سرمایه گذار ریسک پذیر ممکن است به سود چشمگیری دست پیدا کند اما در سرمایه گذاری خطرپذیر خبری از «راحت پول درآوردن» نیست و ریسک بالایی وجود دارد.
رابرت آرنت، کارآفرین آمریکایی، میگوید: «در دنیای سرمایهگذاری، آنچه راحت به نظر میرسد به ندرت به سودآوری میرسد!»
نظر شما چیست؟ بهترین روش سرمایهگذاری کدام است؟
همه ما به دنبال بهترین مدل سرمایهگذاری با سود بالا و ریسک پایین هستیم اما در عمل این دو فاکتور عمدتاً با هم رابطه معکوس دارند. لذا لازم است برای انتخاب بهترین مدل سرمایهگذاری، ابتدا شناخت مناسبی از انواع آن پیدا کنیم.
در اینجا قصد داریم شما را با سرمایهگذارانی آشنا کنیم که در استارتاپها سرمایهگذاری کردهاند. سرمایهگذاری خطرپذیر Venture Capital یک حوزه نسبتاً جدید در دنیای سرمایهگذاری محسوب میشود که بعد از جنگ جهانی دوم توسعه یافته است.
با ما همراه باشید تا با این مدل سرمایهگذاری بیشتر آشنا شوید.
در ادامه میخوانیم:
- سرمایه گذاری خطرپذیر یا vc چیست؟
- چرا این نوع سرمایه گذاری ریسک پذیر است؟
- مزایا و معایب سرمایه گذاری خطرپذیر چیست؟
- سرمایه گذار ریسک پذیر چگونه به درآمد میرسد؟
- چه کسانی سرمایه گذاری خطرپذیر انجام میدهند؟
- صندوقهای سرمایه گذاری جسورانه چگونه با استارت آپها قرارداد میبندند؟
- وضعیت سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران چگونه است؟
سرمایه گذاری خطرپذیر یا vc چیست؟
سرمایه گذاری خطرپذیر یا venture capital که به آن «سرمایه گذاری جسورانه» یا «سرمایه گذاری کارآفرینی» نیز گفته میشود، به سرمایهگذاری بر روی استارتاپها گفته میشود که پتانسیل سود بالا ولی در عین حال پرریسکی دارند.
از همین رو سرمایهگذاران خطرپذیر ترجیح میدهند همه سرمایه خود را روی یک پروژه متمرکز نکرده و آن را به طور همزمان، در چند پروژه سرمایهگذاری کنند.
به طور کلی ویژگیهای این نوع از سرمایهگذاری عبارتند از:
- سرمایهگذاری بر روی استارتاپها
- ریسک بالا
- دیدگاه بلندمدت
- مشارکت در مالکیت و مدیریت کسب و کارها
- انگیزه سودآوری
- بازه زمانی محدود و خروج از سرمایهگذاری در یک مقطع مشخص
توجه: فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سال 98 واژه «کمک نوآور» را به عنوان معادل فارسی استارتاپ انتخاب کرد. با این حال هنوز در بسیاری از مطالب از واژه «کسب و کار نوپا» به جای استارتاپ استفاده میشود. حال آنکه این دو مفهوم اساساً با یکدیگر تفاوت دارند.
برای آشنایی با تفاوت استارتاپ و کسب و کار اینجا را بخوانید.
چهارچوب کلی سرمایه گذاری خطرپذیر
- انتخاب طرح استارت آپ: بررسی طرحهای پیشنهادی و سپس انتخاب طرح مطلوب برای سرمایهگذاری در این مرحله صورت میگیرد. پس از انتخاب طرح، یک برنامه سرمایهگذاری شامل بودجه مورد نیاز و زمانهای تزریق آن تدوین میشود.
- تأمین مالی: در این مرحله منابع مالی برای تأمین سرمایه بررسی و تأمین میشود. گاهی ممکن است برای تأمین بودجه مورد نیاز از مشارکت افراد ثروتمند، صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی، بانکها و … نیز استفاده شود.
- ارزیابی مدیریت: نقش vc فقط به حوزه تأمین مالی محدود نمیشود. در این مرحله سرمایهگذاران تجارب و مهارتهای مدیریتی خود را نیز در اختیار استارتاپها قرار میدهند.
- خروج: در این مرحله سرمایهگذاران با استفاده از کارشناسان متخصص خود، بهترین استراتژی برای خروج از سرمایهگذاری و واگذاری استارتاپ به شرکتهای بزرگتر و یا عرضه در بورس را اتخاذ میکنند.
انواع سرمایه گذاری خطرپذیر
سرمایه گذاری خطرپذیر ممکن است بر اساس مرحله، مکان جغرافیایی و یا حوزه کاری به انواع مختلفی تقسیم شود:
- بر اساس مرحله: مثلاً در مرحله بذر، گسترش و غیره
- بر اساس مکان جغرافیایی: مثلاً یک شهر یا منطقه خاص
- بر اساس حوزه کاری: مثلاً در زمینه تحقیقات پزشکی
ایستگاههای سرمایه گذاری ریسک پذیر
- بذر (Seed): این مرحله اولین ایستگاه یک استارتاپ است که سرمایه گذار ریسک پذیر ممکن است در آن سرمایهگذاری کند. در این مرحله صرفاً ایده یک محصول یا خدمات مطرح است.
سرمایهای که در این مرحله جذب میشود عمدتاً برای تحقیق و توسعه کسب و کار مصرف میشود. در این مرحله سرمایه در قالب بخش توسعه و تحقیق محصول، ایجاد طرح کسب و کار، تحقیقات بازار، ایجاد تیم مدیریتی و … ، در اختیار شرکت مذکور قرار میگیرد.
- رده Series A) A): در این مرحله، شرکت مورد نظر طرح کسب و کار (Business Plan) خود را آماده کرده است و برای تبلیغات و بازاریابی به سرمایه نیاز دارد.
در این ایستگاه استارتاپ خدمت یا محصول خود را ارائه کرده و به درآمد هم رسیده است اما هنوز خبری از سودآوری نیست. بنابراین سرمایهگذار با ریسک بیشتری روبرو است اما در مقابل، سهام آن شرکت را با قیمت پایینتری نیز میخرد.
- رده Series B) B): در این ایستگاه استارتاپ مورد نظر به یک جریان ثابت سودآوری دست پیدا کرده و توانسته است خود را به سرمایهگذاران اولیه ثابت نماید.
در این مرحله استارتاپ به سرمایه بیشتری نیاز دارد و سرمایهگذار هم با ریسک کمتری مواجه است.
- مرحله گسترش (Expansion stage): این مرحله که خود ممکن است به مراحل جزئیتری در رده D ،C و غیره نیز تقسیم شود، ایستگاه توسعه کسب و کار است. در این مرحله استارتاپ جایگاه خود را در میان مشتریان به دست آورده و به دنبال محصولات و بازارهای جدید است.
سرمایهگذاری در این ایستگاه که نیازمند مبالغ بالاتری است ممکن است در قالب تهیه تجهیزات و فناوریهای جدید و یا حتی خرید شرکتهای دیگر هزینه شود.
- مزانین (Mezannine): که به آن «مرحله پل» یا «مرحله پیش-عموم» هم گفته میشود، آخرین ایستگاه سرمایهگذاری در یک استارتاپ پیش از ورود به بازار عرضه اولیه (IPO) است.
در این مرحله استارتاپ برای ورود به بازار عرضه اولیه و یا ادغام با شرکتهای دیگر به بودجه نیاز دارد. در این مرحله ممکن است سرمایه گذار ریسک پذیر سهام خود را بفروشد و سود قابل توجهی از سرمایهگذاری خود کسب کند.
چرا این نوع سرمایه گذاری ریسک پذیر است؟
سرمایه گذاران ریسک پذیر نسب به سرمایهگذاران دیگر حوزهها مانند بورس، صندوقهای مالی با درآمد ثابت، بانکها، مستغلات و …، ریسک بیشتری را متحمل میشوند.
سرمایه گذار ریسک پذیر با توجه به زمان ورود خود به یک استارتاپ، ریسکهای متفاوتی را تجربه میکند. در واقع هرچه استارتاپ در مراحل اولیه کسب و کار خود باشد، سرمایهگذار با ریسک بیشتری مواجه است.
به بیان دیگر بر خلاف دیگر سرمایهگذاران که ممکن است در معرض ریسکهای سیستماتیکی مانند سیاستهای اقتصاد کلان، سیاستهای بازار یا تورم باشند؛ سرمایه گذار ریسک پذیر با انواع ریسکهای غیرسیستماتیک نیز مواجه است.
- چشمانداز سرمایه گذار ریسک پذیر:
در اینجا ممکن است این سؤال مطرح شود که با توجه به ریسک بالای این نوع سرمایهگذاری، چه چشماندازی پیش روی این سرمایهگذاران قرار دارد.
اگرچه احتمال اینکه استارتاپها به موفقیتهای بسیار بزرگ و به اصطلاح افسانهای (3 تا 10 برابر اصل سرمایه) دست پیدا کنند، بسیار کم است؛ اما سرمایه گذاران خطرپذیر میدانند که همین تعداد انگشتشمار نه تنها میتواند زیان مربوط به سرمایهگذاریهای ناموفق را جبران کند بلکه میتواند سود قابل توجهی را نصیب آنها کند.
بنابراین جذابیت این صنعت برای سرمایه گذاران خطر پذیر، احتمال دستیابی به بازدهای افسانهای است؛ بازدهای که به ندرت اتفاق میافتد.
- تک شاخ (Unicorn):
استارتاپهایی با ارزش بیش از یک میلیارد دلار که بازدهی افسانهای برای سرمایه گذاران خطرپذیر خود داشتهاند را تک شاخ یا یونیکورن مینامند.
آیلین لی، سرمایه گذار ریسک پذیری که اولین بار این واژه را به کار برد، میگوید تنها 0.07 درصد از استارتاپها میتوانند به یونیکورن تبدیل شوند. از جمله شرکتهای یونیکورن میتوان به Airbnb ،facebook و google اشاره کرد.
مزایا و معایب سرمایه گذاری خطرپذیر چیست؟
مزایا | معایب |
---|---|
سود بالا در صورت موفقیت استارتاپ | دیربازده |
رشد اقتصادی | ریسک بالا |
ایجاد فرصت شغلی | نیازمند تحلیل دقیق از بازار و ایده استارتاپ |
تولید نوآوری | |
ایجاد مدلهای جدید کسب و کار |
سرمایه گذار ریسک پذیر چگونه به درآمد میرسد؟
سرمایه گذار ریسک پذیر با خروج از پروژه سرمایهگذاری، سود خود را دریافت کرده و به دنبال شرکت دیگری برای سرمایهگذاری میگردد. بنابراین استراتژی خروج تأثیر زیادی بر میزان سود خواهد داشت.
سه استراتژی رایج سرمایهگذاران برای خروج از پروژهها عبارتند از:
1- عرضه اولیه سهام (IPO): یکی از بهترین حالتهای خروج برای سرمایه گذار خطرپذیر، عرضه اولیه سهام استارتاپ در بورس است.
2- ادغام و تملیک: ادغام و تملیک که به اختصار به آن M&A نیز گفته میشود، اصطلاحی است که برای تلفیق شرکتها یا داراییهای آنها به کار برده میشود.
ادغام زمانی اتفاق میافتد که دو شرکت با یکدیگر ترکیب شوند و شرکت جدیدی را تشکیل دهند.
تملیک نیز زمانی اتفاق میافتد که یک شرکت درصد قابل توجهی از سهام شرکت دیگری را خریداری کرده و کنترل مدیریتی آن را بر عهده میگیرد.
بر خلاف ادغام، با انجام فرآیند تملیک، هر دو شرکت باقی میمانند.
3- بازخرید از سوی کارآفرین: در این حالت، بنیانگذار استارتاپ سهام سرمایه گذار خطرپذیر را از او میخرد.
به چه کسی سرمایه گذار ریسک پذیر میگویند؟
سرمایه گذاران خطرپذیر افراد ثروتمند یا مؤسسات مالی هستند که بر روی استارتاپها سرمایهگذاری میکنند و در مقابل مالکیت بخشی از سهام آنها را در دست میگیرند.
فرق میان سرمایه گذار ریسک پذیر و Angel investor:
هم سرمایه گذار خطرپذیر و هم سرمایه گذار فرشته، در استارتاپها سرمایهگذاری میکنند. اما سرمایهگذاران ریسکپذیر عموماً سرمایهگذاران حرفهای هستند که در مجموعه گستردهای از استارتاپهای جدید سرمایهگذاری میکنند.
در مقابل سرمایهگذاران فرشته، افراد پولداری هستند که علاقه دارند از سرمایه شخصی خود برای حمایت از یک استارتاپ مشخص استفاده کنند.
سرمایهگذاران فرشته معمولاً از اطرافیان و دوستان فرد کارآفرین هستند.
سرمایهگذاران فرشته بر خلاف سرمایه گذاران خطرپذیر معمولاً در امور مدیریتی و استراتژی استارتاپها دخالت نمیکنند و عمدتاً مبالغ کمتری برای سرمایهگذاری در نظر میگیرند.
صندوق سرمایه گذاری جسورانه:
چنانچه پیشتر گفتیم سرمایه گذاران جسور به طور انفرادی وارد پروژههای سرمایهگذاری نمیشوند. افراد ثروتمند سرمایه خود را با دیگر منابع مالی مانند شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی، صندوقهای بازنشستگی و به طور کلی سازمانها و مؤسسات مالی؛ در قالب یک صندوق تجمیع میکنند که به آن صندوق سرمایه گذاری جسورانه گفته میشود.
اعضای صندوقهای سرمایه گذاری جسورانه عمدتاً خود کارآفرین یا مدیران موفقی هستند. با این حال ممکن است از یک تیم حرفهای متشکل از تحلیلگران و متخصصان نیز استفاده کنند تا بتوانند ارزیابی بهتری از بازار و درصد موفقیت استارتاپها داشته باشند.
صندوق های سرمایه گذاری جسورانه در ایران
در ایران به طور رسمی ۱۶ صندوق سرمایه گذاری جسورانه وجود دارد که میتوانید با مراجعه به وبسایت رسمی فرابورس ایران، به مشخصات و اطلاعات آنها دسترسی پیدا کنید.
صندوق های سرمایه گذاری جسورانه چگونه با استارت آپها قرارداد میبندند؟
- قرارداد سهامی (Equity):
رایجترین نوع قرارداد است که در آن سرمایه گذار خطرپذیر به ازای مبلغی که به استارتاپ واگذار میکند، مقدار معینی از سهام آن شرکت را دریافت میکند.
بنابراین صاحبان استارتاپ ملزم به بازپرداخت سرمایه نیستند و سرمایهگذاران نیز سود خود را بر اساس عملکرد شرکت دریافت میکنند.
در این نوع قرارداد، سرمایهگذاران سهامداران شرکت هستند.
- قرارداد وام قابل تبدیل به سهام (Convertible):
در قرارداد وام قابل تبدیل به سهام، مبلغی به عنوان وام در اختیار استارتاپ قرار میگیرد که بعدها به سهام آن شرکت تبدیل خواهد شد. یعنی در صورتی که استارتاپ موفق به پیشبرد اهداف و کسب سود شود؛ در زمان سررسید قرارداد، سهام خود را ارزشگذاری کرده و به ازای مبلغ وام، مقداری سهام به سرمایهگذار پرداخت میکند.
در غیر این صورت استارتاپ موظف است سرمایه را در موعد مقرر به سرمایه گذار ریسک پذیر بازپرداخت کند. در واقع در این نوع قرارداد، سرمایهگذاران طلبکاران شرکت محسوب میشوند.
سرمایه گذار ریسک پذیری که قرارداد قابل تبدیل به سهام با استارتاپ میبندد، حق دخالت در تصمیمات شرکت را ندارد.
- قرارداد حقالامتیازی (Royalty):
این نوع قرارداد برای سرمایهگذارانی مناسب است که دوست دارند نسبت به قرارداد سهامی، زودتر پول خود را باز پس بگیرند. از سوی دیگر این قرارداد مناسب کسب و کارهایی است که جریانهای درآمدی بالا دارند. به طور مثال میتوان به صنایع نفت و گاز، معدن و … اشاره کرد.
در این روش که مدلی ما بین دو روش قبلی است؛ سرمایهگذار در ازای سرمایه خود سهام میگیرد ولی این حق را دارد که از فروش محصول نیز برداشت کند و در عوض کل یا قسمتی از سهام خود را با قیمتی از پیش تعیینشده که نرخ مورد انتظار سرمایهگذار از سود را برآورده کند، به استارتاپ بازگرداند.
وضعیت سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران چگونه است؟
انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر ایران در حال حاضر با بیش از ۱۰۵ عضو فعال متشکل از صندوقهای پژوهش فناوری، شرکتهای سرمایه گذاری خطرپذیر ، صندوق های جسورانه، شتابدهندهها و فرشتگان کسب و کار میباشد.
فعالان عرصه سرمایهگذاری خطرپذیر و نهادهای پشتیبان این صنعت طی انعقاد تفاهم نامهای داخلی در سال ۱۳۸۸ تصمیم به ایجاد کانونی برای گردهمایی فعالان این صنعت در ایران گرفتند که منجر به تشکیل و ثبت انجمن صنفی کارفرمایی صندوقها و نهادهای سرمایهگذاری خطرپذیر کشور در دی ماه ۱۳۹۱ گردید.
عمر سرمایه گذاری خطرپذیر در جهان به بیش از ۷۰ سال پیش باز میگردد. اما همان طور که مشاهده کردید، سرمایه گذاری خطرپذیر در کشورمان بیش از ۱۰ سال سن ندارد. سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران حوزهای جوان است.
چالشهای سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران
استارتاپها موتور محرکه نوآوری، رشد اقتصادی، خلق ثروت و کارآفرینی هستند. ولی عدم دسترسی به سرمایه, یکی از بزرگترین موانع رشد این شرکتهاست.
در ایران علاوه بر VCها، نهادهای دیگری نیز وجود دارند که به تأمین هزینههای استارتاپها کمک میکنند.
اما سرمایه گذاران خطرپذیر در تأمین سرمایه این شرکتها بیشترین نقش را دارند و این در حالی است که صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران توسعه یافته نیست.
فعالان حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر، تحریمها، قوانین دستوپاگیر، نقش مداخلهگر دولت، ارزش پایین پول ملی، عدم فرهنگسازی در زمینه سرمایه گذاری جسورانه و فراهم نشدن ارتباط مناسب میان سرمایهگذاران و صاحبان ایده را مهمترین چالشهای این حوزه در ایران میدانند.
نمونههای موفق سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران
یکی از نمونههای موفق سرمایه گذاری خطر پذیر در ایران دیجی کالا است که شرکت سرآوا در سال 1391 بر روی آن سرمایهگذاری کرد.
از دیگر نمونههای موفق سرمایهگذاری میتوان به کافه بازار، فیدیبو و الوپیک اشاره کرد.
مطالب مرتبط
VC تنها روش تأمین سرمایه برای استارتاپها نیست. اگر میخواهید بدانید استارتاپها از چه روشهای دیگری سرمایه مورد نیاز خود را تأمین میکنند، میتوانید مطلب زیر را بخوانید.
البته برای تأمین هزینههای استارتاپ خود میتوانید از وام هم استفاده کنید. در واقع ما یک نوع وام خاص داریم که به آن وام استارتاپی میگویند. اگر میخواهید در مورد شرایط آن بیشتر بدانید، مطلب زیر را بخوانید.
برای راه اندازی استارتاپ، لزوماً از همان ابتدا به سرمایه کلان نیاز نیست. گاهی میتوان با سرمایه اندک هم دست به کار شد. مطلب زیر مسیر پیش روی شما را روشنتر میکند.
و در نهایت ممکن است شما بخواهید برای استارتاپ خود سرمایهگذار خارجی جذب کنید. آیا این کار امکانپذیر است؟ جواب خود را اینجا پیدا کنید.
آیا تا به حال تجربه سرمایهگذاری خطرپذیر را داشتهاید؟
آیا برای راهاندازی استارتاپ خودتان از VC ها کمک گرفتهاید؟
تجربه خود را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.