بنیانگذار فیسبوک | مارک زاکربرگ

#بنیانگذارفیسبوک# فیسبوک
5/5 - (154 امتیاز)

تا به‌حال از خود پرسیده‌اید بنیانگذار فیسبوک کیست؟ (بله که پرسیدید و گرنه الان توی این صفحه نبودید)

فیسبوک چیست؟ شبکه اجتماعی آنلاینی که در 4 فوریه 2004 به‌وجود آمد و به یکی از بهترین و پرطرفدارترین شبکه مجازی جهان تبدیل شد.

در ادامه با من همراه باشید تا شما را با اعجوبه دنیای تکنولوژی، مارک زاکربرگ و دوستانش و چگونگی به موفقیت رسیدن فیسبوک آشنا کنم.

اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که زندگینامه افراد موفق و تاثیرگذار جهان برایتان الهام‌بخش است پیشنهاد می‌کنم زندگینامه استیون هاوکینگ و داوینچی را هم حتماً مطالعه کنید چرا که نکات زیادی از آن‌ها یاد خواهید گرفت.

بنیانگذار فیسبوک

مارک الیوت زاکربرگ (Mark Elliot Zuckerberg) بنیانگذار فیسبوک نابغه‌ایی به تمام معنا در حوزه برنامه‌نویسی و کامپیوتر با ثروت 123میلیارد دلار ( تا سال 2021 ) از ثروتمندترین افراد جهان است.

مارک، در سال 2021 اسم شرکت خود را از فیسبوک به متا تغییر داد. متا در زبان یونانی به معنای (“بعد از” یا “فراتر از”) و در زبان انگلیسی به عنوان پیشوند به‌کار می‌رود.

مارک، بر این عقیده است که هدفی بالاتر از آنچه تا کنون انجام داده‌است دارد، و علاوه بر مالک فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ بودن باید خودی هم در دنیای متاورس نشان دهد.

بله درست شنیدید، مارک هم‌اکنون بیشتر توجه خود را به دنیای متاورس اختصاص داده است. زاکربرگ می‌گوید:

این فناوری، آینده دنیای‌ دیجیتال است و همه چیز در آینده به متاورس منتقل خواهد شد.

از کودکی تا جوانی مارک زاکربرگ

" مارک زاکربرگ" " کودکی مارک همراه خواهرانش"

مارک الیوت زاکربرگ؛ بنیانگذار فیسبوک، متولد 14 مه 1984 در شهر کوچک وایت پلینز نیویورک به‌دنیا آمد.

پدر او ادوارد زاکربرگ (دندانپزشک) و مادر او کارن کمپنر (روانشناس) بودند. مارک تنها پسر خانواده بود و به غیر از خود سه خواهر بزرگتر به نام‌های ( رندی، دانا، امیل) دارد.

ملیت او آمریکایی و نژاد او آلمانی _ اتریشی است.

دوران کودکی مارک در نیویورک سپری شد. او علاوه‌بر اینکه در مدرسه دانش‌آموزی ممتاز بود، کارهای خلاقانه و جدیدی انجام می‌داد و جوایز بسیاری را از آن خود می‌کرد.

مارک زاکربرگ می‌تواند به زبان‌های عبری، فرانسوی، لاتین و یونانی صحبت کند.

به دنبال علاقه شدید او به برنامه‌نویسی، پدرش تصمیم گرفت زبان آتاری‌ بیسیک ( Atari Basic ) را به او یاد دهد.

مارک با استفاده از این زبان در سن 12 سالگی برنامه پیام‌رسان زوک‌نت (Zucknet) را برنامه‌نویسی کرد.

این پیام‌رسان در منزل و مطب ادوارد زاکربرگ (پدر مارک) به عنوان سیستم ارتباطی بین مطب و خانه مورد استفاده قرار می‌گرفت.

پس از آن پدر مارک برای او معلم خصوصی به نام (دیوید نیومن) را برای آموزش برنامه‌نویسی گرفت که البته این جوان نخبه، از معلم خود هم پیشی گرفت.

دبیرستان آقای مارک

آقای مارک قصه ما از زمان دبیرستان خود در شرکتی به نام اینتلیجنت مدیا گروپ (Intelligent Media Group) برای توسعه یک برنامه پخش موسیقی به نام سیناپس‌مدیا پلیر (Synapse Media player) مشغول به‌کار شد.

او تحولات بسیاری را در این برنامه به‌وجود آورد به طوری که در سال 2002 که وارد دانشگاه هاروارد شد به او به عنوان اعجوبه برنامه‌نویسی نگاه می‌کردند و شهرت بسیاری بین دانشجویان پیدا کرده‌بود.

تحصیلات دانشگاهی بنیانگذار فیسبوک

" زاکربرگ"- "تحصیلات دانشگاهی" فارغ التحصیلی

بنیانگذار جوان فیسبوک در بدو ورود خود به دانشگاه برای کارکردنش در شرکت‌های خوب برنامه‌نویسی به نابغه برنامه‌نویسی مشهور بود.

مارک سال دوم دانشگاه خود برنامه فیس‌مش (Facemash) را توسعه داد، این برنامه یک نظرسنجی بین چهره‌های دانشجویان انجام می‌داد و افراد بین عکس‌های دانشجویان مختلف، عکس‌های برتر را انتخاب می‌کردند.

این برنامه در نهایت موجب نارضایتی دانشجویان شد! بعضی‌ها می‌گفتند دوست ندارند عکس‌های آن‌ها بدون اجازه در این فضا مورد انتقاد قرار بگیرد و بعد از انتقاد‌های بسیار دانشگاه این برنامه را بست، مارک از دانشجویان بابت این اتفاق عذر‌خواهی‌ کرد.

بالاخره در ژانویه 2004 او به همراه چند دانشجوی هم اتاقی‌اش (ادواردو ساورین، اندرو مک کالم، داستین موسکووتیز، کریس هیوز) وبسایت فیسبوک را در خوابگاه خود کدنویسی و در 4 فوریه راه‌اندازی‌ کرد.

اول برنامه فیسبوک مختص دانشجویان دانشگاه هاروارد بود، اما بعدها مارک تصمیم گرفت آن را در اختیار همگان قرار دهد و تحولی بزرگ در عصر حاضر به‌وجود آورد.

ترک تحصیل بنیانگذار فیس‌بوک

مارک بعد از راه‌اندازی فیسبوک به دلیل اینکه به فعالیت خود در این حوزه بیشتر برسد ترک تحصل کرد. (البته 12 سال بعد دانشگاه هاروارد در سن 33 سالگی به او دکترای حقوقی افتخاری داد)

زاکربرگ؛ بنیانگذار فیسبوک در روز دریافت مدرک دکترای خود از دانشگاه هاروارد در فیسبوکش نوشت: «مادر، همیشه به شما گفته‌ بودم که به دانشگاه هاروارد بازمی‌گردم و مدرک خود را دریافت می‌کنم.»

چند ساعت قبل از مراسم اهدای دکترای افتخاری به زاکربرک، عده‌ای سایت دانشگاه هاروارد را هک کردند و مطالب و عکس‌های تمسخرآمیز در مورد مارک منتشر کردند و بعد از مدتی مشخص‌ شد که حرکت مذکور توسط فردی خارج از مجموعه و بدون مجوز انجام‌ شده‌ بود.

زندگی شخصی بنیانگذار فیسبوک

"بنیانگذار فیسبوک"_ "همسر و دخترانش"

آقای مارک؛ بنیانگذار فیسبوک در یک مراسم مهمانی در دوران دانشجویی‌اش با همسرش پریسیلیا چان (priscilla chan) آشنا شد.

مارک زاکربرگ و همسرش در 19 مه 2012 ازدواج کردند، که هم‌زمان با فارغ‌التحصیلی خانومش از دانشکده پزشکی بود.

آن دو صاحب 2 فرزند دختر شدند، (ماکسیما و آگوست) ماکسیما در فوریه 2016 و آگوست در آگوست 2017 به دنیا آمد.

مارک و همسرش پس از تولد اولین دخترشان ماکسیما در نامه‌ایی به او نوشتند که تصمیم گرفته‌اند 99 درصد از سهامشان در فیسبوک را در زمان حیات خود به کار‌های بشردوستانه اختصاص دهند.

کارهای بشر دوستانه مارک بنیانگذار فیسبوک و همسرش:

  • تأسیس شرکتی در سال 2015 به منظور پیشبرد اهدافی در حوزه بهداشت مردم و تحقیقات علمی و غیره.
  • اعطای کمک‌هزینه برای ریشه‌کن کردن بیماری ابولا در آفریقا.
  • اقدامات زیادی برای حمایت از سیاه پوستان.
  • توسعه یک وب سرور شخصی به اسم دیاسپورا (Dias pora).

و همچنین تعهد‌نامه‌ایی امضا کرده‌ است که طبق آن باید حداقل 50 درصد از دارایی خالص خود را، قبل مرگ صرف امور بشر دوستانه کرده‌ باشد.

مارک قبلاً اعلام کرده‌بود آتئیست است (به معنای ناخداباوری یعنی باور به اینکه هیچ خدایی وجود ندارد.) اما بعدها اعلام کرد که مذهب مسئله مهمی در زندگی است.

تاریخچه فیسبوک

مارک زاکربرگ دانشجوی رشته‌ی علوم کامپیوتر و روانشناسی دانشگاه هاروارد بود. همانطور که در پاراگراف‌های بالا اشاره کردیم تجربه‌هایی در ساختن شبکه‌های اجتماعی مانند فیس‌مش (Facemash) که برای رده‌بندی میزان جذابیت افراد طراحی کرده‌ بود داشت.

بنیانگذار فیسبوک، آقای‌مارک وبگاه Coursematch را برای پیگیری وضعیت مدرک تحصیلی ساخت.

در سن 20 سالگی به همراه دوستان خود فیسبوک را راه‌اندازی کرد. در ابتدا فیسبوک فقط در دسترس دانشجویان دانشگاه هاروارد بود، اما رفته‌رفته برای دانشگاه‌های دیگر هم مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت مارک تصمیم گرفت برای همه‌ افراد جامعه این امکان را فراهم سازد.

میانه سال 2004 شان‌پارکر؛ بنیانگذار نپستر که قبل از آن مشاور مارک بود به عنوان رئیس فیسبوک انتخاب شد.

در ماه ژوئن همان سال دفتر شرکت زاکربرگ به پالو آلتو کالیفرنیا منتقل شد.

اولین پیشنهاد سرمایه‌گذاری در فیسبوک از طرف پیترتیل یکی از بنیانگذاران پی‌پل بود.

تغییر آدرس وبگاه فیسبوک

در سال 2005 آدرس وبگاه فیسبوک تغییر کرد و به Facebook.com تبدیل شد و این دامنه به قیمت 200000 دلار خریداری شد و در همان سال جیم بریر 1 میلیون دلار و اکس پارتنرز 12/7 میلیون دلار در فیسبوک سرمایه‌گذاری کردند.

در سال 2006 استفاده از فیسبوک برای همه افراد میسر شد و حتی شرکت‌هایی مانند یاهو و گوگل پیشنهاد خرید این وبگاه را دادند که همگی توسط مارک زاکربرگ رد شدند اما با این حال مایکروسافت توانست 1/6% از سهام فیسبوک را به قیمت 250000 دلار بخرد.

فیسبوک در سال 2009 میلادی به عنوان پر استفاده‌ترین سرویس شبکه اجتماعی نام گرفت و مجله انترتینمنت ویکلی آن را در صدر لیست بهترین‌های دهه قرار داد.

در سال 2012 شرکت فیسبوک سهام خود را برای فروش در بازار نزدک ( یک بازار بورس سهام آمریکا است ) قرار داد و به یک شرکت سهامی عام تبدیل‌ شد.

شرکت فیسبوک در سال 2012 با درآمد 5/1 میلیارد دلاری وارد لیست فرچون شد. (فهرستی از 500 تا از بزرگترین شرکت‌های آمریکایی از نظر درآمدزایی می‌باشد و این فهرست هر ساله به روز و منتشر می‌شود.)

در ژانویه 2014 نرم‌افزار کاربردی خوراک خوان فیس بوک با نام paper برای گوشی‌های موبایل عرضه شد. با این نرم‌افزار می‌توان مطالب و خبر‌های مورد علاقه خود در زمینه‌های مختلف ورزشی، موسیقی، فیلم، طراحی و غیره را خواند.

ارزش شبکه اجتماعی واتساپ از نظر بنیانگذار فیسبوک

شرکت فیسبوک در فوریه 2014 شرکت پیام‌رسانی واتساپ را به بهای 19 میلیارد دلار خریداری کرد. این بزرگترین سرمایه‌گذاری فیسبوک تا به همین امروز به‌ شمار می‌رود.

برای خرید واتساپ 4 میلیارد دلار نقد، 12 میلیارد از حق مالکیت خود و 3 میلیارد دلار سهام هم بعدها به مالکان و حدوداً 50 کارمند واتساپ تعلق خواهد‌گرفت.

مارک زاکربرگ؛ بنیانگذار فیسبوک، واتساپ را وبگاهی فوق‌العاده باارزش توصیف کرد.

پیش از خرید واتساپ، بزرگترین خرید فیسبوک خرید اینستاگرام، به بهای 1 میلیارد دلار در سال 2012 بود.

در فوریه 2015 فیسبوک امکان جدیدی ایجادکرد که به کاربر اجازه می‌دهد فردی را به عنوان وارث حساب کاربری خود برگزیند. پیش از آن فیسبوک به منظور جلوگیری از سواستفاده از اکانت فرد بعد از مرگ شخص، اکانت فیسبوک او را می‌بست اما در بروزرسانی جدیدش یکی از نزدیکان فرد می‌تواند صاحب حساب کاربری او شوند که دسترسی محدودی به عکس‌ها و مطالب فرد فوت‌شده دارد و نمی‌تواند عکس‌ها یا چت‌های شخصی فرد را پاک کند.

فیسبوک در ابتدای ژوئیه 2015 اعلام کرد که دپارتمان هوش مصنوعی شرکت، الگوریتم جدیدی در خصوص تشخیص چهره آزمایش می‌کند که از طریق هوش مصنوعی و بدون اینکه صورت فرد در عکس مشخص باشد امکان تشخیص او از روی ویژگی‌های کلیدی را دارد.

این امکان هم‌اکنون بر روی بیش از 40000 تصویر آزمایش‌شده و نتیجه آن بیش از 83 درصد تشخیص صحیح بوده‌است. سایت فیسبوک اعلام کرد که پس از بررسی و صحت کارکرد، این ویژگی به اپلیکیشن‌ها افزوده خواهد‌ شد.

انتقاد از فیسبوک

دوستان عزیز فیسبوک‌دوست، ما در ادامه این پاراگراف فقط انتقاد‌های سازمان‌ها، نهادها و افرادی که فیسبوک را مورد انتقاد قرارداده‌اند آورده‌ایم و خدایی نکرده از خود مطلبی را درنیاورده‌ایم. پس با ما همراه باشید تا در ادامه مطلب، برخی از انتقادها را مورد بررسی قرار بدهیم.

شرکت فیسبوک در زمینه‌های گوناگون مانند برخورد با کاربران خود، امنیت کودکان، عدم قابلیت حذف حساب‌های کاربری و حریم شخصی مورد نقد قرار گرفته است.

انتقاد معاون سابق فیسبوک به عملکرد فیسبوک

چاماس پالیهاپیتیا ( chamath palihapitiya ) معاون سابق فیسبوک می‌گوید که رسانه‌های اجتماعی مانند فیسبوک باعث ازهم‌گسیختگی جامعه می‌شوند.

وی از مشارکتش در ساخت ابزار‌هایی که باعث تخریب بافت اجتماعی می‌شوند ابراز تأسف کرده‌است و به منتقدان سرسخت فیسبوک تبدیل شده‌است.

فیسبوک در پاسخ به چاماس (معاون سابقش) گفت : بیشتر از 6 سال است که چاماس در فیسبوک کار نمی‌کند.

فیسبوک افزوده‌است « ما نقش‌مان را بسیار جدی می‌دانیم و سخت کار می‌کنیم که ابزارهایمان را بهبود دهیم. »

بیانیه‌ی فیسبوک می‌گوید: «ما کارها و تحقیقات بسیاری با متخصصان خارج از فیسبوک و دانشگاهیان انجام داده‌ایم برای فهم تأثیر خدماتمان روی سلامت کاربران و از آن برای ارتقای محصولاتمان استفاده می‌کنیم.»

بر خلاف این ادعاهای فیسبوک، استراتژی تجاری فیسبوک در حال پیشروی بیشتر است. فیسبوک پیام‌رسان مخصوص کودکان را راه‌اندازی کرد، اولین اپیلیکیشنی که برای کودکان زیر 13 سال درست شده‌است، گروهی که به طور رسمی اجازه استفاده از فیسبوک را ندارند.

چاماس (معاون سابق فیسبوک ) در سال 2011 فیسبوک را ترک کرده‌است.

چاماس در انتقاد به فیسبوک می‌گوی : «‌چرخه‌های کوتاه‌مدت و تحریک‌آمیزی که شبکه‌های اجتماعی ایجاد می‌کند بافت اجتماعی و شیوه‌ای که جامعه کار می‌کند را تخریب می‌کنند. نه گفتگوی مدنی و نه همکاری، هیچ کدام صورت نمی‌گیرد و مجموعه‌ای از اطلاعات غلط و غیرواقعی تولید می‌شود.»

معاون سابق فیسبوک ( چاماس ) خطاب به مخاطبانش در دانشگاه استنفورد گفت که به جستجوی روح و روانشان بپردازند و روابطشان را با این شبکه‌ها تعیین کنند.

او گفت شما به رفتارهایتان آگاه نیستید چرا که برنامه‌ریزی شده‌اید، این موضوع غیرعمدی نیست با این حال می‌توانید تصمیم بگیرید تا چه اندازه می‌توانید آن را کنار بگذارید و چه مقدار از استقلال فکریتان را به‌دست بگیرید.

ارائه اطلاعات کاربران به دولت‌ها توسط فیسبوک

فیسبوک در گزارشی که در 27 اوت 2013 میلادی منتشر کرد، اعلام کرد که اطلاعات کاربرانش را به درخواست دولت‌های مختلف در اختیار دولت‌ها قرار می‌داده‌است.

در سال 2013 میلادی دولت‌های گوناگون خواستار دستیابی به اطلاعات 38هزار کاربر این شبکه اجتماعی شده‌اند که در 80 درصد موارد درخواست‌ها به نتیجه رسیده‌اند که بیش از نیمی از درخواست‌ها مربوط به دولت آمریکا بوده‌است.

انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 و تأثیر فیسبوک‌ بر آن

در مارس 2018 مشخص‌شد که شرکت کمبریج آنالیتیکا بدون اجازه، از اطلاعات شخصی آنلاین بیش از 87 میلیون‌ کاربر فیسبوک برای تأثیرگذاری بر مبارزات انتخابات ریاست جمهوری ایالت متحده آمریکا (2016) به نفع دونالد ترامپ استفاده کرده‌است، فیسبوک با وجود اطلاع از کار این شرکت هیچ اقدامی انجام نداده‌است.

بعد از منتشرشدن این خبر که باعث نظرات منفی زیادی در مورد فیسبوک شد، سهام فیسبوک در یک هفته 58 میلیارد دلار کاهش پیدا کرد.

انتقاد نروژ از فیسبوک به دلیل سانسور تصویر مشهور جنگ ویتنام

"عکس حذف شده توسط" فیسبوک" -" تصویر مشهور جنگ ویتنام"

این تصویر از سوی نخست‌وزیر نروژ منتشر شده‌ بود که توسط فیسبوک حذف شد، فیسبوک این ادعا را تأیید کرد ولی دلیل این کار را نگفت.

تصویر سیاه و سفید مشهوری که مربوط به فرار کودکان، از جمله یک دختر خردسال بود که برهنه در حال فرار هستند.

این عکس در سال 1973 میلادی برنده جایزه پولیتزر شد.

فیلم شبکه اجتماعی (TheSocialNetwork) مستند ساخت فیسبوک

فیلم "زاکربرگ و دوستانش"  پوستر فیلم شبکه اجتماعی فیسبوک"

فیلم شبکه اجتماعی (The Social Network) به کارگردانی دیوید فینچر در مورد مارک زاکربرگ و چگونگی رسیدن به ایده فیسبوک را به نمایش در آورده‌ است.

این فیلم از ورود مارک زاکربرگ به هاروارد تا رسیدن به ایده فیسبوک و راه‌اندازی شرکت فیسبوک و اتفاقاتی که در این بین رخ‌داده را به تصویر کشیده است.

در فیلم، ما شاهد درگیری برادران وینکلووس و زاکربرگ هستیم.

سال 2006 دوقلوهای وینکلووس و نارندرا صاحبین پروژه «هاروارد کانکشن» که بعدها به «کانکت یو» تغییر نام پیدا کرد از زاکربرگ به عنوان کسی که ایده آنها را به سرقت برده‌است شکایت کردند.

در سال 2009 زاکربرگ با پرداخت 45 میلیون دلار که 20 میلیون‌ دلار این مبلغ به صورت نقد و به اندازه 25 میلیون‌دلار باقی‌مانده، بخشی از سهام فیسبوک را به آن‌ها اهدا کرد.

بعدها دوباره برادران وینکلووس شکایت دیگری تنظیم کردند که زاکربرگ ارزش سهام فیسبوک را پایین‌تر گفته‌ است، اما دادگاه تجدید نظر ادعای آنها را نپذیرفت.

"برادران دوقلو وینکلووس"- " شاکیان مارک زاکربرگ"
برادران دوقلو وینکلووس

صحبت‌های مارک زاکربرگ بنیانگذار فیسبوک در مورد متاورس

آیا تا به حال کلمه متاورس به گوشتان خورده‌ است؟

جهان آینده احتمالاً جهان متاورس (Metaverse) خواهد بود. مارک زاکربرگ رسماً اعلام کرد که در حوزه متاورس وارد شده‌ است.

آقای مارک زاکربرگ نابغه، در مورد متاورس توضیح بسیار خوب و جامعی را ارائه داده‌ است که با دیدن این ویدئو، دنیای شگفت‌انگیز متاورس را بهتر درک خواهید کرد.

علاوه بر آن در مورد تکنولوژی عینک‌های متاورسی صحبت کرده‌ است که به زودی وارد بازار می‌کند.

برویم ببینیم آقای مارک چه گفته‌ است:

مطالب مرتبط

شما با خواندن زندگینامه افراد موفق جهان، علاوه بر انگیزه برای ادامه راه خود، نکته‌های زیادی که باعث پیشرفت شما در کسب و کارتان می‌شود یاد می‌گیرید.

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که علاقمند به مطالعه زندگینامه افراد موفق جهان هستید به شما توصیه می‌کنم مطالب زیر را از دست ندهید.

همان‌طور که می‌دانید اپل از برترین برند‌های جهان به حساب می‌آید، بنابراین فکر می‌کنم خواندن زندگینامه بنیانگذار اپل؛ استیو جابز معروف خالی از لطف نباشد.

شرکت تسلا، شرکتی که همه او را با خودروهای الکتریکی‌اش می‌شناسند، سرگذشت جالبی دارد بد نیست سری هم به زندگینامه مالک تسلا بزنیم.

یوتیوب یکی از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی به شمار می‌رود، اگر می‌خواهید با مالک یوتیوب بیشتر آشنا شوید مطلب زیر را از دست ندهید.

سونی از برترین برندهای جهان به حساب می‌آید، برای خواندن زندگینامه مالک سونی به لینک زیر مراجعه کنید.

ممنون از شما که تا آخر این مطلب همراه من بودید امیدوارم از خواندن زندگینامه افراد کارآفرین جهان نکات زیادی یاد گرفته باشید.
اگر فکر می‌کنید مطلب آموزنده‌ای در خصوص زندگی آقای زاکربرگ می‌دانید که می‌تواند تأثیر‌گذار باشد ممنون می‌شوم آن را در کامنت‌ها برای من بنویسید که بقیه دوستان هم از آن بهره ببرند. با سپاس از شما.



کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

5 دیدگاه برای “بنیانگذار فیسبوک | مارک زاکربرگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مینی دوره رایگان
تولیدمحتوا و سئو

بخشی از دوره سئو را اینجا ببینید.