05cd561c30ce09371833d5f2a171bd66_1200x628__1___1_-removebg-preview

15 رشته جذاب از گرایشهای ارشد روانشناسی

5/5 - (1 امتیاز)

فکر کردن به آینده و مسیر شغلی دغدغه بیشتر آدم‌هاست که باعث می‌شود سؤالات زیادی از خودشان و دیگران بپرسند. کسانی که در رشته روانشناسی تحصیل می‌کنند و قصد دارند گرایشهای ارشد روانشناسی را بشناسند نیز با توجه به تنوع گرایش در این رشته با این چالش مواجه هستند.

  1. گرایشهای ارشد رشته روانشناسی کدام‌اند؟
  2. کدام گرایش روانشناسی بهتر است؟
  3. من می‌خواهم در حیطه تعلیم وتربیت و آموزش فعالیت کنم کدام گرایش را انتخاب کنم؟
  4. به حیطه توانبخشی کودکان علاقه‌مند هستم بازار کار این گرایش چگونه است؟

اگر شما هم سؤال‌هایی از این جنس دارید این مطلب را تا انتها بخوانید در این مقاله سعی کردم که 15 گرایش ارشد روانشناسی را با توجه به آخرین تغییرات دفترچه کنکور به شما معرفی کنم تا با آنها آشنا شوید و به صورت آگاهانه انتخاب کنید و بعد از انتخاب به صورت مفصل توضیح داده‌ام، برای قبولی در ارشد روانشناسی باید چه کرد؟

اما آشنایی و انتخاب گرایش شروع این راه است، وقتی مسیر را شروع کردید باید از مسیر لذت ببرید. اما لذت بردن از مسیر به معنی مواجه نشدن با سؤالات و سختی‌ها نیست. برای موفقیت در ارشد روان‌شناسی باید چه کرد؟ کدام دانشگاه‌ را انتخاب کنم؟ آیا فقط در این رشته نگاهم به گرفتن مدرک دانشگاهی باشد؟ از چه زمانی این مسیر پر پیچ و خم را شروع کنم؟ این سؤالات موانع این مسیر هستند که در ادامه مطلب سعی کردم با تجربیات خودم این موانع را از مسیر بردارم تا شما راحت‌تر این مسیر را بگذارنید و لذت راه بیشتر از سختی‌هایش باشد.

فهرست گرایشهای ارشد روانشناسی

یادگیری، رشد و هیجان آنچه در گرایشهای ارشد روانشناسی تجربه می‌کنیم

روانشناسی علمی است که به مطالعه رفتار و فرآیندهای ذهنی انسان می‌پردازد. رفتار همه‌ی آن چیزی است که قابل مشاهده و اندازه‌گیری است برای مثال ناخن جویدن یک دانش‌آموز در مدرسه یک رفتار است اما فرآیندهای ذهنی مثل انگیزه، شخصیت، احساس و هیجان قابل مشاهده نیستند. این که یک روان‌شناس بتواند به انگیزه پشت رفتار پی ببرد بسیار هیجان انگیز است.

همه‌ی روان‌شناسان برای اینکه بتوانند درمانگران توانمندی شوند خودشان باید در اتاق درمان حاضر شوند و به نوعی درمان شوند این خصیصه روانشناسی باعث رشد خودمان می‌شود. یک روانشناس برای اینکه بتواند معلم خوبی شود و خوب یاد بدهد خودش باید یادگیرنده خوبی باشد. باید نظریه‌های یادگیری را خوب بداند باید بتواند از تقویت‌ها به موقع استفاده کند.


به نظر من در رشته روانشناسی ابتدا باید خودمان رشد کنیم و بعد باعث خودشکوفایی دیگری شویم. فرقی نمی‌کند که در کدام گرایش از این رشته تحصیل می‌کنیم. در ادامه به معرفی تمام گرایش های ارشد روانشناسی می‌پردازم تا بیشتر با این رشته سراسر عشق و جذابیت آشنا شوید.

1- روانشناسی بالینی

این رشته از محبوب‌ترین گرایشهای ارشد روانشناسی است که در زبان انگلیسی با عنوان (clinical psychology) شناخته می‌شود. در این رشته از علم روانشناسی، وضعیت عاطفی، روحی و ذهنی بیمار مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و سپس به درمان فرد مورد نظر می‌پردازند. افرادی که در این رشته تحصیل می‌کنند می‌توانند با گذراندن دوره در هر یک از رویکردهای روانشناسی مثل روانپویشی کوتاه مدت، شناختی-رفتاری، درمان هیجان‌مدار، اکت و… به عنوان روان‌درمانگر آن حیطه خاص فعالیت کنند. همکاری کردن با مراکز درمانی، بیمارستان‌ها، مطب‌های شخصی نیز از دیگر فعالیت‌های این حیطه است.

2- روانشناسی بالینی گرایش خانواده

اين گرايش به تازگی وارد دفترچه شده است ولی تا قبل از آن  هم با نام روانشناسی خانواده درمانی ارائه می‌شد اما حدود دو سال هست كه با نام جديد در دفترچه کنکور به عنوان یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی جای گرفته است.

دانشگاه هايی كه اين گرايش را ارائه می‌دهند خيلی محدود هستند. روانشناسی خانواده یک تخصص در روانشناسی حرفه‌ای است که بر احساسات، افکار و رفتار افراد، زوج‌ها و خانواده‌ها در روابط و در محیط وسیع‌تری که در آن فعالیت می‌کنند تمرکز دارد. این یک تخصص است که بر اساس اصول تئوری سیستم‌ها بنا شده و خانواده به عنوان سیستمی است که بیشترین تمرکز را در آن به خود اختصاص می‌دهد. پیش فرض روانشناسی بالینی خانواده این است که پویایی این نهاد نقشی مهمی در عملکرد روانی اعضای آن دارد

3- روانشناسی بالینی کودک و نوجوان

یکی از گرایش های ارشد روانشناسی که زیر شاخه روانشناسی بالینی هم محسوب می‌شود، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان است. این حیطه یک تخصص در روان‌شناسی حرفه‌ای است که دانش عملی را برای ارائه خدمات روان‌شناختی به نوزادان، کودکان و نوجوانان در چارچوب اجتماعی آن‌ها توسعه داده و به‌کار می‌گیرد.

فعالیت فارغ‌التحصیلان این گرایش در مراکز روانپزشکی کودک و نوجوان، مراکز بهزیستی، کانون اصلاح و تربیت، مراکز خدمات روان‌شناختی کودک و نوجوان و آموزش و پرورش است.

روان‌شناسی عمومی از محبوبترین و وسیعترین گرایشهای ارشد روانشناسی

4- روانشناسی عمومی

با توجه به ظرفیت پذیرش بالا در دانشگاه‌های کشور و حیطه کاری گسترده‌ای که دارد به مانند گرایش بالینی به عنوان یکی از پرطرفدارترین گرایشهای ارشد روانشناسی شناخته می‌شود.

این رشته جنبه کلی از روانشناسی را نشان می‌دهد. طبق تعریف انجمن روانشناسی آمریکا این رشته؛ مطالعه گسترده اصول اساسی، از جمله زمینه‌هایی مانند رفتار، رشد و پیشرفت انسان، احساسات، انگیزه، یادگیری، حواس، ادراک، حافظه، شخصیت و سلامت روان را بر عهده دارد.

همانطور که اشاره شد حیطه کاری این رشته بسیار وسیع است و یک روانشناس عمومی می‌تواند با گذراندن دوره‌های مختلف به صورت متنوع فعالیت کند برای مثال این افراد می‌توانند در حوزه اعتیاد و آسیب‌های آن و یا حوزه روان‌شناسی انگیزشی و … مشغول به کار شوند.

5- روانشناسی شناختی

یکی از رشته‌های تقریباً نوظهور در گرایشهای ارشد روانشناسی رشته علوم شناختی است. این رشته به مطالعه موضوعات درونی ذهن و فرآیندهای ذهنی می‌پردازد، تمام کارکردهای درون مغز از جمله ادراک، تفکر، حافظه، تمرکز و توجه، زبان و توانایی یادگیری را مورد بررسی قرار می‌دهد. با وجود جدید بودن، این رشته به سرعت رشد کرده است و یکی از پرطرفدارین گرایشهای ارشد روانشناسی تبدیل شده است.

یکی از نوین‌ترین گرایشهای ارشد روانشناسی، رشته روان‌شناسی شناختی است

6- توانبخشی شناختی

این رشته از گرایشهای علمی و کاربردی است که پس از توسعه علوم و فنون شناختی از عصب روانشناسی بالینی جدا شده و هویت تازه پیدا کرد و به عنوان یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی شناخته شد و طرفداران خود را پیدا کرده است. به طور کلی توانبخش شناختی به مجموع اقداماتی اطلاق می‌شود که هدف آن‌ها حفظ، ترمیم یا تقویت کنش‌های شناختی نظیر حافظه، توجه، تصمیم‌گیری و … برای ارتقای کیفیت زندگی در افراد بهنجار یا افراد با نیازهای ویژه می‌باشد.

بخشی از فعالیت‌های روان‌شناسان شناختی مداخلات بالینی است. این متخصصان به توانبخشی با افرادی که دچار چالش‌های مرتبط با ذهن مثل آلزایمر،  آسیب‌های مغزی و مشکلات ادراکی و حسی شده‌اند می‌پردازند.

7- علوم شناختی گرایش ذهن، مغز و تربیت

این رشته با تاکید بر این موضوع که امروزه فعالیت‌های ذهنی- مغزی بیشتر در دسترس ما هستند به بررسی این مقوله پرداخته و سعی دارد تا افرادی را تربیت کند که با شناخت بهتر کارکردهای مغز و با برنامه‌ریزی درسی مبتنی بر نظریه‌های یادگیری شناختی موجبات رشد ذهن و شخصیت کودکان را فراهم سازند. این رشته که از گرایشهای ارشد روانشناسی است زیر شاخه علوم شناختی به حساب می‌آید.

8- روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی

این رشته از کاربردی‌ترین و جالب‌ترین گرایشهای ارشد روانشناسی برای علاقه‌مندان کار با کودکان با نیازهای ویژه است. کودک استثنایی به کودکی گفته می‌شود که به طور معناداری نسبت به همسالان خود در زمینه‌های ذهنی، جسمی، عاطفی و رفتاری پایین‌تر است و نیاز به آموزش ویژه دارد.

دانشجویان این گرایش ارشد روانشناسی در زمینه ارزیابی و تشخیص، آموزش و توانبخشی این کودکان تخصص پیدا می‌کنند. اصلی‌ترین فعالیت این رشته کار با کودکان مبتلا به اختلالات عصبی- تحولی مانند اختلال اتیسم است که میزان شیوع آن رو به افزایش است.با توجه به اینکه دانشگاه‌های محدودی در کشور در مقطع ارشد این رشته دانشجو می‌پذیرند نیاز مبرم به متخصص در این حوزه وسیع حس می‌شود.

رشته کودکان استثنایی یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی که به صورت همکاری تیمی با رشته‌های دیگر مثل کاردرمانی و گفتاردرمانی در ارتباط است.

9- روانشناسی تربیتی

یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی، برای افردای که علاقه‌مند به حوزه آموزش و تعلیم تربیت هستند این رشته است. روانشناسی تربیتی یک علم کاربردی در حال توسعه است که رفتار فرد را در حوزه‌ی آموزش بررسی می‌کند.

این حیطه علم روان‌شناسی، به عنوان یک مطالعه مستقل، بیشتر روی مشکلات آموزشی، تکنیک اصلاح رفتار، آموزش کودک، عوامل موثر بر یادگیری و نحوه‌ی مدیریت کلاس تمرکز دارد. اکثر روان‌شناسان تربیتی یا آموزشی به طور مستقیم با مدارس همکاری دارند. عده‌ای از آن‎ها در مقام معلم، استاد و مشاور مشغول به فعالیت هستند. همین‌طور فعالیت در امر تحقیق یکی دیگر از مشاغل این روان‌شناسان است. برای آشنایی بیشتر با این رشته و تفاوت آن با روانشناسی عمومی مطلبی که در ادامه لینک آن را می‌گذارم را بخوانید:

10- روانشناسی اجتماعی

روانشناسی اجتماعی (social psychology)  به بررسی رفتارهای اجتماعی مردم می‌پردازد. مطالعه روشمند در حوزه روانشناسی اجتماعی، به صورت جدی در اواخر قرن نوزدهم آغاز شد. این رشته مطالعه‌ی علمی و روشمند شیو‌های فکر کردن، احساس کردن و رفتار کردن انسان‌ها در حضور مستقیم و ضمنی دیگران است. این علم مطالعه رفتار در وضعیت گروهی است این رشته به عنوان یکی از گرایشهای ارشد روان‌شناسی به افرادی که علاقه‌مند به حیطه‌های مردم‌شناسی و جامعه‌شناسی هستند پیشنهاد می‌شود.

11- روانشناسی شخصیت

یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی است که طبیعت انسان، شباهت‌ها و تفاوت‌ها را بررسی می‌کند و همچنین شناخت هیجانات و انگیزه افراد در زمره فعالیت‌های این گرایش است.

شناخت احساسات، علایق، ناراحتی‌، ضعف و قدرت و توجه به این موارد در موقعیت‌های مختلف در روان‌شناسی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که در این گرایش به تمامی این موارد پرداخته می‌شود. فارغ التحصیلان این گرایش توانایی انجام کار بالینی و درمانی را پیدا می‌کنند و همچنان به عنوان پژوهشگر شخصیت‌شناسی نیز فعالیت می‌کنند.

12- روانسنجی

در گذشته اکثر روان‌شناسان در مواقعی که احساس نیاز می‌کردند ابزاری و یا آزمونی را هنجار می‌کردند و از نتایج آن استفاده می‌کردند با گذشت زمان و تخصصی‌شدن علوم این نیاز احساس شد که یک گروهی باید به صورت تخصصی و علمی آزمون‌ها را بررسی کنند و بهترین آزمون‌ها را با توجه به ویژگی‌هایی که می‌خواهیم طراحی کنند این گروه به عنوان روانسنج شناخته شد. رشته روانسنجی که امروزه به عنوان یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی به صورت رشته مجزا شناخته می‌شود فقط مرتبط با حوزه روان نمی‌شود بلکه سنجش آزمون‌ها، استعداد و نحوه‌ی آزمون گرفتن از دیگر فعالیت‌های این گرایش روان‌شناسی است. برای مثال هنگام طراحی سوالات کنکور درجه دشواری سوالات و نحوه قرار دادن سوالات سخت و آسان بر عهده روانسنجها می‌باشد.

13- روانشناسی اسلامی

یکی دیگر از شاخه‌های نوین روانشناسی در مقطع ارشد این رشته است که منشأ اصلی این گرایش را باید دانشگاه‌های اسلامی معرفی کرد. در واقع علمی است که به کاربردی سازی دستورات رفتاری فقه یا اسلام، دستورات عرفانی یا همان معرفتی اسلام و دستورات اخلاقی انسان کمک می‌کند.

تمامی این کارها در راستای بهبود سلامت روان انسان می‌باشد. تکیه روان‌شناسی اسلامی در روش درمانی خود بر مبنای دستورات اسلام است. امروز این رشته به عنوان یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی طرفداران خود را پیدا کرده است و در حال رشد و پیشرفت است.

14- روانشناسی دین

کمتر جامعه‌ای را می‌توان یافت که با دین و اعتقادات دینی سر و کار نداشته باشند. دین عمیقاً زندگی مردم را در گستره حیات تحت تأثیر قرار می‌دهد. از وقتی که کودکی به دنیا می‌آید تا وقتی که فردی از دنیا می‌رود و طی مراسمی دینی او را به خاک می‌سپارند و برای او سوگواری می‌کنند، همگی در جریان مجموعه بزرگی از باورها، آیین‌ها و مراسم دینی انجام می‌شود.

در آغاز قرن بیستم چهره‌های برجسته تاریخ روان‌شناسی بخش عمده علاقه و توجه خود را دین قرار دادند؛ نام‌هایی همچون ویلیام جیمز و استنلی هال، نه تنها به بنیان‌گذاری روانشناسی کمک کردند، بلکه علاقه زیادی به مطالعه روانشناسی دین نیز نشان دادند. این رشته یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی است که در کشور ما به دلیل عدم اختصاص رشته مستقل در تحقیقات دانشگاهی کمتر شناخته شده است. فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند به عنوان مشاور، استاد دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده مشغول به فعالیت شوند.

15- روانشناسی صنعتی و سازمانی

یکی از گرایشهای روانشناسی ارشد که با کارکنان و نحوه استخدام آنها سر و کار دارد گرایش روانشناسی صنعتی و سازمانی است.

روانشناسی سازمانی متمرکز است به فرد و  کارکنان  در سازمان و گرایش دارد به فهم رفتار و افزایش سلامت و رفاه کارکنان در محیط کار،هدف اصلی روانشناسی صنعتی و سازمانی کمک به تصمیم گرفتن در حیطه انتخاب شغل است که با علایق، مهارتها و خلق و خوی فرد هم‌سو و هماهنگ باشد که منجر به خشنودی شغل در فرد می‌شود و تحقیقات اخیر نشان داده است که خشنودی شغلی منجر به افزایش طول عمر می شود.

برای قبولی در ارشد روانشناسی باید چه کرد؟

برای قبولی در ارشد روانشناسی باید چه کرد؟

چرا باید در این رشته مقطع ارشد را بخوانیم؟

دلیل ادامه‌ی تحصیل هر فرد، شخصی و به انگیزه فرد مربوط می‌شود ولی در رشته روانشناسی به دو دلیل حتماً باید مدرک ارشد داشته باشیم:

  1. برای کسانی که میخواهند وارد حیطه درمان شوند.
  2. افرادی که قصد گرفتن پروانه فعالیت از نظام روانشناسی را دارند و میخواهند کیلینیک تأسیس کنند.
برای قبولی در ارشد روانشناسی بعد از این که گرایش مورد نظرمان را انتخاب کردیم باید دست به عمل بزنیم در ادامه گام به گام کارهایی که برای قبولی در ارشد روانشناسی باید انجام دهیم را آورد‌ه‌ایم: 

انتخاب دانشگاه مورد نظر به عنوان هدف خود

پاسخ به این سؤال به هدف هر شخص بستگی دارد اما با توجه به ظرفیت پذیرش محدود دانشگاه‌ها در مقطع ارشد برای قبول شدن ارشد روانشناسی در دانشگاه‌های دولتی مثل دانشگاه تهران، شهید بهشتی و علامه‌طباطبایی باید تلاش بیشتری کرد و رتبه‌ی خوبی آورد.

با توجه به اینکه رشته روانشناسی اساس کارش مهارت محور است اگر هیچ‌کدام از دانشگا‌ه‌هایی را که در بالا نامشان را آوردم قبول نشدید اصلاً نگران نباشید، برای اینکه درمانگر حرفه‌ای شوید نیازمند گذراندن دوره در بیرون از دانشگاه هستید پس اگر نتیجه آزمون ارشد دلخواهتان نشد نااُمید نشوید و سعی کنید مدرکتان را بگیرید و دوره‌های بیرون از دانشگاه را شرکت کنید و مهارت بیاموزید.

اگر شما هم دغدغه این را دارید که برای انتخاب منبع از چه کسی کمک بگیرم و چه منابعی را بخوانم؟! در ادامه سعی کردم به صورت کلی به این پرسش پاسخ بدهم:

۱. چگونه منبع انتخاب کنیم؟

بعضی از دانشجویان فکر می‌کنند اگر از اساتید دانشگاه خود راجع به خواندن منبع سؤال کنند به نتیجه بهتری می‌رسند اما این موضوع اشتباه است. برای اینکه اساتید دانشگاه خیلی وقت است که از فضای کنکور دور هستند و از زمان کنکور آنها به احتمال زیاد شرایط تغییر کرده است. یکی از بهترین راه‌های انتخاب منبع استفاده از تجربیات افرادی است که این مسیر را پیموده‌اند. از رتبه برترهای سال‌های گذشته کمک بخواهید و یا برخی از مؤسسات کنکور که به تحلیل سؤالات سال‌های گذشته می‌پردازند گزینه خوبی برای کمک گرفتن هستند.

۲. دانشجویانی که رشته مرتبط خوانده‌اند:

با توجه به این‌که مواد امتحانی مقطع ارشد با دروسی که در دوران کارشناسی خواند‌ه‌ایم یکسان است اگر در دوران کارشناسی دانشجوی فعالی بوده‌اید و منابع مرجع را به خوبی خوانده‌اید و امتحانات دوران لیسانس را با نمرات خوبی گذرانده‌اید در این مرحله کار شما نسبت به بقیه رقبا آسان‌تر است و استفاده کردن از منابع کمک آموزشی که در بازار است به شما خیلی کمک می‌کند به شرطی که انتخاب این کتاب‌ها با تحقیق و جست‌وجو باشد، یکی از منابع کمکی پرطرفدار در کنکور ارشد روان‌شناسی کتاب‌های مدرسان شریف است.

۳. انتخاب منبع برای دانشجویانی که غیر مرتبط خوانده‌اند:

برای کسانی که پیش‌زمینه‌ای در مورد این رشته ندارند کار کمی سخت است. اما خب نباید نا‌اُ‌مید شوند بلکه باید بیشتر تلاش کنند؛ این افراد باید حتماً یک دور کتاب‌های مرجع گرایش مورد نظر خود را بخوانند، با اصطلاحات آشنا شوند و با توجه به اینکه رشته روان‌شناسی بیشتر نظریه محور است بهتر است که قبل از اینکه از کتاب‌های کمک آموزشی استفاده کنند کتاب‌های مرجع را بخوانند.

در جدول روانشناسی (1133) در دفترچه ثبت‌نام کنکور ارشد، علاوه ‌بر ضریب هر درس که به میزان اثرگذاری و اهمیت آن درس در کنکور اشاره دارد برای مثال در گرایش بالینی  ضریب درس روان‌شناسی بالینی ۳ و ضریب درس علم‌النفس ۱ هست این به این معناست که شما برای درس بالینی باید بیشتر وقت بگذاری ودرصد بالاتری را بزنید.

یک عدد دیگر با عنوان کدضریب در جلوی هر رشته و گرایش نوشته شده است مجموعه روانشناسی، 6 کد ضریب و 16 گرایش تخصصی دارد. تمام گرایش‌هایی که دارای کدضریب یکسان هستند، دارای مواد و منابع یکسانی برای مطالعه نیز هستند. برای مثال کدضریب ۱ رشته‌های روان‌شناسی عمومی، روان‌شناسی اجتماعی، روان‌شناسی اسلامی و روان‌شناسی مثبت‌گرا را در برمی‌گیرد

از کی شروع کنیم؟

از چه زمانی شروع به مطالعه کنم برای قبولی در ارشد روان‌شناسی؟

هر چقدر زودتر بهتر؛ کنکور ارشد هر سال در اسفند ماه برگزار می‌شود. این یعنی که اگر شما از فروردین ماه سال جدید تصمیم بگیرید که در کنکور ارشد شرکت کنید حدود ۱۱ ماه فرصت دارید تا به مطالب مسلط شوید. پس تصمیم درست را بگیرید و طوری برنامه ریزی کنید تا با آغاز فصل جدید کم‌کم برای این مرحله آماده شوید.

اگر دیر شد چه کنیم؟

خب به احتمال زیاد با توجه به اینکه هنگام شروع شما مقارن با فصل بهار است و فصل بهار، ذاتش کسل کننده است و شما درگردش هستید و یا اینکه احتمالاً دانشجو هستید ترم آخر خود را می‌گذرانید و امتحانات این ترم از رگ گردن به شما نزدیک‌تر است شروع کار شما دیرتر خواهد شد و احتمالاً تا تیر ماه مشغول امتحانات هستید اصلا نگران این موضوع نباشید چون اکثر داوطلب‌ها این مشکل را دارند.

سعی کنید تمرکز خودتان را حفظ کنید و بیشتر توجه خودتان را روی کتاب‌هایی که ضریب بالایی دارند بگذارید و البته با احتیاط فصول کم اهمیت را حذف کنید، این کار را با مشورت از افراد و مؤسسات کنکوری انجام دهید.

در ادامه مطلب دو تکنیک بسیار کاربردی را برای نحوه مطالعه و تمرکز کردن معرفی خواهم کرد که برای کنکور و یادگیری یک مطلب جدید، استفاده کردن از این تکنیک‌ها خالی از لطف نیست:

۱- خلاصه نویسی

خلاصه‌نویسی یا خلاصه‌برداری – چنان که از نامش پیداست – یعنی کوتاه کردن یک متن. اما هر نوع کوتاه کردنی را نمی‌شود مصداق خلاصه‌نویسی دانست. در خلاصه‌نویسی حرفه‌ای باید پیام اصلی متن حفظ شود و از دست نرود. 
خلاصه‌نویسی ما را وادار می‌کند یک متن را دقیق‌تر بخوانیم و بررسی کنیم. همین باعث می‌شود متن را بهتر درک کنیم. ضمن این که هنگام نوشتن خلاصهٔ متن، راحت‌تر می‌فهمیم کدام بخش‌ها را بهتر درک کرده‌ایم و در کدام بخش‌ها ابهام داریم. خصوصاً اگر خلاصه‌نویسی را از زبان نویسنده انجام ندهیم و بخواهیم متن را از زبان خودمان بنویسیم. برای مطالعه بهتر و یادگیری حرفه‌ای‌تر خلاصه‌نویسی حتماً به سایت متمم که لینک آن را در ادامه می‌گذارم سر بزنید.

۲- تکنیک پومودورو برای تمرکز

تکنیک پومودورو (به انگلیسی: Pomodoro Technique) که از آن گاهی با عنوان فن پومودورو هم یاد می‌شود، ابزاری برای مدیریت زمان است.

این شیوه را که نخستین بار فرانچسکو چیریلو (Francesco Cirillo) در اواخر دههٔ هشتاد میلادی مطرح کرد، هم‌چنان تا امروز به شکل گسترده رواج دارد و به کار می‌رود. تکنیک پومودورو ساده است؛ شما در فواصل زمانی کارتان استراحت می‌کنید. به این صورت که قبل از شروع مطالعه گوشی خود را سایلنت می‌کنید و درون کشو قرار مید‌هید، سپس به مدت ۲۵ دقیقه متمرکز به مطالعه مشغول می‌شوید و بعد از ۲۵ دقیقه مطالعه می‌توانید ۵ دقیقه استراحت کنید. در زمان استراحت هم سمت گوشی نمی‌روید، می‌توانید موسیقی بی‌کلام گوش دهید و بعد از استراحت دوباره ۲۵ دقیقه متمرکز می‌شوید برای مطالعه و این چرخه ۳ الی چهار بار ادامه دارد و در نهایت در ۲۵ دقیقه آخر می‌توانید به استراحت بیشتری بپردازید.

تست بزنید

هر مبحثی را که خواندید برای اینکه تکمیل روند آموزشی شکل بگیرد حتماً تست بزنید این کار باعث می‌شود تا با زاویه‌های مختلف آن موضوع از دید طراحان سؤال آشنا شوید و اشکالات خود را پیدا کنید، بعد از هر تست بلافاصله پاسخ آن را چک کنید اگر تست‌ها را اشتباه زدید نگران نشوید چون در حال یادگیری مطلب هستید.

آخرین ضربه را محکم‌تر بزن!

جمع بندی: آخرین مرحله برای قبولی در کنکور ارشد جمع‌بندی مطالب است پس آخرین ضربه را محکم‌تر بزن. سعی کنید ۴۰ روز یا ماه آخر کنکور را به جمع بندی مطالب اختصاص بدهید. جمع‌بندی یعنی اینکه اطلاعات در ذهن به شکلی مرتب شوند که دسترسی به آن‌ها بسیار آسان شود. برای این کار سعی کنید:

  1. سراغ مطالب جدید و سخت نروید.
  2. سعی کنید وقت بیشتری را برای نقطه‌ضعف هایتان بگذارید.
  3. آزمون‌های آزمایشی شرکت کنید.
  4. خلاصه و یادداشت برداری‌ها را با دقت بخوانید.

