رهایی از سردرگمی شغلی با دوره جامع طراحی مسیر شغلی

05cd561c30ce09371833d5f2a171bd66_1200x628__1___1_-removebg-preview

از سیر سیر تا پیاز پیاز تحصیل در دو رشته همزمان

از سیر تا پیاز شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه
5/5 - (4 امتیاز)

شده فکر کنی شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه چیه؟

تو هم قرار بوده در رشته‌ای که خانواده ترجیح می‌ده درس بخونی و اونی رو که دوست داری در کنارش ادامه بدی؟
شنیدی می‌گن استارتاپ‌های موفق بین رشته‌ای کار می‌کنند؟
نکنه رشته‌ای که دوست داشتی رو توی کنکور قبول نشدی و هنوز آرزوش رو داری؟
تا حالا گفتی به جای این که توی آموزشگاه‌ها کلاس زبان و موسیقی برم، چرا توی دانشگاه اینا رو نخونم؟

اگه توی گوگل سر و گوشی آب داده باشی، احتمالاً به یه مشت آیین‏‌نامه و سایت برخوردی که بعدش باید استامینوفن مصرف کنی. متأسفانه نبود یه منبع شسته رفته که با زبون ساده بگه آیا می شود دو رشته را به صورت همزمان در دانشگاه خواند یا خیر، خیلی‏‌ها رو توی هزار توی تصمیمات دوران جوانی سردرگم کرده‌ست.

اگه برات سؤال شده که چطور دو رشته را همزمان در دانشگاه بخوانم ، این مقاله خوراک خودته. این جا قراره از سیرِ سیر تا پیازِ پیاز شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه رو پوست کنده تقدیمت کنیم.

پس استامینوفن‌ها رو بنداز دور و حتماً تا انتها همراه ما باش.

آن چه تمام مشتاقان رشته دوم باید بدانند

کسانی که می‏‌خوان با یه تیر دو نشون زده و با یه بار دانشگاه رفتن دو تا مدرک بگیرن، باید یه سری چیزا رو بهش دقت کنند.

نحوه خواندن دو رشته به صورت همزمان در دانشگاه

هر دانشگاهی می‏‌تونه ساز خودش رو بزنه و برای این که دقیق بدونی به چه سازی باید برقصی بهتره شرایط تحصیل دو رشته در دانشگاه خودت رو از طریق سایت دانشگاهت چک کنی.
مثلاً بعضی دانشگاه‌‏ها می‏‌گند اگه کسی دو رشته‌ای شد می‌‏تونه هر ترم 30 واحد برداره، و بعضی دیگه هم می‏‌گند بالا بری پایین بیای 27 تا آخرشه، خیرش رو ببینی. یا اصلاً بعضی دانشگاه‏‌ها می‏گند اگه می‏‌خوای رشته دوم بخونی باید حتماً یه رشته از دانشگاه پیام‌نور برداری، ولی خب بعضی دانشگاه‏‌ها چشم دیدن شما رو توی یه دانشگاه دیگه ندارند.

نکته دیگه اینه که نمی‏‌تونی توی مقطع بالاتر از رشته اولت، رشته دوم رو بخونی. یعنی اگه داری لیسانس می‏‌گیری، می‌‏تونی رشته دومت رو توی مقطع فوق‌دیپلم یا نهایت لیسانس برداری؛ و مسلماً نمی‌شه با رفیقات دور هم جمع بشین و بگین حالا یه دکترامون نشه؟!

اینم حواست باشه، اون که تا چهارتاش مجازه یه چیز دیگه است. تو دانشگاه از رشته سوم و چهارم و اینا خبری نیست و رشته دوم رو هم نمی‌شه تغییر داد. البته رشته دوم رو می‌شه طلاق داد، که خب مسلماً پول واحدهایی که پاس کردی رو باید جرینگی پرداخت کنی و نمراتش هم توی کارنامه‌‏ات میاد. (انتظار دیگه‌‏ای که نداشتی؟!)

توی بعضی دانشگاه‌‏ها به شرطی می‌‏تونی رشته دوم رو توی یه دانشگاه سراسری دیگه بخونی که دانشگاه خودت اون رشته رو نداشته باشه. اما اگه بخوای رشته دوم رو توی دانشگاه آزاد بخونی به شرطی که شرایط تحصیلیت وفق مراد باشه می‌‏تونی دست در جیب مبارک کرده و بری سر کلاس بشینی.

هر گلی می‏‌خوای به سر خودت بزنی تا آخر مهلت رشته اولت وقت داری. مثلاً یه دانشجوی لیسانس 8 ترم سنوات مجاز داره. حالا اگه تو دو رشته‏‌ای هم شدی باید توی همون 8 ترم بارت رو ببندی.

یه کلیک همین جا بکن تا یه نکته در گوشی هم بهت بگم.


این که می‌گم بین خودمون بمونه. می‌‏تونی بری به کمیسیون موارد خاص درخواست افزایش سنوات تحصیل بدی. خیلی وقتا به دانشجویان دو رشته‌ای این افزایش سنوات رو می‌دند، البته پولش رو هم ازش می‏‌گیرند. (ناگفته نماند طبق جلسه 859 تاریخ 1393/12/16 شورای عالی برنامه‏‌ریزی آموزشی، مؤسسات می‌‏تونند سنوات دانشجوی لیسانس رو تا 10 ترم بدون پرداخت شهریه افزایش بدند، ولی خب می‏‌تونند هم افزایش ندند و یا هزینه‏‌اش رو بگیرند و افزایش بدند. دوشواری ندارند!)

تحصیل در رشته دوم در دوران کاردانی یا کارشناسی

اگه توی دوران فوق‌‏دیپلم یا لیسانس به فکر افتادی آیا میشه دو رشته را همزمان بخونم ، باید خدمتت عرض کنم که بله، بر اساس سوابق تحصیلیت توی دانشگاه می‌‏تونند بهت این اجازه رو بدند.

چطور دو رشته را همزمان در دانشگاه بخوانم

شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه در مقطع کاردانی یا کارشناسی

اول از همه باید حداقل دو ترم دانشجوی خوبی باشی. در ادامه میگم دانشجو خوب یعنی کی. البته بعضی جاها می‌گند بین سه تا شش ترم باید نور به کارنامه‏‌ات بباره. مسلماً دانشجوی ترم اول هنوز معلوم نیست چند مرده حلاجه و دانشجوی ترم هفت و هشت هم دیگه پیر میکده است و به قول حضرت حافظ:

چون پیر شدی حافظ از میکده بیرون آی
رندی و هوس‌ناکی در عهد شباب اولی

خب بریم سراغ این که یه دانشجو باید کدوم شرایط رو داشته باشه تا بتونه به نحوه خواندن دو رشته به صورت همزمان در دانشگاه فکر کنه. این دانشجو ضمن این که در زمان درخواست باید معدل کل 17 رو بدست آورده باشه، لازمه یکی از پنج شرط زیر رو هم داشته باشه تا اسمش بشه دانشجوی ممتاز و بتونه بره برای رشته دوم:

  1. کسانی که کنکورشون رو خیلی خوب دادند و سازمان سنجش تأیید کنه نمره کل آزمون‏‌شون 2.5 نمره انحراف معیار از میانگین نمره‏ کسانی که در اون گروه آموزشی (ریاضی- تجربی- انسانی و …) کنکور دادند بیشتره.
  2. کسانی که مدال‏‌های کشوری از المپیادهای علمی دانش‌‏آموزی کسب کردند و وزارت آموزش و پرورش این قضیه رو تأیید کنه.
  3. کسانی که در جشنواره خوارزمی و رازی در مرحله کشوری موفق به کسب رتبه یک شدند و دبیرخونه هر یک از این جشنواره‌‏ها این قضیه رو تأیید کنه.
  4. کسانی که تا آخر ترم سوم حداقل 50 واحد درسی رو با معدل حداقل 18 پاس کردند یا از نظر معدل جزو 10 درصد برتر بین دانشجویان ورودی ‏رشته‏ خودشون باشند (بعضی جاها می‏‌گند جزو 5 درصد برتر). البته ما می‌گیم 50 واحد برنداری همه عمومی‏‌ها رو پشت سر هم بگیریا! از این 50 واحد حداکثر 10 واحدش می‌‏تونه عمومی باشه.
  5. کسانی که معدل کل‏‌شون حداقل 17.5 است و همچنین حداقل ده واحد از درس‌‏های رشته دوم رو هم در رشته اول‏‌شون با معدل حداقل 17.5 پاس کردند.

    مثلاً فرض بگیر یه دانشجوی مهندسی مکانیک، می‌‏خواد دستی بر آتش مهندسی عمران هم داشته باشه. خب درس‌‏هایی مثل ریاضی 1 و 2 و معادلات و فیزیک 1 و استاتیک و مقاومت مصالح 1 و 2 در هر دو رشته یکسانه. حالا اگه بتونه توی این دروس که مجموع‏‌شون حداقل ده واحد شده میانیگن نمره بالاتر از 17.5 رو بیاره و معدل کلش هم بالای 17.5 باشه می‌‏تونه بره و عمرانش رو هم بخونه. البته این شرط برای بعضی از دانشگاه‏‌ها مثل دانشگاه صنعتی اصفهان است.

حالا اگه دیدی یکی از این شرایط بهت می‏‌خوره وقتشه ببینیم تحصیل دو رشته در دانشگاه توی فوق‌دیپلم یا لیسانس چه قواعدی داره.

قاعده و قانون تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه در مقطع کاردانی یا کارشناسی

قاعده و قانون تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه در مقطع کاردانی یا کارشناسی

✔ دانشجو زمانی که دو رشته‌‏ای شد می‌‏تونه در هر ترم حداکثر 30 واحد (بعضی جاها می‏‌گند 27 واحد)  برداره. حالا اگه معدل یک ترمش کمتر از 17 بشه، ترم بعد رو حداکثر 23 واحد می‏‌تونه برداره.

✔ خطری که دانشجوهای دو رشته‌‏ای رو تهدید می‏‌کنه اینه که معدل دو ترمش کمتر از 15 بشه یا معدل کلش پایین 16 بیاد. در این صورت دانشجو ضمن این که مجبوره رشته دوم رو ببوسه و بذاره کنار، باید شهریه واحدهای گذرونده شده رو هم مرحمت کنه. نمراتش هم توی کارنامه‏‌اش ثبت می‌شه. آش نخورده و دهن سوخته!

✔ دانشجوها برای انتخاب رشته دوم محدودیتی ندارند اما اولویت اینه که رشته دوم رو از گروه علوم انسانی، هنر، علوم پایه و رشته‏‌های مکمل رشته اول (مثل تربیت بدنی برای تغذیه؛ یا فیزیک برای رشته‌های مهندسی) انتخاب کنند. منظور اینه اگه به این ترتیب پیش برند کمتر سنگ جلو پاشون می‌‏اندازند.

مدرک دوگانه دانشگاه دولتی و فرهنگیان (طرح مشترک تربیت معلم و دولتی)

دانشگاه فرهنگیان طرحی رو به اسم «مدرک دوگانه دانشگاه دولتی و فرهنگیان» یا «طرح مشترک تربیت معلم و دولتی» راه انداخته‌ست. اینو می‌گم که قیمه دو رشته‏‌ای خوندن رو توی ماست مدرک دوگانه نریزی.

توی این طرح دانشجوها دو سال در یکی از رشته‏‌های مورد نیاز آموزش و پرورش در یکی از دانشگاه‌‏های دولتی درس می‏‌خونند و بعدش برای گذروندن دو سال دیگه وارد دانشگاه فرهنگیان می‏‌شند. با توجه به اینکه این موضوع ربطی به شرایط تحصیل دو رشته همزمان در دانشگاه نداره و بنابراین برای ما خارج از گود حساب می‌شه، بیشتر واردش نمی‌‏شیم.

طرح‌های مشابه با طرح تصحیل در دو رشته همزمان

تحصیل در رشته فرعی (طرح کهاد)

از جمله طرح‌‏هایی که نباید قیمه‌‏اش رو بریزی توی ماست‏ تحصیل در رشته دوم، طرح «تحصیل در رشته فرعی» یا همون «طرح کهاد» است که از سال 98 به بعد در بعضی از دانشگاه‏‌های تاپ کشور مثل دانشگاه تهران کلید خورد.

داستان از این قراره که  دانشجوهای لیسانس می‌‏تونند به عنوان قسمتی از 140 واحدی که باید پاس کنند، یه بسته از دروس رشته دیگه‌‏ای که توی دانشگاه وجود داره رو بگذرونند. رشته‌‏های فرعی شامل رشته‏‌هایی مثل کشاورزی، زراعت، باغبانی، دامپروری، یا رشته‌‏های علوم انسانی و … است و بین 21 تا 25 واحد رو تشکیل می‌ده. گرفتن رشته فرعی اصلاً اجباری نیست و این طرح مخصوص دانشجوهای لیسانس است. بدیهی است که در نهایت به دانشجو دو تا مدرک نمی‌‏دن، چون مثل هر دانشجویی 140 واحد پاس کرده، اما برای این که حالا دلش نشکنه یه گواهی بسته آموزش فرعی می‌‏دند که دم کوزه بذاره. اینم حواست باشه که رشته فرعی رو از ترم سه به بعد می‌شه گرفت و نمراتش مثل مابقی واحدها توی کارنامه و معدل و … میاد.

همون‌طور که متوجه شدی این طرح هم کاری به موضوع شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه نداره اما تو اگه با طرح حال کردی، می‌تونی شیوه‌نامه‌اش رو از طریق لینک زیر دانلود کنی.

تحصیل در رشته دوم در دوران تحصیلات تکمیلی

خب داشتیم برای مقاطع مختلف نحوه خواندن دو رشته به صورت همزمان در دانشگاه رو بحث می‏‌کردیم. الان می‌‏رسیم به این که اگه یه دانشجوی فوق‌‏لیسانس یا دکتری بگه آیا میشه دو رشته را همزمان بخونم ، باید چی جوابش بدیم.

شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه وقتی در زمین تحصیلات تکمیلی هستیم.

فوق‌لیسانسه‌های دو رشته‌ای

همون‏‌طور که گفتیم کسی نمی‌‏تونه در مقطعی بالاتر از مقطع فعلیش یه رشته دیگه بخونه، اما پایین‏ترش می‌شه. به هر صورت برای تحصیل در رشته دیگه همزمان با تحصیل در دوران ارشد، رضایت استاد راهنما نیازه (در کل اینو یادت باشه، توی تحصیلات تکمیلی بعد رضایت خدا، رضایت استاد شرطه). وقتی هم که دو تا فوق‌‏لیسانس داری می‌‏گیری نمی‏‌تونی بیشتر از 18 واحد در هر ترم برداری. البته 18 واحد توی ارشد بچه‌بازی نیست! اگه هم می‌خوای رشته دومت رو به عنوان لیسانس بگیری نهایت تا 28 واحد رو می‌تونند بهت اجازه بدند.

دانشجویان دکترای دو رشته‌ای

دانشجویان دکتری اگه بخواند یه رشته رو در مقطع لیسانس به عنوان رشته دوم بخونند، باید شرایطی رو که پیش‌تر برای دانشجویان لیسانس و فوق‌لیسانس گفتیم رو داشته باشند، با این تفاوت که گفتیم دانشجوهای لیسانس باید حداقل دو ترم صبر کنند، اما دانشجویان کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری حرفه‏‌ای بعد چهار ترم می‌‏تونند هوو سر رشته اول‏‌شون بیارند.

همچنین این عزیزان اگه رشته دوم رو لیسانس دارند می‌گیرند، نباید بیش‏تر از 28 واحد در هر ترم سر خودشون رو شلوغ کنند.

مهم‌تر از همه این که هیچ رشته‏‌ای رو نمی‌شه در مقطع دکتری به عنوان رشته دوم انتخاب کرد. واقعاً هم دکتری خوندن یه شغل 24 ساعته است و هیچ کس نمی‏‌تونه توی یه شبانه‏‌روز دو تا شغل 24 ساعته داشته باشه. پس می‌شه این نتیجه رو گرفت که رشته پزشکی رو هیچ وقت نمی‏‌تونیم به عنوان رشته دوم انتخاب کنیم.

جمع‌بندی

خب احتمالاً الان اشک از چشمات سرازیر شده چون از سیر سیر تا پیاز پیاز شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه رو ریز ریز کردیم. در کل اینو متوجه شدیم که اگه بخوایم رشته دوم بخونیم، باید سفت بچسبیم به رشته اول و معدل‌مون رو بالا نگه داریم. در ادامه فرق دو رشته‌ای خوندن با طرح‌هایی مثل طرح مشترک دانشگاه تربیت معلم و دولتی و همچنین طرح تحصیل در رشته فرعی رو بررسی کردیم. علاوه بر این‌ها دونستیم که در مقطع بالاتر از مقطع رشته اول‌مون نمی‌تونیم رشته دوم انتخاب کنیم و بر اساس این که رشته اول و دوم‌مون در چه مقاطعی هستند تعداد واحد مجاز به انتخاب‌مون در هر ترم متفاوت می‌شه. در آخر این تعداد واحد رو به صورت یه جدول شسته رفته می‌تونی داشته باشی.

رشته اول/ رشته دومکاردانیکارشناسیکارشناسی ارشد
کاردانی30
کارشناسی3030
کارشناسی ارشد282818
دکتری282818
جدول تعداد مجاز واحد به انتخاب برای دانشجویانی که دو رشته را همزمان می‌خوانند

سؤالات متداول

اگه یکی از رشته‏‌های اول یا دوم‌‏مون در مقطع لیسانس هنوز تموم نشده باشه و کنکور ارشد رو شرکت کنیم و قبول بشیم، می‌‏تونیم بریم ارشد؟

بله، شما اگه یکی از دو رشته رو تموم کرده باشی می‏‌تونی برای فوق‌لیسانس مرتبط با اون رشته ثبت‌‏نام کنی و دو ترم (البته بعضی جاها می‏‌گند یک ترم) فرصت داری در حین این که داری فوقت رو می‏‌خونی اون یکی رشته لیسانس رو هم تموم کنی؛ وگرنه مجبوری انصراف بدی.

شهریه رشته دوم بر چه اساسی حساب می‌شه؟

اگه رشته دوم رو توی یکی از دانشگاه‏‌های آزاد یا غیرانتفاعی یا پیام‌‏نور خوندی باید طبق شهریه اون دانشگاه‌‏ها پول پرداخت کنی. اگه هم رشته اولت رو شبانه سراسری داری می‏‌خونی، برای رشته دوم در صورتی که دانشگاه سراسری باشی باید شهریه شبانه پرداخت کنی. اما اگه رشته اولت رو داری روزانه سراسری می‌‏خونی، رشته دومت هم توی دانشگاه‏‌های سراسری، روزانه در نظر گرفته می‏‌شه.

اگه دو رشته‏‌ای بخونیم معافیت تحصیلی بیشتری برای خدمت بهمون نمی‌‏دن؟

نوچ، در مدت زمان معافیتی که برای رشته اول بهت دادند باید هر دو رشته رو تموم کنی.

درس‌‏هایی که توی هر دو رشته یکسان هستند رو باید دو بار پاس کنیم؟

نه بابا، درس‏‌های مشترک از جمله عمومی‌‏ها تطبیق داده می‌شه و یه نمره برای هر دو رشته لحاظ می‌‏شه.

اگه تاریخ امتحان یا ساعت کلاس یکی از درس‌‏های رشته اول با یکی دیگه از درس‌‏های رشته دوم تداخل داشت چه کنیم؟

خب از همون اول این دو درس رو نباید با هم برداری. هیچ راه‌‏حل خاصی نداره.

برای ثبت‌‏نام مدارک چی لازمه؟

بهتره این سوال رو از آموزش دانشکده بپرسی چون برای هر دانشگاه متفاوته، اما نگرانش نباش چون چیزهای خیلی معمولی مثل فتوکپی شناسنامه و دو قطعه عکس و این چیزاست. راستی اگه دانشگاه رشته اول و دومت متفاوته باید هر ترم گواهی اشتغال به تحصیل رو از دانشگاه رشته اول برای دانشگاه رشته دوم ببری.

مطالب مرتبط

اگه نمی‌دونی رشته دومت رو بهتره توی دانشگاه آزاد بگیری یا پیام‌نور، بنظرم سری به مطلب دانشگاه آزاد بهتره یا پیام‌نور بزن.

اگه هم بین دانشگاه آزاد و پردیس خودگردان شک داری، بهتره دانشگاه آزاد بهتره یا پردیس رو بخونی.

بعضی‌ها هم هستن که میگند “آقا فقط بگو آزاد یا دولتی؟”، ما هم یه مطلب در باب مقایسه دانشگاه آزاد و دولتی برای ارشدها داریم که می‌تونه به همه مقاطع کمک کنه.

دل بچه‌هایی که بین آزاد و غیرانتفاعی گیر افتادند رو هم که نمی‌شه شکست. میشه؟!

یه پیشنهاد خفن هم دارم مخصوص دوستانی که طرفدار مجازی درس‌خوندن هستند. اگه به فکر اینی که رشته دومت رو به صورت مجازی بخونی، قطعاً مطلب نحوه تحصیل در دانشگاه مجازی رو نباید از دست بدی.

شرط می‌بندم خیلی از شماهایی که علاقه به دو رشته‌ای خوندن دارید، نمی‌دونید کدوم رشته رو انتخاب کنید. انتخاب رشته دوم برای خیلی‌ها به مراتب سخت‌تر از انتخاب رشته اوله، چون انتظار می‌ره عاقلانه‌تر انتخاب بشه. پیشنهادی که من دارم اینه که قبل از انتخاب رشته دوم شغل آینده‌ات رو بر اساس رشته اول انتخاب کن. این انتخاب باید دقیق و با جزئیات باشه. حالا برو ببین کدوم رشته به عنوان مکمل رشته اولت م‎ی‌تونه توی این شغل بهت کمک کنه، و اون رو به عنوان رشته دوم انتخاب کن. مثلاً ممکنه رشته اولت مهندسی باشه و بری بشینی فکر کنی ببینی دوست داری یه شرکت تولیدی تأسیس کنی. خب در این صورت انتخاب رشته مدیریت کارآفرینی می‌تونه انتخاب خیلی خوبی باشه.

حالا ممکنه بگی آقا من اصلاً مشکل اصلیم اینه که دقیق نمی‌دونم می‌خوام در آینده چکاره بشم. این سردرگمی رو اکثر دانشجوها و حتی پسادانشجوها دارند. طبیعی هم هست چون اکثر افراد برای این انتخاب آموزش ندیدند. راهکاری که من می‌تونم بهت بدم اینه که قبل از انتخاب رشته دوم برو و برای تعیین شغلت تحقیق کن. از مشاور و آدمایی که توی این زمینه کار می‌کنند راهنمایی بگیر.

ما هم توی «کار نکن» یه دوره توپ به اسم دوره جامع طراحی مسیر شغلی داریم که مثل چی بین دانشجوها صدا کرده. این طور برات بگم که چهارچوب این دوره بر اساس دوره Life Design Lab دانشگاه استنفورد پایه‌ریزی شده و دانشی فراتر از 30 جلد کتاب پشتشه. بله این طوریاست، تازه این دوره تمرین محوره و حتی کتابچه تمرین داری که دیگه خیالت راحت باشه داری می‌زنی تو خال. خلاصه دوره‌ای است که می‌تونه تو رو از این سردرگمی روی اعصابی که اکثر همسن و سال‌هات دارند، خارج کنه. اگه مشتاقی بیشتر راجع بهش بدونی حتماً یه سری به صفحه‌ای که برات می‌ذارم بزن.

خب این یادداشت هم تموم شد. می‌تونی مرورگرت رو ببندی و بری، نه خانی اومده و نه خانی رفته، ولی خب می‌تونی یه کامنت بذاری و تیم کار نکن و مخاطبین این مطلب رو خوشحال کنی. تصمیم با خودته 😉 🙂



کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *