماه اکتبر ۱۵۱۵ میلان توسط فرانسوای اول (پادشاه فرانسه) تسخیر شد. در دسامبر همان سال لئوناردو داوینچی برای ساخت یک شیر مکانیکی به نزد فرانسوای اول و پاپ لئون دهم فراخوانده شد.

لئوناردو داوینچی در روز دوم ماه مه سال ۱۵۱۹ در حالی‌که دیگر یکی از دوستان صمیمی فرانسوا شده بود در کلوس لوس درگذشت.

 ملزی شاگرد داوینچی قیم و وارث اصلی او بود و پول، نقاشی‌ها و وسایل شخصی لئوناردو به او ارث رسید.

مطالب کاربردی و مرتبط با بیوگرافی داوینچی

لئوناردو داوینچی را می‌توان بزرگترین نابغه تاریخ دانست. دانشمندی نابغه، ریاضیدان، هنرمند و مهندسی که سال‌ها از زمان خودش جلوتر بود. لئوناردو کوهی از خلاقیت و ایده‌های جدید بود.

با مطالعه بیوگرافی داوینچی می‌توان به پیچیدگی این هنرمند پی برد. اگر لئوناردو داوینچی متعلق به دوران مدرن و پیشرفته کنونی بود، با ابزارهای موجود مانند (تست‌های شخصیت‌شناسی، هوش، استدادیابی)، می‌شد پرده از ذهن و شخصیت پیچیده این هنرمند برداشت و این هنرمند نابغه را شناخت.

می‌دانیم که انسان موجودی بسیار پیچیده است و ابعاد گسترده‌ای دارد. و امروزه می‌توان با ابزارهای معتبر، استعدادهای پنهان را شناسایی کرد. مطالب زیر به کشف استعدادها کمک می‌کند.

اگر شما هم به هنر علاقه‌مند هستید و تمایل به کسب درآمد از طریق هنر دارید، مطالب زیر را مطالعه کنید.

  • کدام بخش از بیوگرافی داوینچی تأثیرگذارتر بود؟
  • کدام هنر لئوناردو الهام‌بخش شما است؟
  • کدام ویژگی شخصیتی، لئوناردو را از عموم مردم متمایز می‌کند؟
  • از نظر شما جذابترین اختراع لئوناردو داوینچی کدام بود؟
  • به نظر شما چرا داوینچی برای طراحی تابلو مرد ویتروویسی از بدن یک زن استفاده نکرده است؟


کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *