karnakon.ir

مهارت نرم – شاه‌کلید موفقیت و محبوبیت از فوتبال تا رسانه

نام نویسنده: علی فرهمند

مهارت نرم – شاه‌کلید موفقیت و محبوبیت از فوتبال تا رسانه

Rate this post

مهارت نرم چیست؟ مهارتی که با استفاده از آن می‌توانید در زمینۀ کاری و زندگی خود بدرخشید. مهارتی که شیرینی موفقیت را چندین برابر می‌کند و چه کسی است که موفقیت را دوست ندارد!
آیا تاکنون در زندگی روزمره و به‌خصوص محیط کاری از مهارت‌های زیر استفاده کرده‌اید؟

این‌ها مفاهیم ساده و آشنایی هستند. این‌طور نیست؟ متأسفانه ساده‌نگری و بی‌تفاوتی نسبت به مهارت‌های نرم و استفاده نکردن از این گونه مهارت‌ها در نهایت برای خیلی از افراد منجر به عدم پیشرفت یا از دست دادن کار می‌شود!

در دنیای مدرن امروز، کلید طلایی موفقیت در به‌کارگیری مهارت‌های نرم می‌باشد. مهارت‌هایی که در واقع به‌عنوان پلی بین دانش و عمل تعریف می‌شوند و نیاز بسیار کمی به دانش فنی کسب شده دارند.
راه آشنایی، شناسایی و تقویت این مهارت‌ها همین مطلب است! از شما دعوت می‌کنم تا پایان این مطلب همراه باشید، چراکه با استفاده از یک مثال واضح و درجه‌یک به ارزش بیشتر این موضوع پی می‌بریم.

آنچه در این مطلب خواهیم خواند:

مهارت نرم چیست؟

مهارت نرم چیست؟

عبارت مهارت نرم (soft skill) در سال 1960 میلادی توسط ارتش آمریکا معرفی شد. عبارتی که به مرور بر سر زبان‌ها افتاد و به اندازۀ مهارت‌های سخت اهمیت پیدا کرد. تاجایی‌که امروزه در تمامی حوزه‌های کاری جایگاه مشخصی دارد.
در تعریف مهارت نرم شاید در نگاه اول بتوان این حرفه را نوعی توانایی فردی در نظر گرفت که شامل ویژگی‌های رفتاری و شخصیتی است و فرد می‌تواند در کنار تخصص فنی در محیط کار استفاده کند.
به‌عنوان مثال استفاده از مهارت‌هایی مانند گوش دادن فعال، نوشتن، همدلی و ارتباط غیرکلامی در یک جلسه کاری نوعی مهارت نرم به حساب می‌آیند.

خلاقیت، عیب‌یابی، تحلیل و بررسی و تصمیم‌گیری جهت حل مسائل محیط کار یا محیط خانواده از جمله مهارت‌های نرم هستند. همچنین مهارت‌هایی مانند یکدلی و استفاده از کار تیمی و گروهی در راستای دستیابی به یک هدف مشخص، مهارت نرم محسوب می‌شوند.

مهارت نرم یعنی چه؟ سافت اسکیل یعنی چه؟

تعریف کامل مهارت نرم

به مثال زیر توجه کنید:
یک پلیس جهت شناسایی مجرم از تکنیک تحلیل و بررسی و تصمیم‌گیری استفاده می‌کند.
در این مثال دو روش تحلیل و بررسی و تصمیم‌گیری جزء تخصص فنی یک پلیس به حساب می‌آیند و شامل مهارت نرم او نیستند.

پس برای‌اینکه بدانیم مهارت‌های نرم چیست، بهتر است ابتدا حرفه و تخصص مرتبط با آن زمینه را شناسایی کنیم. سپس هر مهارتی که در آن حرفه جزء مهارت‌های سخت و تخصصی به حساب نیاید، به‌عنوان مهارت نرم در نظر گرفته می‌شود. بنابراین تعریف کامل مهارت نرم به‌صورت زیر می‌باشد:



مهارت نرم یا سافت اسکیل مهارتی است که در حرفۀ مورد نظر جزء مهارت‌های تخصصی نیست و جهت افزایش کیفیت حرفه و احتمال موفقیت استفاده می‌شود.

حال با این تعریف جامع به مثال زیر توجه کنید:
همۀ ما عادل فردوسی‌‌پور را به عنوان یک شخصیت آشنا که دارای مهارت‌های فراوانی در زمینه‌های مختلف مانند گزارشگر، روزنامه‌نگار ورزشی، تهیه‌کننده، مجری تلویزیون، صداپیشه، مترجم و استاد دانشگاه است، می‌شناسیم.
همۀ موارد فوق جزء مهارت‌های فنی و تخصصی عادل فردوسی‌ پور است که کارنامۀ او را درخشان کرده است. اما علت تمایز و محبوبیت فردوسی‌پور، استفاده از مهارت‌های نرم در کنار مهارت‌های سخت و فنی یا به بیان بهتر ایجاد تعادل در استفاده از مهارت نرم و سخت در راه دستیابی به موفقیت است.

دلیل استفادۀ عادل فردوسی‌پور از مهارتهای نرم چیست؟ در ادامۀ مطلب به بررسی این سوال می‌پردازیم. چراکه به نظر می‌رسد با مرور بیشتر عملکرد او، با اهمیت و کاربرد مهارت نرم بیشتر آشنا خواهیم شد.

چرا مهارت نرم مهم است؟

اهمیت مهارت های نرم چیست؟

برای یک تیم همچون فرد، خانواده، جامعه یا شرکت صفاتی همچون مدرن بودن، پیشرفته بودن، پویایی، دوام و… ارزشمند است. صفاتی که نشان‌دهندۀ موفقیت، اعتبار و صلاحیت در جامعه است.
در راه شکل‌گیری این صفات استفاده از افرادی که نیروی کار درجه‌یک به حساب می‌آیند ضروری است.
در نگاه اول افراد باید در حوزۀ فعالیت خود دارای مهارت فنی باشند. مهارتی که اندازه‎‌گیری آن آسان به نظر می‌آید و هر‌کسی تا حدودی با آموزش می‌تواند آن را به دست آورد. ولی با توجه به دنیای پر‌رقابت امروزی، استفاده از مهارت سخت برای تحقق اهداف به‌تنهایی کافی نیست.

از طرفی آرزوی رسیدن به موفقیت به‌عنوان یک نیاز، این میل را در فرد ایجاد می‌کند تا با استفاده از مهارت‌هایی همچون برقراری ارتباط (در نقش مهارت نرم) با انسان‌های موفق، راه رفع این نیاز را هموار سازد.

استفاده از مهارت‌های مناسب، راه رسیدن به موفقیت را هموار می‌سازد.

همان‌گونه که در مقدمه اشاره شد، علت موفقیت یک فرد به استفاده مناسب از انواع مهارت‌های نرم مانند برقراری ارتباط مؤثر بستگی دارد. بنابراین در کنار مهارت‌های سخت، مهارت‌های نرم می‌توانند برگ برندۀ افراد و عاملی برای متمایز بودن در حوزۀ کاری مربوطه باشند.
با توجه به این نکات و دانستن ارزش مهارت نرم به نظر می‌رسد فراگیری این روش مهم در دوران کودکی راه را برای موفقیت در بزرگسالی هموارتر می‌کند.

دورانی که شخص می‌تواند با فراگیری مهارت‌هایی نظیر پرسشگری، مسئولیت‌پذیری، خلاقیت و خودآگاهی دغدغه‌ای برای آیندۀ خود نداشته باشد. در بخش تقویت مهارت نرم در این مورد صحبت خواهیم کرد.

نقش مهارت نرم در مسیر استخدام

دو شخص علی و محمد را که در یک حوزۀ کاری فعالیت دارند در نظر بگیرید. علی مهندس سازه است و دارای توانایی فنی بالایی در کار خود می‌باشد. درآمد فعلی علی نسبت به محمد به‌مراتب بالاتر است. محمد نیز مهندس سازه است اما نسبت به علی سابقۀ کار و مهارت فنی کمتری دارد. بااین‌وجود محمد نسبت به علی خوش‌اخلاق‌تر، خلاق‌تر، خوش‌قول‌تر و مسئولیت‌پذیر‌تر است.
حال فرض کنید شما به‌عنوان کارفرما و یا مدیر شرکت نیاز به نیروی کار میان این دو نفر را دارید. کدام شخص را استخدام می‌کنید؟

 مهارت سخت و مهارت نرم عوامل مهمی در بالا بردن احنمال استخدام می‌باشند.

امروزه کارفرمایان به استخدام افرادی روی آورده‌اند که در کنار تخصص فنی دارای مهارت نرم در محیط کار نیز هستند.
چراکه استفاده از این افراد به تکامل و موفقیت بلندمدت، هم برای تیم و هم برای فرد می‌انجامد.

بنابراین افرادی که به دنبال استخدام و اشتغال هستند بهتر است تا با اهمیت اشاره به مهارت نرم در رزومه آشنایی داشته باشند.
علاوه بر رزومه شخص با رعایت اصولی نظیر شیک‌پوشی، ادب و احترام و همچنین مهارت کلامی می‌تواند احتمال موفقیت هم در زمان مصاحبه و هم در زمان کار را بالا ببرد.

در زمان مصاحبه نقش مهارت های نرم چیه؟

در طرف مقابل، کارفرما نیز باید به‌کارگیری مهارت نرم را در خود تقویت کند. با توجه به حوزۀ کاری کارفرما اصولی مانند رهبری‌، ارتباط مؤثر با کارمندان، تفکر انتقادی و… از مهارت های نرم در این سمت و جایگاه ‌می‌باشد.

بیشتر بخوانید: مهارت‌های ضروری برای استخدام شدن

حال به بررسی حرفۀ عادل فردوسی‌پور و نقش و اهمیت مهارت نرم می‌پردازیم. بدون شک عادل فردوسی‌پور موفق‌ترین گزارشگر ورزش فوتبال و مجری برنامۀ تلوزیونی ورزشی در ایران است‌.
علت مقایسۀ فردوسی‌پور با اشخاصی همچون John Motson و Gary Lineker نیز نشانه‌ای از موفقیت او می‌باشد.

فردوسی پور و مقایسه وی با دو چهره ورزشی جهان

عزیزان دیگری نیز در حوزۀ کاری او فعالیت دارند، اما قابل مقایسه با عادل نیستند.
همۀ گزارشگران دارای مهارت فنی خوبی در گزارشگری هستند، بازیکنان را می‌شناسند، تاریخچۀ همۀ تیم‌ها و بازیکنان را در اطلاعات خود دارند، با اصطلاحات فوتبالی کاملاً آشنا هستند و هنگام گزارش چیزی کم نمی‌گذارند، اما فاصله هنوز زیاد است.

فردوسی‌پور، مهارت نرم و توی دروازه

به‌طور کلی مطالعۀ کتاب‌های مختلف درراستای افزایش اطلاعات عمومی، افزایش دایرۀ واژگان و همچنین اقدام به نوشتن به‌عنوان یک تمرین ساده اما مؤثر از نمونه تکنیک‌های پیش‌پاافتاده اما پرکاربرد در آینده می‌باشد.
فردوسی‌پور با همراه داشتن برخی از این نوع تکنیک‌ها در کنار دانش تخصصی، فعالیت حرفه‌ای خود را با روزنامه‌نگاری در مجلات ورزشی آغاز کرد و سپس در تلویزیون نیز به‌عنوان گزارشگر ورزشی مشغول‌به‌کار شد.
انگیزه، اشتیاق و صبر از ویژگی‌ها و مهارت‌های نرمی بود که با گذشت زمان به او سطح و جایگاه مناسبی در گزارشگری و اجرای برنامۀ تلوزیونی زنده داد.

در هنگام گزارش ایجاد شرایطی جهت همدلی با شنونده، تزریق شور و هیجان در جهت ایجاد اعتماد و همچنین مهارت کلامی در به‌کارگیری خلاقانۀ اصطلاحات و کلمات حتی در قالب یک شوخی یا طعنه از دیگر نمونه‌های بارز به‌کارگیری مهارت نرم توسط فردوسی‌پور است. در ویدئو زیر ردپایی از تأثیر مهارت نرم در گزارشگری عادل فردوسی‌پور را می‌بینیم.

عادل فقط با گزارش یک مسابقه می‌تواند راه باز کردن جایگاه خود در ذهن و گوش شنونده حتی برای همیشه را بیابد و مهارت نرم علت همین موفقیت است.

نود و مهارت نرم: راز توانایی برقراری ارتباط با میلیون‌ها نفر

فردوسی‌پور در سال‌های بعد از شروع گزارشگری، اقدام به تولید و اجرای برنامۀ تخصصی در مورد فوتبال ایران کرد.
هوش هیجانی بالا، عبور از چالش‌های فوتبالی و تسلط بر مهارت ارتباطی و همدلی باعث شد تا بیننده احساس کند هیچ مرزی بین خودش با او وجود ندارد و مخاطب زیادی پای ثابت این برنامه باشد و در نتیجه نود و فردوسی‌پور به محبوبیت ایده‌آلی برسند.

برنامه نود یکی از موفق‌ترین برنامه‌های صدا و سیما از نگاه جامعه می‌باشد.

این میزان از محبوبیت علت‌های زیاد دیگری هم دارد. در کنار هنر شخصی وی، به‌کارگیری یک تیم منحصربه‌فرد با مهارت‌های فنی و نرم بالا این اثر را ماندگار کرده ‌است.
برنامه‌ای که نزدیک به 20 سال در صدا و سیمای نازنینمان به‌صورت زنده اجرا شد و نزدیک به20 درصد جامعه ایران بینندۀ آن بودند! برنامۀ نود در سال 1378 با اجرای عادل فردوسی‌پور شروع شد و در سال 1397 بنا به دلایلی از ادامۀ کار منع شد که تاکنون با انتقادهای گسترده‌ای از طرف عموم مردم همراه است.

به اصل موضوع برگردیم.
تا این قسمت به تعریف و اهمیت مهارت نرم پرداختیم. بابت همراهی تا این قسمت از مطلب کمال تشکر را داریم. در بخش بعدی با انواع مهارت‌ نرم آشنا خواهید شد.

انواع مهارت نرم

مهارت‌ های نرم شامل چیست؟
لیست مهارت های نرم در مسیر توسغه فردی

مهارت های نرم شامل چیست؟
همانطور که گفتیم، مهارت نرم در یک حوزه با توجه به شناخت مهارت‌های فنی آن حوزه مشخص می‌شود.

امروزه تعداد زیادی از مهارت های نرم معرفی و شناخته شده‌اند. نکتۀ مهم قبل از اشاره به انواع مهارت‌های نرم این است که این مهارت‌ها نوعی پیوستگی با یکدیگر دارند. به این معنی که با تقویت یک نمونه از این نوع مهارت‌ها می‌توان راه را برای تقویت دیگر مهارت‌ها هموار ساخت.

به‌عنوان مثال با بهبود قدرت خلاقیت می‌توان تکنیک حل مسئله را نیز تقویت نمود. همچنین با تقویت ارتباطات مهارت‌های دیگری همچون همدلی و کار گروهی نیز تقویت می‌شوند.

حال به بررسی 6 نمونه از این مهارت‎‌ها می‌پردازیم:

ارتباطات:

یکی از چالش‌های مهم زندگی امروز اغلب همهٔ ما، داشتن ارتباطات سالم با دیگران، شناخت شخصیت افراد و تقویت مهارت ارتباط موثر به منظور غیر‌قابل‌ جایگزین شدن است.

ارتباط مؤثر پایه واساس هر رابطه‌ای است که به موفقیت می‌انجامد. توانایی بیان افکار و ایده‌ها به صورت واضح و مختصر، هم به‌صورت گفتاری و هم نوشتاری برای حفظ و استحکام روابط کاری سازنده بسیار مهم است. برقراری ارتباطات در قالب گفتار مناسب می‌تواند به‌صورت احوال‌پرسی و یا تمجید از طرف مقابل به‌دلیل انجام مطلوب کارها باشد.

توجه دقیق در هنگام گفت‌وگو، در قالب هنر شنوایی، باعث ایجاد شخصیتی قابل احترام و مورد اعتماد در طرف مقابل می‌گردد. فرایند ایجاد ارتباط بدون استفاده از گفتار و نوشتار مانند زبان بدن، حالت چهره و تماس چشمی نیز در شکل‌گیری و تقویت ارتباط، مؤثر است. پس با این نکات، نقطه شروع در یادگیری ارتباط مؤثر کجاست؟

مطلب زیر به صورت کامل به آموزش و بررسی ترفند‌ها و تکنیک‌های لازم جهت فراگیری این مهارت می‌پردازد.

حل مسئله:

حل مسئله توانایی شناسایی مشکل، تحلیل راه‌حل‌های موجود و در نهایت پیاده‌سازی بهترین راه‌کار می‌باشد.

حل مسئله توانایی شناسایی مشکل، تحلیل راه‌حل‌های موجود و در نهایت پیاده‌سازی بهترین راهکار می‌باشد. افرادی که این تکنیک را در خود پرورش می‌دهند در کار و زندگی به موفقیت‌های زیادی می‌رسند. زیرا از مواجهه با چالش‌ها ترسی ندارند و از زوایای مختلف به آن‌ها نگاه می‌کنند تا در نهایت راه‌حل درست را بیابند.
نکتۀ مهم این است که شخصی که این تخصص را به‌کار می‌گیرد به‌طور حتم انسان خلاقی است.

برای آشنایی بهتر و همچنین تنوع در یادگیری این توانمندی، پیشنهاد جالبی داریم. پادکست هلی تاک که در قسمت‌های مختلف به آموزش و آشنایی توسعه مهارت‌های فردی می‌پردازد، در مورد مهارت حل مسئله نیز اپیزودی تهیه کرده که از شما دعوت می‌شود تا این اپیزود را بشنوید و لذت ببرید!

مدیریت زمان:

چطور زمان را مدریت کنم؟ چرا همیشه وقت کم می‌آورم؟

مدیریت زمان به معنای فرایند برنامه‌ریزی و کنترل زمان برای انجام فعالیت‌های خاص می‌باشد. مدریت زمان برای دستیابی به اهداف کاری و تجاری، حیاتی است. این مهارت نرم شامل توانایی متمرکز ماندن، واگذاری وظایف، اجتناب از حواس‌پرتی و حفظ تعادل بین کار و زندگی می‌باشد
مدیریت زمان به‌طور مؤثر به بهبود کارایی و بهره‌وری، استرس کمتر و موفقیت بیشتر در زندگی منجر می‌شود.

ازآنجایی‌که هنر مدریت زمان مبحث گسترده‌ای می‌باشد و به توضیح بیشتری نیاز دارد، خانم اکبری فر از تیم کار نکن در مطلب زیر به‌صورت کامل و جذاب این مهارت را معرفی می‌کند.

خلاقیت:

خلاقیت مهارت غلبه بر شیوه‌های سنتی تفکر و ارائه ایده‌های جدید است

خلاقیت شامل توانایی خلق ایده‌های جدید، تفکر خارج از حوزۀ کار و برخورد با مسائل از زوایای مختلف است. این تخصص نیازمند تخیل، کنجکاوی و ایجاد ارتباط بین مسائل و ایده‌های نامرتبط می‌باشد. خلاقیت برای نوآوری و دستیابی به راه‌حل‌های جدید برای مشکلات پیچیده ضروری می‌باشد.

این ادعا که “من خلاق نیستم” یک بهانه ضعیف برای اجتناب از کابرد خلاقیت است. مخالف یا موافق این نکته هستید، لینک زیر به بررسی و شناخت این مهارت کمک فراوانی می‌کند.

کار گروهی:

هیچ یک از ما باهوش تر از گروهی از ما نیست.

کار گروهی یعنی مجموعه‌ای از افراد که در کنار هم جمع شده‌اند و برای رسیدن به یک هدف مشخص به تلاش می پردازند. تلاش برای رسیدن به یک هدف مشترک قدمتی به اندازۀ زمان حضور انسان در زمین دارد. در کار گروهی هر فرد وظایف خاصی را بر عهده دارد که با درست انجام دادن آن‌ها به رشد و پیشرفت آن گروه کمک می‌کند.

 انگشت‌های دست‌های ما یک مثال خوب از کارگروهی است. هیچ کدام از انگشت‌ها شبیه هم نیستند، اما همۀ آنها تکمیل‌کننده وظایف یکدیگر هستند و کار منظم همۀ این انگشتان با یکدیگر منجر به نتایج خارق‌العاده‌ای می شود.

سخن   J. Paul Getty  در راستای درک ارزش کار گروهی:

من 1 درصد تلاش یک گروه 100 نفره را به 100 درصد تلاش یک نفر ترجیح می‌دهم.

در این قسمت از مطلب کتاب 17 اصل کارتیمی را جهت فراگیری بیشتر این مهارت به شما معرفی می‌کنیم.

اخلاق کاری:

چرا اخلاق کاری و رفتار حرفه ای اهمیت زیادی دارد؟

صداقت، متعهد بودن به کار، منظم بودن در انجام وظایف، داشتن ظرفیت انتقاد ضمن حفظ احترام و مواردی از این قبیل در قالب اخلاق کاری تعریف می‌شوند. با کمک و استفاده از اخلاق کاری، شخص می‌تواند تصمیم بگیرد چه‌چیزی خوب و چه‌چیزی بد است. بنابراین بدون اخلاق کاری، نمی‌توان در انجام وظایفی نظیر تصمیم‌گیری، ارزشیابی، نظارت، تشویق و تنبیه با قاطعیت عمل کرد. افزایش اعتبار و اعتماد برای شخص یا سازمان، ایجاد مزیت رقابتی، جذب و حفظ بهتر نیروی انسانی در سازمان، افزایش روحیۀ کار تیمی و تقویت برند از مزایای اخلاق کاری می‌باشد.

با پادکست فوربو آشنا شوید. این پادکست نیز مانند هلی تاک اپیزودی تهیه کرده است که به شناخت و بررسی مهارت اخلاق کاری می‌پردازد.

فردوسی‌پور و بازی با انواع مهارت‌ نرم

حال دوباره به مثال عادل فردوسی‌پور برمی‌گردیم و کاربرد مهارت‌های گفته شده را در قالب چند نکته در حرفه‌ی او بررسی می‌کنیم.

  • رعایت نکاتی مانند راحت صحبت کردن، صراحت کلام بیشتر و صداقت با مخاطب که به‌نوعی مهارت نرم از شاخۀ اخلاق‌ کاری به‌شمار می‌آید، از اصلی‌ترین ویژگی‌های او در جهت رسیدن به برنامه محبوب و پرطرفدار است. این میزان محبوبیت کار او را به‌ظاهر سخت نمود اما به‌روز بودن و به‌کارگیری خلاقیت در جهت حل مسائل، وی را در مسیر رسیدن به اهدافش سربلند ساخت. در زمینۀ ارتباطات، جهت بالا بردن سطح و کیفیت برنامۀ نود و برنامه‌های دیگرش با کارشناسان زبده چه در داخل کشور و چه در خارج کشور همکاری کرده است.
عادل فردوسی‌پور با بکارگیری انواع مهارت نرم در حرفۀ خود پیشتاز است.
  • همچنین در قسمت آنالیز و تحلیل بازی‌ها با استفاده از هنر ارتباطات، تیم‌های آماری دانشگاه شریف با او همکاری داشتند. در رسیدگی به موضوعات فوتبال و بررسی آن‌ها ضمن رعایت اصول صداقت در قالب اخلاق‌کاری (در رسانه‌ای مانند صدا و سیما) از تکنیک حل مسئله جهت رفع یا بهبود مشکلات فوتبال در جامعه استفاده کرده است. او همواره از افرادی با نیروی کار متخصص در‌ قالب کار تیمی در راستای دستیابی به اهداف برنامۀ نود و دیگر برنامه‌هایش استفاده کرده است. هرچند که در مواردی نیرو‌ها مناسب نبودند و شایستگی همکاری با او را نداشتند.

درهرصورت نمونه مهارت‌هایی که بیان شد از پرکاربردترین مهارت‌های نرم درحال‌حاضر هستند.
جهت اطلاعات بیشتر در بخش انتهای مطلب چند نمونۀ دیگر نیز معرفی می‌گردد.

راه‌های تقویت مهارت های نرم

روش‌های تقویت مهارت های نرم بسیار کلیدی و آسان می‌باشند.

در قسمت قبل چند نمونه از مهم‌ترین مهارت‌های نرم را معرفی کردیم و مطالب ضمیمه که حاوی روش‌های تقویت این مهارت‌ها بودند را ارائه دادیم. در این قسمت به چند نکته و روش اصولی در تقویت هر نمونه از مهارت‌های نرم می‌پردازیم. یادآوری می‌شود که نوع مهارت نرم در این قسمت مد نظر نیست و این نکات برای انواع مهارت‌های نرم کاربرد دارد.

این نکات شامل موارد زیر می‌باشد:
اصولاً در مسیر فراگیری هر تخصصی تمرین مستمر نقش پایه و کلیدی را ایفا می‌کند. داشتن برنامۀ مناسب در زندگی نظیر رعایت درست عادت‌ها و رویه‌های روزانه، میزان عزت‌نفس و اعتماد‌به‌نفس را حفظ کرده و از تأثیر نکات منفی روزانه روی عملکرد‌ کاری و آسیب به مهارت‌های سخت و نرم جلوگیری می‌کند. مطالعۀ کتاب‌های مختلف و تمرین در نوشتن را می‌توان به‌عنوان دو عنصر مهم درانسجام گفتار و شکل‌گیری ذهن و شخصیت فردی در نظر گرفت. مطالعۀ مطالب در زمینۀ مورد نظر، شرکت در دورۀ مهارت‌های نرم و همچنین انجام تست مهارت‌های نرم نیز می‌تواند در راستای آشنایی و یادگیری مناسب باشد.

  • یکی دیگر از اساسی‌ترین کارهایی که می‌تواند به شما در رشد مهارت نرم کمک کند، استفاده از تجربیات نزدیکان و افراد مورد اعتماد است. این روش بسیار راحت و کم‌هزینه است و در اکثر موارد در صورت مشاورۀ مناسب باعث کاهش احتمال خطا و افزایش سرعت دستیابی به نتیجه می‌شود.

تقویت مهارت نرم درسنین پایین

همانطور که گفتیم، دوران کودکی و دانش‌آموزی بهترین زمان برای ایجاد و تقویت مهارت نرم در شخص می‌باشد.
خانواده و مدرسه مهم‌ترین عوامل در ایجاد و تقویت این ویژگی‌ها در شخص هستند. شرکت در مسابقات ورزشی، اردوهای کلاسی، برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی ضمن کمک به شناخت افراد جامعه به ایجاد و گسترش روابط کمک می‌کند. در سنین نوجوانی و حتی جوانی نیز گذراندن دوره‌های کارآموزی به‌منظور قرار‌گیری در بطن کار و حرفه باعث می‌شود شخص جایگاه خود را در جامعه بیشتر بشناسد و همچنین با ویژگی‌های شخصیتی افراد حوزۀ کاری خود آشنا شود.

مهارت‌های نرم مهم‌تر از نمرات هستند! پس با مطلب زیر همراه باشید تا بیاموزیم که چرا و چگونه می‌توانیم به فرزندانمان کمک کنیم تا این حرفۀ کلیدی را بیاموزند.

یک پیشنهاد بسیار مناسب در راستای شروع و تقویت مهارت نرم شرکت در دورۀ تولید محتوا و سئو سایت کارنکن است. یک مسیر کاملاً هموار و کم هزینه برای فراگیری هردو مهارت آینده دار سخت و نرم.
به عبارت دیگر شما در این دوره در کنار فراگیری مهارت فنی سئو و تولید محتوا، فنونی مانند مدریت زمان با انجام و ارائه به موقع تکالیف، خلاقیت با الگو گرفتن از دیگر نوشته‌ها و ارتباطات و کار گروهی در قالب همکاری با پشتیبان‌های این مجموعه را خواهید آموخت.

جنبه‌های منفی مهارت نرم

negative side of soft skill

تا اینجا آنچه در مورد مهارت نرم بررسی شد در مورد مزایای استفاده از آن در تحقق بیشتر اهداف بود. اما اجازه بدهید چند نکته را بررسی کنیم تا حواسمان به این جنبه از مهارت‌های نرم نیز باشد:
استفاده از مهارت نرم در پرتو اصول رقابتی باشد. کاملاً مشخص است که در صورت افراط در بعضی از این مهارت‌ها همانند ارتباطات، ممکن است نتایج متفاوتی حاصل گردد.

به‌عنوان مثال افزایش ارتباطات از یک جهت بسیار مفید است اما اگر در‌راستای اهداف خارج از نیاز باشد، جنبه منفی تلقی خواهد شد. کارفرما و مدیر نباید به رزومۀ درخواست کننده اکتفا کند. رزومه شاید نشان‌دهندۀ میزان تسلط شخص به حرفۀ مورد نظر باشد اما برای شناخت فرد کافی نیست و برای شناسایی شخص و میزان مهارت نرم نیاز به گذراندن چند ماه می‌باشد. نگاه بیش‌از‌حد یک‌طرفه به اهمیت مهارت نرم در مقابل مهارت سخت موجب می‌شود تا ارزش مهارت سخت نادیده گرفته شده و در نهایت به ضرر نیروی کار و صاحب کسب و کار تمام شود.

در انتهای این بخش :
شاید بخشی از محبوبیت و موفقیت طولانی‌مدت عادل فردوسی‌پور، حاصل استفاده از مهارت ‌نرم در حرفۀ کاری وی باشد. اما چرا باید چنین نیروی موفق و محبوبی از ادامه کار در صدا و سیما منع شود؟ آیا این موضوع به جنبۀ منفی مهارت نرم مرتبط است؟ نظر شما چیست؟

بخش پایانی

امروزه یادگیری مهارت نرم به‌اندازۀ مهارت سخت اهمیت دارد. مهارتی که در مسیر شغلی تأثیر خود را نشان می‌دهد و می‌تواند عامل اصلی موفقیت در این مسیر باشد. مهارت نرم همواره در تک‌تک لحظات زندگی کاربرد دارد و محدود به زمان کار و شغل نیست. شاید هنوز جنبۀ اختیاری بودن در به‌کارگیری این مهارت باعث ایجاد تفاوت در موفقیت افراد جامعه باشد. اگر به سبک زندگی افراد موفق جامعه نگاهی بیاندازیم، قطعا ردپایی از تأثیر این مهارت را پیدا خواهیم کرد.

سوال‌های متداول

مهارت نرم یعنی‌ چه؟

به‌طور کلی مهارتی که در حرفۀ مورد نظر جز مهارت‌های تخصصی نیست و جهت افزایش کیفیت حرفه و احتمال موفقیت استفاده می‌شود را مهارت نرم نامیده می‌شود .

نقش مهارت نرم در حرفۀ برنامه‌نویسی چیست؟

ازآنجایی‌که شخصی همچون برنامه‌نویس در حرفۀ خود به‌طور مرتب در حال کد زدن می‌باشد، زمینه‌هایی مانند مدریت زمان،اخلاق کاری، کار گروهی، مسئولیت‌پذیری و… نقش مهارت های نرم در برنامه نویسی را برجسته می‌نماید.

  • همان‌طور که گفته شد، در مسیر زندگی افراد موفق مهارت نرم همواره حضور پررنگی داشته است. با توجه به اینکه پادکست کارنکن در مورد افراد موفق و مسیر زندگی آنها صحبت و گفت‌وگو می‌کند ، پیشنهاد می‌شود شنیدن اپیزودهای این پادکست را از دست ندهید.
پادکست کار نکن در مسیر مهارت نرم
  • مسیر یادگیری مهارت‌ها اصول پایه‌ای و ویژه‌ای دارد. لذا مطالعۀ دو مطلب زیر جهت هموار نمودن ابتدای مسیر پیشنهاد می‌گردد.
  • همچنین تست و مهارت زیر نیز جهت خودشناسی و انتخاب مسیر مناسب توصیه می‌گردد.

چه روش‌های دیگری جهت تقویت مهارت نرم پیشنهاد می‌کنید؟ آیا تجربۀ استفاده از مهارت نرم را دارید؟ تا چه مقدار با مثال فردوسی‌پور در این زمینه موافق هستید؟ در صورت تمایل با مخاطبان در میان بگذارید. با تشکر و خسته نباشید.

آنچه در این مقاله میخوانیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *