هنری فورد؛ موسس فورد | بنیان‌گذار تولید انبوه صنعتی جهان

موسس فورد
2.9/5 - (66 امتیاز)

موسس فورد کسی بود که کمپانی بزرگ فورد را تأسیس کرد. کمتر کسی است که نام خودروهای لوکس فورد را شنیده باشد اما در مورد تاریخچه تاسیس فورد هم اطلاعاتی داشته باشد. ما در این مطلب هر آن‌چه که شما نیاز دارید تا در مورد بیوگرافی موسس فورد بدانید گنجانده‌ایم.

موسس شرکت فورد مسیر شغلی را طی کرد که او را از کار در مزرعه‌ای کوچک که دوست نداشت، به بزرگترین شرکت خودروسازی در قرن بیستم و یکی از افراد تأثیرگذار در صنعت رساند.

قطعاً او راه همواری نداشت و برای رسیدن به این موقعیت از شکست‌های خود نترسید و به تحقق رویاهای خویش ایمان داشت. این ویژگی در زندگینامه کارآفرینان موفق جهان مشترک است.

برای دانستن تمامی این مطالب همراه ما باشید.

فهرست مطالب درباره‌ی بیوگرافی موسس فورد

  1. آنچه در سال‌های اولیه زندگی موسس فورد گذشت
    • تولد تا جوانی فورد
    • ازدواج هنری فورد
    • شروع کار موسس فورد و اولین ساخته او
  2. تاریخچه تاسیس فورد
    • خودروهای موسسه فورد
    • فورد مدل T
    • راهکارهای مناسب موسس فورد برای فروش بیشتر
  3. نقطه عطف صنعت خودروسازی جهان
    • نوآوری موسس شرکت فورد
    • پایان عصر مدل T
    • تولیدات جدید فورد
    • فورد مدل A
  4. تصمیمات هنری فورد در جنگ جهانی اول و دوم
    • هنری فورد و حزب نازی
  5. سال‌های پایانی موسس فورد
    • جملات مشهور هنری فورد

1. آنچه در سال‌های اولیه زندگی موسس فورد گذشت

جوانی هنری فورد

تولد تا جوانی فورد

موسس فورد (هنری فورد) در ۳۰ جولای۱۸۶۳ در مزرعه‌ای واقع در گرینفیلد تاونشیپ در نزدیکی دیترویت متولد‌ شد. پدر و مادر وی از مهاجرین اروپا بودند. پدرش اهل انگلستان و مادرش از خانواده‌ای بلژیکی بود. او دوران کودکی خود را در همان مزرعه با دو برادر و دو خواهر خود گذراند.

فورد از همان دوران متوجه‌ شد که علاقه‌ای به کارهای مزرعه ندارد و ترجیح‌ می‌دهد که کارهای مکانیکی را یاد‌ بگیرد. در همین راستا بود که پس از پایان تحصیلات ابتدایی و فوت مادرش در سال ۱۸۷۹ کار مزرعه را رها کرد و برای آشنایی و کار با ماشین‌های صنعتی به دیتروییت رفت. او در ابتدا به عنوان شاگرد مشغول شد و بعد از مدتی تعمیرکار و پس از آن استادکار شد.

وقتی که او به مزرعه دیربون بازگشت، متخصص کار با موتورهای بخار وستینگهاوس شده بود.

ازدواج هنری فورد

هنری فورد وقتی ۲۵ ساله بود با کلارا آلا بریانت ازدواج کرد و ۵ سال بعد صاحب فرزند پسری  به نام ادسل شد.

شروع کار موسس فورد و اولین ساخته او

quadricycli - اولین ساخته موسس  فورد

وقتی در سال ۱۸۸۵ کارل بنزو و گوتلیپ دایملز هر کدام اتومبیلی اختراع کردند، فورد ۲۲ ساله بود و ارابه بدون اسب توجه فورد جوان را حسابی به خود جلب کرد. 

بعد‌‌ها فورد به عنوان مهندس در شرکت ادیسون مشغول به کار شد. هنری فورد روز به روز بیشتر به رویای خود فکر می‌کرد و سعی داشت رویای ارابه بدون اسب را تحقق بخشد. بالاخره تلاش‌های او بعد از ۲ سال در سال ۱۸۹۳ منجر به تولید وسیله‌ای چهار چرخ سیمی به نام Quadricycli شد که بیشتر به یک دوچرخه سنگین شباهت داشت و با یک اهرم رانده می‌شد. جالب است بدانید این وسیله فقط به جلو حرکت می کرد و عقب نمیرفت.

2. تاریخچه تاسیس فورد

فورد بعدها در سال ۱۹۰۳ با همکاری و سرمایه‌گذاری ده‌ها نفر از جمله برادران دوج و کوزنز به مبلغ ۲۸هزار دلار توانست کمپانی بزرگ فورد را تأسیس کند.

خودروی جدیدی که فورد به نمایش درآورد ۹۹۹ نام داشت. این خودرو بر روی یخ دریاچه سنت کلیر توانست رکورد سرعت ۱۴۷ کیلومتر در ساعت را ثبت کند. آنچه باعث شهرت فورد در آمریکا شد این بود که بارنی الدفیلد با این خودرو به مسابقه در همه ایالت متحده پرداخت.

خودروهای موسسه فورد

در سال‌های ۱۹۰۳ تا ۱۹۰۸ موسسه فورد چندین خودرو به نام‌های Aِ،B،AC،C،F،K،N،R ،S تولید کرد. موفق‌ترین مدل، مدل N بود که در تبلیغات به عنوان یک مدل درجه یک و کاربردی مطرح شده بود. فروش بالای این خودرو، تضمین‌کننده موفقیت مدل T در سال‌های بعد بود.

سیاست کاری موفق موسس فورد آن بود که ساعت کاری را کاهش و دستمزد کارگرها را افزایش داد. با این روند بازدهی کار بسیار بالا رفت و نقطه عطف تولیدات آن‌ها، خودرو Tبود که به بازار عرضه شد.

فورد مدل T

خودرو مدل تی

مدل T در سال ۱۹۰۸ به بازار عرضه شد. خودرویی بسیار ساده و مناسب که رانندگی و تعمیر کردن ارزانی داشت. شاخصه این مدل آن بود که غربیلک فرمان سمت چپ آن قرار داشت. این خودرو در سال ۱۹۰۸، ۸۲۵ دلار قیمت داشت و با کم شدن قیمت آن تا سال ۱۹۲۰ اکثر رانندگان امریکایی، با خودرو T رانندگی را یاد گرفته بودند و تقریباً نیمی از خودروهای امریکا مدل T بودند.

راهکارهای مناسب موسس فورد برای فروش بیشتر

با راه‌اندازی خط تولید متحرک، تولید نیز به طور چشم‌گیری افزایش پیدا کرد. هم‌چنین از دیگر اقدامات مؤثر فورد برای فروش هر‌چه بیشتر خودروهایش، تبلیغات بسیار زیاد بود. تقریباً تمامی روزنامه‌ها و مجلات، تبلیغی از محصول او داشتند.

هنری فورد از توماس ادیسون نیز ایده‌های خوبی می‌گرفت. آن‌ها با یکدیگر رابطه خوبی هم داشتند. ادیسون یک باطری الکتریکی برای ماشین‌های فورد طراحی کرد و ساخت. فورد برای این کار ۱.۵ میلیون دلار سرمایه اختصاص داد.

فورد به فکر این بود که هزینه‌های تولید را کاهش دهد تا قیمت تمام شده نیز کاهش یابد. او با روابط بسیار خوبی که با فروشندگان برقرار کرده بود و سود زیادی که به آن‌ها از فروش مدل T رسیده بود، خودرو مدل T را در تمام شهرهای شمالی امریکا پخش کرده بود.

هم‌چنین وی علاقه زیادی داشت که خودروهایش را به کشاورزان بفروشد که باعث رونق تجارت کشاورزی آن‌‌ها نیز بشود.

3. نقطه عطف صنعت خودرو سازی جهان

فورد هم‌چنان به تحقق بخشیدن رویاهایش فکر می‌کرد. او تصمیم گرفت برای این کار، دستمزد روزانه ۵ دلار به کارگران خود بدهد که دو برابر دستمزد متداول در آن زمان بود و ساعت کاری را یک ساعت کم کند و کار کارخانه را به ۳ شیفت در روز تبدیل کند. او تعطیلی ۲ روز در هفته نیز لحاظ کرد که این کار در عملکرد بهتر کارخانه بسیار مؤثر بود.

این کار فورد باعث شد بهترین کارکنان برای کار در کارخانه او متقاضی شوند و دیگر کارخانه‌های رقیب هم به تکاپو افتادند.

او هم‌چون پدر بر زندگی کارکنان خود نظارت داشت و از آن‌ها حمایت می‌کرد. به کارکنانی که دارای شرایط لازم و کافی بودند، سهام شرکت نیز واگذار کرد اما اجازه کارهای غیراخلاقی به آن‌ها نمی‌داد.

هم‌چنین مخالف سرسخت اتحادیه‌های صنفی بود. او معتقد بود که این اتحادیه‌ها در نهایت به ضرر کارگران کار می‌کنند و بازدهی کار کارخانه را پایین میاورند اما بالاخره در سال۱۹۲۲ مجبور شد از موضع خود عقب‌نشینی کند.

نوآوری موسس شرکت فورد

خط مونتاژ کارخانه فورد

ایده‌ای که از ذهن خلاق فورد تراوش کرد این بود که از خط مونتاژ متحرک استفاده کرد. او خط مونتاژ را اختراع نکرد بلکه به بهترین نحو از آن استفاده کرد. هر چند با حمایتی که از کارکنان خود داشت، بسیار بهره‌مند شد. با این کار انقلاب دوم صنعتی را رقم زد که منجر به تولید انبوه شد.

او نمونه بارز یک کارآفرین موفق بود. شایسته است که او را پدر صنعت امریکا در قرن بیستم و بنیان‌گذار تولید انبوه صنعتی در جهان بنامیم.

پایان عصر مدل T

فورد معتقد بود که همه‌ی اتومبیل‌های تولیدشده‌اش باید رنگ مشکی باشند و خودرو T دارای امکانات کامل و کافی است از این رو انتقادات و پیشنهادات مبنی بر تغییر را نمی‌پذیرفت اما دیگر خودروسازان، اتومبیل‌هایی با رنگ‌های مختلف و مدل‌های متنوعی وارد بازار کردند. این‌گونه بود که جنرال موتورز توانست بازار خودرو را در دست بگیرد.

تولیدات جدید فورد

لوگو موسسه فورد

فورد پذیرفت که هر سال باید تغییرات مفیدی در سیستم اتوموبیل‌های خود بدهد که از دیگر رقبا عقب نماند . این کار را تا پایان فعالیت کاری خودش ادامه داد.
هم‌چنین او با گذر زمان، لوگو کارخانه فورد را نیز تغییراتی داد. از ابتدای تأسیس تا به امروز، ما شاهد لوگوهای جذابی از این کارخانه هستیم.

فورد مدل A

مدل A

فورد در سال۱۹۲۷ مدل A را به بازار روانه کرد که تجربه موفقی دیگر برای کارخانه فورد بود. این اتوموبیل دارای ویژگی‌های جدید و استاندارد مثل کلاچ، پدال ترمز، دریچه بنزین و دنده بود. هم‌چنین مجهز به شیشه ایمنی در جلوی اتوموبیل بود.

مدل A بعد‌ها در چندین سبک کوپه، کوپه اسپرت، استیشن واگن و حتی تاکسی تولید شد. از لوگوی معروف فورد نیز اولین بار در این خودرو استفاده شد.

4. تصمیمات هنری فورد در جنگ جهانی اول و دوم

فورد همیشه طرفدار صلح بود. در جنگ جهانی اول نیز تلاش کرد کسانی ک به جنگ کمک مالی می‌کنند را متوقف کند. به کشورهای بی‌طرف مانند سوئد و هلند سفر کرد و با فعالان صلح دیدار کرد اما این کارهای او از نظر دیگران بیهوده بود.

در همان دوران بود که به عنوان نامزد صلح‌طلب از طرف حزب دموکرات میشیگان، کاندید سناتوری پارلمان امریکا شد اما هر چقدر که در زمینه کاری و تجارت موفق بود، در عرصه سیاست شکست خورد و نتوانست رأی بیاورد.

فورد موضع خود را در زمان وقوع جنگ جهانی دوم نیز حفظ کرد. از طرفی معتقد بود که یهودیان باعث جنگ جهانی اول شده و آن را پیش برده‌اند. او با دولت نازی‌ها ارتباط خوبی داشت و تجارت و فعالیت نظامی نیز با آن‌ها داشت.

در ادامه فعالیت‌های یهودی‌ستیزی خود، نشریه دیربورن ایندیپندنت را خرید. او در آن مقالات ضدیهودی بسیاری چاپ کرد اما با خشونت علیه آنان مخالف بود.

در آلمان تمامی این مقالات، در کتابی به عنوان یهود بین‌الملل چاپ شدند که البته بعدها این کتاب ممنوعه شد.

در سال ۱۹۲۷ با شکایت زیاد یهودیان این نشریه تعطیل شد و فورد از یهودیان معذرت خواست.

هنری فورد و حزب نازی

مدال گرفتن فورد از حزب نازی

هیتلر و حزب نازی از طرفداران سرسخت فورد بودند. قاب عکسی از فورد در اتاق هیتلر نصب بود. از نظر هیتلر، تنها فورد بود که استقلال کامل داشت و او را الگوی خود قرار داده بود. هم‌چنین تمام تلاش خود را می‌کرد که تئوری‌های او را در آلمان انجام دهد. او فولوکس بیتل و شرکت فولوکس را بر پایه مدل T و کارخانه فورد طراحی و تأسیس کرد اما هیچ وقت فورد کمک مالی به حزب نازی انجام نداد.

فورد در جشن تولد ۷۵ سالگی‌اش، قبل از شروع جنگ جهانی دوم، مدال بزرگ عقاب آلمانی را دریافت کرد. این مدال، بالاترین مدالی بود که آلمان نازی به یک خارجی اعطا کرده بود.

5. سال‌های پایانی موسس فورد

ادسل فورد، پسر هنری فورد که سال‌ها پیش رئیس کارخانه فورد شده بود در سال۱۹۴۳ بر اثر سرطان درگذشت. هنری فورد در این زمان سالخورده بود اما علی‌رغم مخالفت سهامداران به ریاست موسسه بازگشت. او با نفوذ خود توانست هیئت مدیره را راضی کند و تا پایان جنگ در این سمت ماند.

سرانجام هنری فورد در ۷ آوریل۱۹۴۷ پس از ۸۳ سال عمر درگذشت. او در گورستان فورد در دیترویت به خاک سپرده‌ شد.

جملات مشهور هنری فورد

نقل قول‌ها

فورد الگوی بسیار مناسبی برای همه‌ی ما می‌تواند باشد. او نمونه‌ی بارز یک کارآفرین موفق و خلاق است. کسی که به تحقق رویاهای خودش ایمان داشت و بهترین عملکرد خود را در هر کاری داشت. او هیچ وقت نه از شکست می‌ترسید و نه از تلاش دوباره برای رسیدن به اهدافش.

از فورد نقل‌قول‌های بسیاری موجود هست که هرکدام بسیار تأمل برانگیز هستند و اگر برای پیدا کردن مسیر خود نیاز به تلنگر داشته باشیم خواندن این جملات کمک زیادی به ما خواهند کرد.

۱. اندیشیدن، یکی از دشوارترین کارهای انسان است ولی با همین فرآیند است که انسان می‌تواند به کشفیات و دریافت‌های ذهنی با ارزشی برسد و زندگی خود را پربارتر کند. به این ترتیب، ما بازیگر زندگی می‌شویم نه تماشاگر آن.

۲. شکست صرفاً فرصتی است برای شروع دوباره اما این بار هوشمندانه‌تر.

۳. وقتی که به نظر می‌آید همه چیز علیه شماست، به یاد آورید که یک هواپیما بر خلاف جهت باد از زمین بلند می‌شود، نه در جهت باد.

۴. چه فکر کنید که می‌توانید، چه فکر کنید نمی‌توانید، حق با شماست.

۵. هر کسی از یادگیری دست بکشد پیر است، چه در ۲۰ سالگی و چه در ۸۰ سالگی.

۶. هر کسی که یادگیری را ادامه می‌دهد، جوان می‌ماند.

۷. تنها اشتباه واقعی اشتباهی است که از آن چیزی یاد نمی‌گیریم.

۸. فکر بدون اجرا توهم است.

۹. کیفیت یعنی انجام درست آن، زمانی که کسی به آن نگاه نمی‌کند.

و ده‌ها جملات ارزشمند و قابل تأمل دیگر.

بیشتر بخوانیم

اگر به خواندن زندگی‌نامه افراد ثروتمند همچون موسس فورد علاقه‌مند هستید، خواندن زندگی‌نامه بیل گیتس را به شما پیشنهاد می‌دهم.

اگر مطلبی که ما در مورد بیوگرافی موسس فورد نوشتیم را پسندید، به شما پیشنهاد می‌کنم زندگی‌نامه دیگر افراد موفق در عرصه صنعت و تکنولوژی جهان را نیز بخوانید.

شاید شما از خواندن مطالبی در مورد کارآفرینان و افراد موفق در ایران نیز استقبال کنید. بد نیست با زندگی بعضی از این افراد ایرانی نیز آشنا شوید.

اگر شما دوست دارید در مورد مسیر شغلی آدم‌های مختلف بدانید و با کارآفرینان استارتاپی آشنا شوید، پادکست کارنکن را از دست ندهید.

اگر قصد دارید شغلی مناسب با استعدادها و علایقتان پیدا کنید یا کسب‌وکاری شروع کنید اما هنوز در مسیری درست قرار نگرفته‌اید، دوره طراحی مسیر شغلی، فرصتی ایده‌آل برای شماست.

ما در این مطلب به بیوگرافی موسس فورد ، کارآفرین بی‌نظیر در عرصه صنعت و تاریخچه تاسیس فورد پرداختیم.
نظر شما در مورد مسیری که او طی کرد، چیست؟ آیا شما نیز هم‌چون او ایده‌هایی خلاقانه دارید و به راه‌اندازی کسب و کار خود فکر می‌کنید؟ با نوشتن نظرات خود، از ایده‌های یکدیگر الهام بگیرید.



کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مینی دوره رایگان
تولیدمحتوا و سئو

بخشی از دوره سئو را اینجا ببینید.