دنیا پر از محرکهای کوچک و بزرگ است که باعث واکنش احساسی میشود که قبلا به نحوه کنترل احساسات آن فکر نکردهاید و کنترل احساسات یکی از، مهارتهای فردی مهم در طول زندگی است.
برای همهی ما پیش آمده است که بعد از یک احساس هیجانی (خشم، عصبانیت، ناراحتی، ترس، …) نتوانیم مدیریت احساسات داشته باشیم و دچار پشیمانی و سرخوردگی شویم و خود را سرزنش کنیم.
از دید یک فرد بیرونی، به شیوه کنترل احساسات خود نگاه کنید و بررسی کنید:
آیا نحوه کنترل احساساتتان درست بوده؟ آیا نیاز به واکنش سریع داشته؟ فکر میکنید اگر ده ثانیه صبر میکردید، باز همان روش کنترل احساسات را انتخاب میکردید؟
پس لازم است مهارت کنترل احساسات را یادبگیرید تا بتوانید در موقعیتهای حساس زندگی، مدیریت احساسات داشته باشید.
در این مطلب میخواهیم 8 تا از بهترین راههای کنترل احساسات را بررسی کنیم:
چرا باید مهارت کنترل احساسات را یاد بگیریم ؟
بسیاری از آسیبهای روحی و جسمی افراد در طول زندگی به دلیل نداشتن مهارت کافی روی نحوه کنترل احساسات خودشان است. درگیریها، دعوا، قتل، خودکشی و… ناشی از عدم آگاهی افراد از چگونگی مدیریت احساسات است.
وقتی مهارت کنترل احساسات داشته باشید یاد میگیرید، واقع گرا باشید، احساس خود را سرکوب نکنید و با آگاهی تصمیم بگیرد.
مدیریت احساسات، باعث میشود بتوانید ارتباط خود را با دوستان، خانواده، همکاران و… گسترده کنید و زندگی اجتماعی بهتری داشته باشید.
8 راهکار کنترل احساسات
1. توجه به تاثیر احساسات
فکر میکنید چقدر احساسات کنترل نشده روی زندگیتان تاثیر گذاشته؟
احساس در همهی انسانها وجود دارد و به طور ناخودآگاه و بدون تصمیم قبلی و بهصورت غریزی نمایان میشود.
برای مدیریت احساسات، زمانی را در نظر بگیرید و بررسی کنید که چگونه احساسات کنترل نشده میتواند روی زندگی روزمره شما تاثیر بگذارند، این کار به شما کمک میکند تا بفهمید در چه وضعیتهایی بیشتر دچار مشکل میشوید.
مثال: فرض کنید با درخواست مرخصیتان موافقت نمیشود، اگر شما نتوانید روی خشم و عصبانیتتان تسلط داشته باشید و مهارت کنترل احساسات نداشته باشید، با ريیستان وارد بحثی میشوید که در نهایت باعث از دست دادن آن شغل یا جایگاهتان میشود.
2. سرکوب نکردن
شاید فکر کنید، کنترل احساسات یعنی بتوانید جلوی واکنش احساسی خود را بگیرید!
خیر؛ کنترل احساسات به معنی پنهان کردن و سرکوب کردن آن نیست، شما با سرکوب کردن جلوی تجربه کردن و ابراز احساسات خود را میگیرید.
مثلا وقتی ناراحت هستید یک موسیقی شاد گوش بدهید، نه تنها شاد نمیشوید بلکه ممکنه دچار فشار روانی بیشتری بشوید.
3. احساسات خود را بپذیرید
اگر احساسات شدیدی نسبت به وقایع زندگی دارید گفتن این جمله “آرام باش، اصلا مهم نیست” کار درستی نیست.
در این موقعیت برای کنترل احساسات چه کنیم؟ آن را نادیده نگیرید، بپذیرید و با آن کنار بیایید، چون لازمه مدیریت احساسات “پذیرش احساسات” است.
بهطور مثال فرض کنید که با دیدن یک فرد در زندگیتان دچار استرس و اضطراب میشوید و دنبال راهی میگردید که با این فرد کمتر در ارتباط باشید، قبل از هر اقدامی باید بپذیرد که این فرد باعث تنش در شما میشود.
احساسات خود را بپذیرد تا بتوانید مدیریتش کنید.
4. یادداشت کنید
یک دفترچه یادداشت داشته باشید و هر احساسی که تجربه میکنید را بنویسید سپس پاسخهایی که به این احساسات نشان میدهید را یادداشت کنید با این روش میتوانید بفهمید چه محرکهایی باعث میشود نتوانید کنترل احساسات داشته باشید.
5. تکنیک STOP برای کنترل احساسات
یکی دیگر از بهترین راهکارهای کنترل احساسات استفاده از تکنیک STOP است.
- بایستید و یک قدم به عقب برگردید (S)
- نفس عمیق بکشید (T)
- مشاهده کنید (O)
- بر اساس ارزشهایتان عمل کنید (P)
گاهی لازم است از محیط خارج شوید و از آن موقعیت دور شوید، نفس عمیق بکشید تا بتوانید جلوی واکنش شدید خود را بگیرید، نگاهی به دفترچه خود بیندازید، ببینید در شرایط مشابه چه واکنش مخربی داشتهاید به این ترتیب میتوانید به چگونگی مدیریت احساساتتان پی ببرید.
6. به موقعیت و شرایط توجه کنید
توجه به موقعیت به شما کمک میکند بدانید کجا باید احساس خود را نادیده بگیرید و کجا باید آن را بغل کنید.
مثال: زمانی که عزیزی را از دست میدهید گریه کردن یک واکنش رایج غیرقابل کنترل است و شما نمیتوانید آن را نادیده بگیرید.
7. استرس خود را کنترل کنید
توجه کنید زمانی که استرس دارید کنترل احساسات سختتر از همیشه میشود.
خواب کافی، ورزش، مدیتیشن، طبیعتگردی میتواند استرس شما را کم کند تا بتوانید احساسات خود را بهتر کنترل کنید.
اگر فکر میکنید استرس باعث میشود نتوانید مدیریت احساسات داشته باشید، پیشنهاد میکنم 6 تا از بهترین کتابهای کنترل استرس را مطالعه کنید.
8. مراجعه به تراپیست
در دنیای امروزی گاهی مدیریت احساسات بهقدری سخت میشود که در زندگی شخصی، کاری، حتی اجتماعی ما اختلال ایجاد میکند در اینصورت بهترین راه کمک گرفتن ازیک مشاور مجرب است.
سخن اخر
هر چقدر تسلط بیشتری بر روی احساسات خود داشته باشید، کمتر دچار اضطراب میشوید و در مواجهه با تغییرات اجتنابناپذیری که در زندگی کاری، شخصی شما پیش میآید فردی آرامتر و صبورتر به نظر میرسید.
اگر میخواهید کیفیت زندگی خود را بالا ببرید باید مهارت کنترل احساسات را یاد بگیرید. با آموزش کنترل کردن احساسات، توانایی درک احساسات و برقراری ارتباط با دیگران در شما بیشتر میشود.
3 راهکار کنترل احساسات در تجربهی شخصی من
من عاشق طبیعت هستم، یکی از مهمترین دغدغههای زندگی من محیط زیست است. دیدن افرادی که از خودرو زباله پرت میکنند یا در حال قدم زدن بستنی میخورند و زبالهاش را تقدیم طبیعت میکنند مرا عصبانی میکند و نمیتوانم با آرامش، اهمیت محیط زیست را برای افراد توضیح بدهم و در نهایت منجر به بحث میشود.
تجربه من
- دوست تراپی: اولین بار زمانی متوجه ضعف خود در کنترل احساسات در این شرایط شدم که با دوستم در مورد شخصی که فیش خرید خود را به زمین انداخت صحبت کردم، وقتی با دوستی که شناخت کافی از روحیات ما دارد در مورد موضوعی گفتگو میکنیم، راحتتر و بدون ترس از سرزنش صحبت میکنیم و میتوانیم به چگونگی کنترل احساسات خود پی ببریم.
- ورزش کردن: یکی از روشهای مدیریت احساسات، کنترل استرس است که من با داشتن برنامه ورزشی هفتگی توانستم آن را مدیریت کنم.
- جایزه دادن: انسان گاهی نیاز به تشویق دارد، وقتی در موقعیتهای حساس زندگی بتوانم با مدیریت احساسات بهترین تصمیم را بگیرم پس من لایق جایزه هستم. (جایزه میتواند حتی خوردن یک قهوه در کافه مورد علاقهمان باشد)
یکی از روشهای مدیریت احساسات رسیدن به خود آگاهی است پیشنهاد میکنم در مورد خودآگاهی مطالعه بیشتری کنید
یکی دیگر از راههای کنترل احساسات ارتباط موثر با دوستان است، پیشنهاد میکنم در این راستا مطلب مهارت گفتگو را مطالعه کنید.
شما چه تجربهای از کنترل احساسات دارید؟ اگر پیشنهادی دارید که کمک میکند یاد بگیریم"چگونه کنترل احساسات داشته باشیم" با ما در بخش کامنت به اشتراک بگذارید.
مرسی از مطلب مفیدتون منکه لذت بردم از خوندنش
ممنون از توجه شما