سؤالات متداول

۱-کدام یک از گرا‌یشهای ارشد روانشناسی پرطرفدارند؟

رشته‌های بالینی و عمومی محبوبیت بسیاری بین مخاطبین این رشته دارند.

۲- تفاوت بین دانشگاه‌های زیر نظر وزارت بهداشت و وزارت علوم چیست؟

در ابتدای پاسخ بگویم که تنها افرادی می‌توانند در کنکور وزارت بهداشت شرکت کنند که مدرک

کارشناسی‌اشان روانشناسی باشد.مهم‌ترین تفاوت بین این دو دانشگاه این است که دانشگاه‌هایی که زیر

نظر وزارت بهداشت هستند واحد‌های عملی و دوره‌های کارورزی بیشتری دارند اما دانشگاه‌های وزارت علوم بیشتر به مباحث تئوری می‌پردازند.

۳-آیا با مدرک لیسانس می‌توانم کیلینک تاسیس کنم؟

خیر. برای تأسیس مطب باید در یکی از گرا‌یشهای روانشناسی مدرک ارشد داشته باشید.

۴- کسی که رشته کارشناسی غیر مرتبط دارد می‌تواند با گرفتن مدرک ارشد روان‌‌شناسی عضو سازمان نظام شود؟

بله- در گذشته باید دو مقطع پشت‌هم روانشناسی میخواندید تا بتوانید عضو سازمان نطام روان‌شناسی شوید اما امروز با توجه به تغییر قانون با تنها مدرک ارشد می‌توانید به این مهم دست یابید.

۵-آیا صرفاً با تحصیل در دانشگاه می‌توان درمانگر حرفه‌ای شد؟

روانشناسی از آن دست رشته‌هایی است که برای حرفه‌ای شدن در آن صرف گرفتن مدرک کافی نیست

هرچند این مدرک را از دانشگاه‌های معتبر بگیرید!! برای حرفه‌ای شدن نیازمند دوره‌ها و کارگاه‌های هستید که برگزار می‌شوند.

مطالب مرتبط

مهاجرت کردن و تجربه تحصیل در دانشگاه‌های خارج از ایران احتمالاً آرزوی شمایی که این مطلب را می‌خوانید نیز هست پس برای اینکه با بازار کار رشته روانشناسی در خارج از ایران آشنا باشید حتماً مطلب لینک زیر را بخوانید.

یکی از کارهای مهم و سخت در دوران کارشناسی ارشد نوشتن پایان‌نامه است. پیدا کردن موضوع برای پژوهش بسیار وقت گیر و حساس است اگر به رشته روانشناسی کودک که یکی از پر طرفدارترین گرایشهای ارشد روانشناسی است علاقه‌مند هستید و به دنبال موضوعات جذاب و کاربردی هستید حتماً به سراغ مطلب زیر بروید.

برای هر دانشجویی فکر به درآمد و بازار کار از اولویت‌هاست. اگر شما به رشته روانشناسی صنعتی و سازمانی که یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی است علاقه مند هستید و می‌خواهید از بازار کار این رشته اطلاعات کسب کنید بر روی لینک زیر کلیک کنید.

رشته روان‌شناسی شناختی یکی از گرایشهای ارشد روانشناسی است که همیشه به موضوعات تازه و بکر در مورد توانایی‌های شناختی می‌پردازد اگر به مغز و توانمندیهای آن علاقه دارید مطلب زیر را از دست ندهید.

در این مطلب سعی کردم به صورت اجمالی به معرفی گرایشهای ارشد روانشناسی بپردازم و در ادامه نکته‌هایی راجع به اینکه برای قبولی در ارشد روانشناسی باید چه کرد؟ طبق تجربیات خودم بگویم. در این مرحله شما نیز می‌توانید دیدگاه خودتان راجع‌به این مسیر سخت را بگویید.

  • کدام یک از گرایشهای ارشد روانشناسی برای شما جذاب‌تر است؟
  • شما چه کتاب‌هایی را خوانده‌اید و نتیجه گرفتید؟
  • کدام یک از موسسات کنکور را می‌شناسید که واقعاً کمک کننده‌اند؟
  • کدام تکنیک‌های مطالعه را پیشنهاد می‌دهید؟


کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *