دوره آنلاین

چگونه استخدام شویم

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه

تخفیف نوروزی
دوره تولید محتوا و سئو با هوش مصنوعی

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه

داستان زندگی بنیانگذار اپل – ز گهواره تا گور و بیشتر

بنیانگذار شرکت اپل
4/5 - (5 امتیاز)

داستان زندگی انسان‌های تأثیرگذار اغلب حاوی نکات جالب و آموزنده‌ای است. احتمالاً شما هم موافق باشید که زندگی بنیانگذار اپل و فعالیت‌هایش جزو داستان‌های خواندنی تاریخ معاصر و حتی شاید تاریخ بشر است.

استیو جابز یک فرد خاص بود. اما او هم مانند هر انسان دیگری کامل نبود. نقاط ضعف‌ و قوت‌ خودش را داشت و قسمت‌های تاریک و درخشانی را در زندگی‌اش تجربه کرده بود.

در ادامه با کارنکن همراه شوید تا به گذشته برگردیم و زندگی بنیانگذار اپل را از کودکی تا مرگ بررسی کنیم.

"من می‌خواهم جهان را به لرزه در بیاورم."
(استیو جابز)

به راستی که استیو جابز با شرکت اپل دنیای تکنولوژی را به لرزه درآورد و تأثیرات فراموش‌نشدنی بر آن گذاشت.

استیو جابز بنیانگذار اپل

در این مقاله زندگی بنیانگذار اپل را در مراحل مختلف از آغاز و فرزندخواندگی‌اش، سفر معنوی به هندوستان، تأسیس شرکت اپل و خروج از آن، حضور در شرکت‌های دیگر و نهایتاً بازگشت به اپل و غیره را با جزئیات بررسی خواهیم کرد.

در ادامه نیز در مورد شرکت اپل و جایگاه آن در دنیای تکنولوژی صحبت می‌کنیم و در پایان این مطلب کتاب، فیلم و پادکست‌هایی که در مورد زندگی استیو جابز هستند را برای مطالعه بیشتر به شما معرفی خواهیم کرد.

اگر به خواندن بیوگرافی‌ها علاقه‌مند هستید احتمالاً مطالب زیر نیز برای شما جالب خواهند بود:

فهرست مطالب

آغاز زندگی بنیانگذار اپل با فرزندخواندگی

استیو جابز در 24 فوریه 1955 میلادی، (5 اسفند 1333 شمسی) به‌دنیا آمده است.

جالب است بدانید که بیل گیتس و روان اتکینسون (مستر بین) نیز در سال 1955 به دنیا آمده‌اند. همچنین آلبرت انیشتین در این سال از دنیا رفته است.

استیو در شهر سانفرانسیسکو چشم به جهان گشوده است.

ویدئوی کوتاه زیر مربوط به شهر سانفرانسیسکو در سال 1955 است. با دیدن این ویدئو، حال و هوای سانفرانسیسکو، زمانی که بنیانگذار اپل به دنیا آمده است را بهتر احساس می‌کنید.

والدین بیولوژیکی بنیانگذار اپل

عبدالفتاح جندلی یک دانشجوی مسلمان، اهل سوریه بود. وی دورۀ دکتری علوم سیاسی خود را در دانشگاه ویسکانسین می‌گذراند.

در آن دوران عبدالفتاح با جوانا شیبل آشنا می‌شود. جوانا یک دانشجوی کارشناسی‌ ارشد بود که مذهب کاتولیک و تبار سوئیسی-آلمانی داشت.

پدر جوانا از عبدالفتاح خوشش نمی‌آمد. او از این که دخترش با یک مسلمان رابطه برقرار کرده، ناراحت بود. اما جوانا و عبدالفتاح از نظر عاطفی به یکدیگر وابسته شده بودند.

پدر و مادر بیولوژیکی سازنده اپل استیو جابز

آنها برای گذراندن تعطیلات تابستانی به سوریه سفر کردند. اما جوانا تنها بعد از گذشت چند روز به آمریکا برگشت. او در این سفر باردار شده بود.

بعدها عبدالفتاح ادعا کرد که: جوانا بدون اطلاع او به آمریکا برگشته است. علاوه بر این، از باردار شدن جوانا اطلاعی نداشته است.

در دوران بارداری، جوانا و عبدالفتاح متوجه می‌شوند با توجه به شرایطی که دارند، برای پدر و مادر شدن آماده نیستند!

نهایتاً بعد از به دنیا آمدن فرزندشان، زمانی که یک نوزاد چند ماهه بود، تصمیم گرفتند که او را برای فرزند‌خواندگی معرفی کنند.

خانوادۀ اصلی

جوانا به‌دنبال این بود که فرزندش را به یک خانوادۀ ثروتمند و تحصیل کرده واگذار کند. اما موفق به انجام این کار نشد.

پل و کلارا جابز سال‌ها بود که می‌خواستند یک فرزند داشته باشند ولی کلارا باردار نمی‌شد.

آن‌ها شرایطی که جوانا تعیین کرده بود را نداشتند. اما او را متقاعد کردند که در آینده شرایط تحصیلات عالی را برای فرزندش فراهم کنند.

پدر و مادر استیو جابز بنیانگذار شرکت اپل

در نهایت پل و کلارا فرزند جدید را به خانه‌شان آوردند و نام او را استیو گذاشتند.

پل یک مکانیک بود. او ماشین‌های کهنه را تعمیر می‌کرد و می‌فروخت.

کلارا نیز یک ارمنی‌تبار بود که والدینش از نسل‌کشی ارمنی‌ها نجات پیدا کرده بودند. او یک حسابدار بود.

دوران کودکی بنیانگذار اپل

استیو در دوران کودکی بسیار بازیگوش و کنجکاو بود. به‌طوری که اتفاقاتی مثل انداختن میخ فلزی داخل پریز برق و خوردن سمّ کشاورزی را تجربه کرده بود!

هنگامی که دو سال سن داشت، والدینش یک کودک دیگر را به فرزندخواندگی قبول کردند. او یک دختر بود که پاتریشیا نام داشت.

استیو جابز بنیانگذار اپل در سن 2 سالگی

زمانی که استیو پنج ساله بود، خانواده‌اش تصمیم گرفتند به شهر مانتین ویو، نزدیک پالو آلتو در ایالت کالیفرنیا نقل‌مکان کنند. استیو بعدها از این دوران به عنوان یک دورۀ خوش یاد کرده است.

او همیشه می‌دانست که یک فرزندخوانده است. در سن شش سالگی دختربچۀ همسایه از او پرسید که آیا والدین واقعی‌اش او را نمی‌خواستند؟

استیو نیز با گریه فراوان به سمت خانه رفته بود. اما پدر و مادرش به او گفته بودند که چون او خاص بوده انتخابش کرده‌اند.

استیو بعدها گفته بود: این حرف باعث شد که من همیشه فکر کنم که فرد خاصی هستم.

پدر استیو در گاراژ خانه‌شان ماشین‌هایش را تعمیر می‌کرد. او یک میز کار برای استیو درست کرده بود تا بر روی آن بازی‌هایش را انجام دهد.

پل یک مکانیک موفق بود. او هر چیزی را درست و تعمیر می‌کرد. ویژگی‌های شخصیتی پل باعث شده بود که استیو به مهندسی، الکترونیک و ساختن چیزها علاقه‌مند شود.

دوران مدرسه استیو جابز؛ بنیانگذار اپل

استیو در کودکی ترجیح می‌داد که کارهایش را به‌تنهایی انجام دهد. او علاقه‌ای به ورزش و فعالیت‌های گروهی نداشت. از همان ابتدای کودکی، به وسایل الکترونیکی و گجت‌ها علاقه‌مند بود.

زمان‌‍‌های زیادی را در گاراژ همسایه‌شان که در شرکت “اچ پی” کار می‌کرد، می‌گذراند. از همین جا بود که بیشتر با وسایل الکترونیکی آشنا شد.

استیو در آن دوران عضو “باشگاه کاوشگران” شرکت اچ‌‌پی شده بود. جایی که در آن مهندسانی را می‌دید که محصولات جدیدشان را به نمایش می‌گذارند.
اچ‌پی یکی از بزرگترین شرکت‌های فناوری اطلاعات در آمریکا است.

نوجوانی استیو جابز بنیان گذار شرکت اپل

در سن دوازده سالگی اولین دستگاه کامپیوتر را از نزدیک دید و بسیار تحت‌تأثیر قرار گرفت. او علاقه داشت که با رایانه‌ها کار کند.

استیو به همراه دوستش فرناندز در دبیرستان “هامستد” ثبت‌نام کردند. این دبیرستان ارتباطات قوی با سیلیکون ولی داشت.

نوجوانی استیو جابز سازنده اپل

جابز در دوران دبیرستان، در کلاس‌هایی که توسط کارخانه اچ‌پی برگزار می‌شد، شرکت می‌کرد.

یک‌بار در سن 12 سالگی با جسارت از رئیس شرکت (ویلیام هیولت)، قطعاتی را که برای تکمیل یک پروژه کلاسی نیاز داشت، درخواست کرده بود. هیولت تحت‌تأثیر رفتار جسارت‌آمیز استیو بعد از دادن قطعات، پیشنهاد کارآموزی تابستانی در شرکت اچ‌پی را به او داده بود.

موسس شرکت اچ پی

ترک کالج و رفتن به سفر معنوی

استیو در سال 1972 از دبیرستان فارغ‌التحصیل شد. سپس به کالج “رید” در پورتلند رفت تا به‌ مدت دو سال در آنجا تحصیل کند.

هزینه‌های تحصیل در کالج رید نسبتاً زیاد و پرداخت آن برای والدین استیو دشوار بود.

بعد از یک ترم تحصیل، بدون اطلاع خانواده کالج را رها کرد. او بعدها گفت که: نمی‌خواسته پول والدینیش را برای تحصیل در رشته‌ای که در آن علاقه نداشته، هدر دهد.

دوران جوانی استیو جابز بنیانگذار اپل

بعد از ترک کالج، مدتی در کلاس‌های خلاقیت و طراحی شرکت کرد. او عاشق خوشنویسی (تایپوگرافی) شده بود.

استیو در جستجوی یافتن شغل، توانست به‌عنوان تکنیسین در شرکت “آتاری” استحدام شود. آتاری یک شرکت پیشرو در زمینۀ بازی‌های رایانه‌ای بود.

او از طریق شغلش پس‌اندازی جمع آوری کرد، تا بتواند برای سفر معنوی‌اش به هندوستان و مطالعه ادیان شرقی برنامه‌ریزی کند.

استیو به همراه دوستش “دانیل کاتکی” تحت تأثیر کتاب “اکنون اینجا باش” قرار گرفته بودند.

کتاب اکنون اینجا باش جزو اولین راهنماهای تبدیل شدن به یوگی برای افراد غیر هندو می‌باشد. محتوای این کتاب در مورد معنویت، یوگا و مراقبه است، که توسط “رام داس” نوشته شده است.

کتاب اکنون اینجا باش

دستاوردهای سفر به هند

آن‌ها سفر خود را از دهلی‌نو به سمت هیمالیا آغاز کردند. انبوه فقر و گرسنگی که در ابتدا با آن مواجه شده بودند برایشان شوکه‌کننده بود. در آن مدت با غذاهای محلی تغذیه می‌کردند و در ساختمان‌های متروکه سکونت داشتند.

استیو به دنبال یافتن درون خود بود. سفر به هند جهان‌بینی‌اش را بسیار تغییر داد. او با حقایق سخت دنیا از نزدیک روبرو شده بود.

شخصیت سختی‌دیدۀ او که در اثر سفر به هند به وجود آمده بود، باعث شد پایه‌های ایدئولوژیک شرکت اپل را به وجود بیاورد و به او کمک کند تا اپل را به آنچه امروز هست تبدیل کند.

استیو جابز سازنده اپل و دانیل کاتکی

استیو جابز بعد از سفر به هند، مهاتما گاندی را بیشتر تحسین می‌کرد. تبلیغ “متفاوت فکر کن” شرکت اپل از افکار گاندی ریشه می‌گرفت.

او در پایان سفر مانند یک بودایی با سر تراشیده به آمریکا بازگشت. سفر هندوستان هفت ماه طول کشید.

تبلیغ شرکت اپل متفاوت فکر کن

زندگی کاری بنیانگذار اپل

بعد از سفر هند، استیو دوباره به آتاری رفت و آنجا قرار شد چیپست‌های مربوط به یک بازی رایانه‌ایی را بسازد و به‌ازای هر کدام صد دلار دریافت کند. او چیز زیادی از مدارها نمی‌دانست. اما دوستش “استیو وزنیاک” در این زمینه خبره بود. آن‌ها قرار گذاشتند که با‌هم چیپست‌ها را بسازند و سودش را تقسیم کنند.

استیو جابز و استیو وزنیاک

استیو جابز به وزنیاک گفته بود که هفتصد و پنجاه دلار بابت انجام پروژۀ آتاری دریافت کرده و نصفش را به وزنیاک داده بود. اما بعدها مشخص شد که پنج هزار دلار از آتاری گرفته است. او در واقع به وزنیاک دروغ گفته بود!

جابز و وزنیاک از طریق گروهی به نام “Homebrew Computer Club” با یکدیگر آشنا شده بودند. وزنیاک در تلاش بود که کامپیوترهای کوچک خانگی بسازد. در آن زمان کامپیوترهای خانگی به وسعت امروز وجود نداشتند.

تأسیس اپل و آغاز عصر کامپیوترهای شخصی

استیو جابز به شدت جذب ایدۀ کامپیوتر خانگی شده بود. او در سن بیست‌ویک سالگی به همراه وزنیاک شرکتی به نام اپل تأسیس کردند. آن‌ها سرمایه اولیۀ خودشان را با فروش ماشین ون جابز و ماشین‌حساب علمی وزنیاک، به دست آوردند. پولی که آن‌ها توانستند جور کنند هزار و سیصد دلار بود.

جابز شکاف بزرگی را در بازار کامپیوترها دیده بود. در آن زمان همه کامپیوتر‌ها (Main fraim) بودند. به این معنی که به قدری بزرگ بودند که فضای یک اتاق را اشغال می‌کردند. به علاوه این کامپیوترها بسیار گران‌قیمت بودند و تنها سازمان‌ها توانایی خریدشان را داشتند.

پیشرفت تکنولوژی و در نتیجۀ آن کوچکتر شدن قطعات الکترونیکی، احتمال اجرای ایدۀ کامپیوتر‌های شخصی را بالا برده بود.

اپل 1

با توجه به شرایط موجود، جابز و وزنیاک می‌خواستند کامپیوترهایی تولید کنند که برای همه قابل استفاده باشد.

آن‌ها ابتدا اپل 1 را ساختند. اپل 1 تعدادی تراشه بود که برای راه‌اندازی آن لازم بود تا خریدار صفحه‌کلید و نمایشگر را به صورت جداگانه خریداری کند. این یک ضعف بزرگ در فروش این محصول محسوب می‌شد.

کامپیوتر اپل 1 شرکت اپل

اپل 2

آن‌ها ایدۀ اپل 1 را دوباره بازطراحی کرده و در سال 1977 اپل 2 را وارد بازار کردند. اپل 2 در سال اول فروش چشمگیر 2.7 میلیون دلاری را تجربه کرد. فروش اپل طی سه سال به دویست میلیون دلار رسید. این فروش یکی از خارق‌العاده‌ترین موارد رشد شرکت‌ها در تاریخ ایالات متحده بود.

جابز و وزنیاک بازار کاملاً جدیدی را ایجاد کرده بودند. بازاری به نام بازار کامپیوتر‌های شخصی. این محصولات روشی کاملاً جدید برای پردازش اطلاعات بودند.

کامپیوتر اپل 2 شرکت اپل

تا سال 1980 عصر کامپیوترهای شخصی در جریان بود. به دلیل ورود رقبای بیشتر به بازار، اپل مجبور بود مدام محصولات خود را بهبود ببخشد تا همچنان پیشتاز بماند.

در همین سال سهام اپل قابل‌ معامله شد و استیو کارشناس بازاریابی شرکت پپسی‌کولا (جان اسکالی) را مدیر عامل اپل کرد.

اپل 3

آن‌ها محصول جدید خود یعنی اپل 3 را نیز به بازار معرفی کردند. اما این مدل با مشکلات فنی و بازاریابی مواجه شد. اپل 3 از بازار خارج شد تا مشکلات خود را حل کند و دوباره معرفی شود.

کامپیوتر اپل 3 شرکت اپل

لیزا

جابز همچنان یک قدرت بازاریابی بود که در پشت اپل قرار داشت. اوایل سال 1983 اپل محصول جدیدی با نام لیزا را معرفی کرد. این محصول برای افرادی طراحی شده بود که تجربه کار با کامپیوتر نداشتند یا مبتدی بودند.

لیزا جزو اولین کامپیوترهایی بود که به جای متن از “رابط کاربری گرافیکی” استفاده می‌کرد.

اما لیزا فروش خوبی نداشت. زیرا گرانتر از کامپیوترهای شخصی بود که رقبا تولید می‌کردند.

کامپیوتر لیزا و استیو جابز سازنده اپل

در آن دوران بزرگترین رقیب اپل شرکت IBM بود که وارد رقابت سنگینی با آن‌ها شده بود. تخمین زده می‌شد که تا سال 1983 اپل نیمی از سهم بازار خود را به IBM باخته است.

رقابت شرکت اپل و شرکت ibm

مکیناتش

در 1984، اپل یک مدل جدید انقلابی یعنی مکینتاش را معرفی کرد. نمایشگر روی صفحه مکینتاش تصاویر کوچکی به نام آیکون داشت. شاید امروزه کلمه آیکون برای همۀ ما آشنا باشد، اما در آن زمان اپل برای اولین بار این ایده را پیاده‌سازی کرد.

استیو جابز و مکینتاش شرکت اپل

برای استفاده از این کامپیوتر، افراد با استفاده از ماوس بر روی آیکون‌ها کلیک می‌کردند. استفاده از ماوس کار با کامپیوتر را بسیار ساده‌تر کرده بود. البته محصول قبلی اپل یعنی لیزا نیز دارای ماوس بود.

ویدئوی کوتاه و جالب زیر تبلیغ ماوس اپل برای میکنتاش است. امروز که این ویدیو را می‌بینیم شاید تبلیغی خنده‌دار به نظر برسد. اما ماوس مکینتاش یک ابزار جدید و انقلابی بود.

مکینتاش یک کامپیوتر ارزان‌قیمت برای عموم مردم محسوب می‌شد. اما فروش خوبی را تجربه نکرد و دومین شکست را برای اپل و جابز رقم زد. شکست مکینتاش نشانه آغاز سقوط جایگاه او در اپل بود.

ترک کردن اپل

“جان اسکالی” به‌عنوان مدیر اجرایی شرکت معتقد بود که جابز به اپل آسیب می‌رساند و باید کنار برود. اسکالی کسی بود که خود جابز او را از پپسی کولا به اپل آورده بود.

در آن زمان جابز یک شغل رسمی در اپل نداشت، اما اسکالی رسماً مدیر عامل بود. به همین دلیل در سال 1985 پس از یک نبرد طولانی، هیئت مدیره تصمیم گرفت که جابز باید شرکت را ترک کند.

جان اسکلی و استیو جابز سازنده اپل

گروهی ادعا می‌کنند که استیو مجبور به ترک شرکت شده است، در حالی که برخی دیگر ادعا می‌کنند که او برای کشف ایده‌های جدید از اپل رفته است.

او از شرکتی که خودش تأسیس کرده بود و توسط فردی که خودش استخدام کرده بود، اخراج شد. البته عنوان رییس هیأت مدیره همچنان برای او حفظ شده بود و می‌توانست در جلسات سهامداران اپل شرکت کند. این گونه بود که سازنده اپل از این شرکت جدا شد.

نکست

استیو خیلی زود به همراه تعدادی از کارمندان سابقش یک شرکت کامپیوتری با نام “نکست” تأسیس کرد.

در اواخر سال 1988 محصول جدید این شرکت یعنی “نکست کیوب”، در یک رویداد بزرگ فناوری معرفی شد.

به طور کلی محصولات این شرکت با هدف استفاده در بازار آموزش و تحصیل تولید می‌شدند.

لوگوی شرکت نکست

واکنش‌های اولیه به این محصول بسیار خوب بود. نکست کیوب بسیار کاربر‌پسند، با سرعت پردازش بالا و گرافیک عالی بود. این محصول پیشتاز، اولین مرورگر وب و اولین اپ‌استور را به کاربرانش ارائه می‌داد.

کامپیوتر شرکت نکست

با وجود استقبال اولیۀ مناسب مخاطبان، در نهایت کامپیوتر شرکت نکست هرگز موفقیت‌های بزرگی به دست نیاورد.

از دلایل موفق نشدن نکست کیوب می‌توان به قیمت بسیار بالا، صفحه سیاه و سفید و عدم امکان اتصال به کامپیوتر‌های دیگر اشاره کرد.

جابز هزینه‌های بسیار زیادی برای شرکت نکست کرده بود. یک شرکت بسیار لاکچری با هزینه‌های باور‌نکردنی در تمام زمینه‌ها مثل دکور، مبلمان و حتی خوراکی‌هایی که در شرکت مصرف می‌شد.

یک‌بار که بیل گیتس برای دیدن استیو به شرکت نکست رفته بود، پس از بازگشت گفته بود: آب‌هویجی که در شرکت نکست به من دادند، احتمالاً گرانترین آب‌میوه‌ای بوده که در عمرم نوشیدم!

پیکسار

نکست پایان کار استیو جابز نبود. او در سال 1986 شرکت پیکسار را از یک فیلم‌ساز به نام جورج لوکاس خریداری کرد.

کلمه پیکسار از ترکیب کلمات پیکسل و رادار درست شده است. پیکسار در زمینۀ ساخت انیمیشن‌های کامپیوتری فعالیت می‌کرد.

پیکسار انیمیشن‌های کوتاه و بلند مختلفی تولید کرده است. لوکسو اولین انیمیشن کوتاه این شرکت بود.

داستان دو چراغ مطالعه برندۀ جایزه بهترین انیمیشن کوتاه نیز شده است. این انیمیشن کوتاه که کمتر از دو دقیقه است آغاز مسیر موفقیت‌های پیکسار بود.

نه سال بعد از تأسیس پیکسار، این شرکت انیمشین داستان اسباب‌بازی را منتشر کرد که یک موفقیت بزرگ در فروش به دست آورد.

در ادامه پیکسار انیمشین‌های معروفی مثل داستان اسباب بازی 2، زندگی یک حشره، هیولاها، در جستجوی نمو و غیره را منتشر کرد که توسط کمپانی دیزنی توزیع می‌شدند.

انیمیشن های پیکسار و استیو جابز

این انیمیشن‌ها نیز موفقیت‌های زیادی کسب کردند. انیمیشین هیولاها توانست بزرگترین فروش بلیط افتتاحیه آخر‌هفته در تاریخ فیلم‌های انیمیشنی را به دست آورد.

در سال 2006 استیو جابز پیکسار را به مبلغ 7 میلیون دلار به کمپانی دیزنی فروخت.

والت دیزنی یکی از بزرگترین شرکت‌های رسانه‌ایی و سرگرمی در جهان است.

استیو جابز و شرکت پیکسار

بیشتر بخوانید: تاریخچه شرکت والت دیزنی

بازگشت به اپل

بعد از خروج جابز، اپل نه‌تنها پیشرفت خاصی نکرده بود، بلکه در بسیاری از حوزه‌ها نیز جایگاه خود را از دست داده بود. بنابراین شرایط به گونه‌ای رقم خورد تا هیأت مدیرۀ اپل تصمیم بگیرد جابز را دوباره به شرکت بازگرداند.

در سال 1996 او به عنوان مشاور پاره‌وقت مدیر اجرایی به اپل بازگشت. به علاوه اپل شرکت نکست را که متعلق به جابز بود به قیمت چهارصد میلیون دلار خریداری کرد.

بازگشت استیو جابز به شرکت اپل

از سال 1997 تا 2000 او یک مدیر اجرایی موقت بود. سپس از 2000 تا 2011 به عنوان مدیر اجرایی ثابت در شرکت حضور داشت.

استیو بعد از بازگشت به اپل متوجه شد که شرکت در همان نقطه‌ای که قبلاً ترکش کرده بود، باقی مانده است. اپل همچنان یک شرکت تولید‌کنندۀ کامپیوتر بود. او به ایده‌هایی نیاز داشت تا اپل را دوباره به اوج محبوبیت برساند.

در شش سال بعد از ورودش، آن‌ها چندین محصول و استراتژی بازاریابی را عرضه کردند. او با بازگشت به اپل توانست صنعت تلفن‌های همراه و صنعت موزیک را متحول کند.

عصر شکوفایی دوباره اپل

در نوامبر 1997، جابز اعلام کرد که اپل کامپیوترهای خود را برای اولین بار مستقیماً از طریق اینترنت و تلفن به فروش می‌رساند و نیازی به مراجعه حضوری به فروشگاه‌های اپل نیست.

فروش اینترنتی و تلفنی یک موفقیت بزرگ برای اپل به همراه داشت. فروشگاه اپل در عرض یک هفته به سومین سایت بزرگ تجارت الکترونیک در دنیای اینترنت تبدیل شد.

اپل در سال 1998 آی‌مک را معرفی کرد. یک محصول با قدرت محاسباتی خوب و قیمت مناسب.

محصول آی مک شرکت اپل

آی‌بوک نیز در جولای 1999 رونمایی شد. لب‌تاپی صدفی شکل که در انواع رنگ‌های روشن عرضه می‌شد.

محصول آی بوک شرکت اپل

استیو بسیار به موزیک علاقه‌مند بود. به همین دلیل به دنبال ایده‌هایی برای ایجاد تغییر در این صنعت بود.

اپل محصولی رایگان به نام آی‌تیونز را معرفی کرد. نرم‌افزاری برای مدیریت آهنگ‌ها و ساخت پلی‌لیست.

در نوامبر 2001 آی‌پاد (پخش‌کنندۀ موسیقی قابل حمل) معرفی شد که یک تغییر انقلابی در صنعت موسیقی بود. افراد می‌توانستند هزاران آهنگ را در یک دستگاه کوچک ذخیره کنند و از شنیدن آن در هر کجا که هستند لذت ببرند.

ایدۀ آی‌پاد بسیار موفق بود و مدل‌های مختلفی از آن به بازار عرضه شد.

انواع آی پاد شرکت اپل

در سال 2005 نیز فروشگاه موزیک آی‌تیونز معرفی شد. یک فروشگاه آنلاین برای خرید فایل‌های موسیقی.

ایدۀ پادکست که قبلاً نیز وجود داشت به صورت جدی توسط اپل معرفی شد. جالب است بدانید که کلمه پادکست از ترکیب کلمات آی‌پاد و برادکست درست شده است.

در ادامه محصولات اپل تبدیل به وسایلی شدند که همه می‌خواستند آن‌ها را داشته باشند.

ورود به صنعت تلفن‌های همراه

پس از بررسی‌های فراوان، اپل تصمیم گرفت که به‌صورت جدی وارد صنعت تلفن‌های همراه شود.

آیفون در سال 2007 عرضه شد و توجه همگان را به خودش جلب کرد. این محصول جذاب تغییری بزرگ در تلفن‌های همراه ایجاد کرد و این یک پیروزی دیگر برای استیو جابز بود.

اولین مدل آیفون شرکت اپل

اپل به رهبر بازار تبدیل شده بود و استیو جابز رهبری این برند را بر عهده داشت.

انواع آیفون شرکت اپل

نسخه‌های مختلف آیفون به ترتیب عرضه می‌شدند. تبلت آی‌پد نیز سال 2010 منتشر شد. آی‌پد در ماه اول رکورد یک میلیون فروش را تجربه کرد.

اپل شاهد موفقیت‌های زیادی در فروش محصولات خود بود. آی‌پاد و آی‌تیونز نیز جایگاه خوبی در بین مشتریان به دست آوردند.

تا قبل از مارس 2011 بیش 15 میلیون آی‌پد فروخته شد. رکوردی قابل‌توجه و امیدوارکننده برای اپل.

محصول آی پاد شرکت اپل

سال‌های پایانی و مرگ بنیانگذار اپل

در سال 2003، جابز متوجه شد که به سرطان پانکراس مبتلا شده است. در ابتدا به جای عمل جراحی، رژیم‌های گیاهخواری و درمان‌های شرقی را انتخاب کرده بود. اما نهایتاً در سال 2004 عمل جراحی را انجام داد.

در سال 2006 هنگام سخنرانی در کنفرانس جهانی توسعه‌دهندگان، وضعیت سلامتی او مورد سوال قرار گرفته بود. او بسیار لاغر شده بود و قدرت تکلم ضعیفی داشت.

سال های پایان استیو جابز بنیانگذار اپل

استیو قبل‌تر در سال 2004 به تیم اپل اعلام کرده بود که سرطان پانکراس دارد. برای غلبه بر سرطان از سال 2003 تا زمان مرگش در آگوست 2011 عمل‌ها و درمان‌های دارویی مختلفی را پشت‌سر گذاشت. اما بیماری بسیار کشنده بود و درمان‌ها تأثیری نداشتند.

او آخرین بار در سال 2011 برای معرفی محصول آی‌کلاود (یک سرویس ذخیره‌سازی ابری) جلوی دیدگان هوادارانش قرار گرفت.

استیو جابز در 24 آگوست 2011 از سمت مدیر‌عاملی اپل استعفا داد و تنها چند هفته بعد در سن 56 سالگی از دنیا رفت.

مرگ استیو جابز بنیانگذار اپل

مرگ استیوجابز واکنش‌های گسترده‌ای را در سرتاسر جهان به همراه داشت. افراد مختلفی از جمله باراک اوباما، مارک زاکربرگ، بیل گیتس، مایکل بلومبرگ و غیره در پیام‌هایی درگذشت او را تسلیت گفتند. مردم عادی نیز در شهرهای مختلف جهان با حضور در مقابل فروشگاه‌های اپل ابراز ناراحتی کردند.

او تأثیر زیاد بر سبک زندگی همۀ ما گذاشته بود.

یادبود مرگ استیوجابز بنیانگذار اپل
گاهی به خدا ایمان دارم، گاهی نه!
شاید همه چیز پنجاه-پنجاه باشد.
از زمانی که سرطان داشتم، بیشتر به آن فکر می‌کردم. شاید به این دلیل است که می‌خواهم به زندگی پس از مرگ اعتقاد داشته باشم چون وقتی می‌میرید، همه چیز نابود و ناپدید می‌شود. (استیو جابز)
در گذشت بنیانگذار اپل استیو جابز
"دنیا به ندرت کسی را که تأثیر عمیقی مانند آنچه استیو گذاشته است می‌بیند.
 دستاوردهای او برای نسل‌های آینده هم محسوس خواهد بود."
(بیل گیتس بنیانگذار مایکروسافت)

درباره شرکت اپل

شرکت اپل در 1 آوریل 1976 تأسیس شد. این شرکت از روزهایی که تنها به گاراژ خانه جابز محدود می‌شد تا امروز که جزو موفق‌ترین شرکت‌های تاریخ به حساب می آید را طی کرده است.

اپل سال‌ها مبارزه، شکست‌ و موفقیت‌های مختلف را پشت‌سر گذاشته که در نهایت به وضعیت امروز آن منتهی شده است.

اولین شرکت جهان که ارزش بازار ۱ تریلیون را به دست آورده است. 

مشخصات

  • نماد بورسی: AAPL
  • سال تأسیس: 1976
  • مکان: آمریکا-کالیفرنیا
  • صنعت: تکنولوژی و ارتباطات
  • ارزش شرکت اپل: بیش از 2 تریلیون دلار

علت نامگذاری شرکت اپل

بر اساس آنچه که در کتاب بیوگرافی استیو جابز گفته شده است، نام اپل توسط او انتخاب شده است.

استیو در دوران جوانی مدتی را با دوستانش در یک مزرعه سیب واقع در اورگان کار می‌کرده است. گفته می‌شود که در آن دوران او فقط سیب می‌خورده و به این میوه علاقۀ زیادی داشته است. به‌طور کلی استیو جابز طبیعت میوه‌خواری و گیاه‌خواری زیادی داشته است.

علت نامگذاری شرکت اپل

استیو وزنیاک در خاطراتش اشاره می‌کند که سعی کردیم نام‌های بهتری برای شرکتمان انتخاب کنیم. اما هیچ‌کدام نتوانستیم کلمه‌ای بهتر از اپل پیدا کنیم.

همچنین کلمه اپل با حرف انگلیسی A شروع می‌شود و به همین دلیل در هر لیستی که حضور داشت به عنوان اولین نام ثبت می‌شد.

لوگوی اپل

اولین لوگوی اپل یک تصویر نسبتاً پیچیده است. در این لوگو تصویر نیوتون را می‌بینید که زیر درخت سیب نشسته است و یک سیب در بالای سر او قرار دارد.

در ادامه لوگوی اپل تبدیل به یک سیب ساده شد که یک تکه از آن برداشته شده است.

داستان‌ها و افسانه‌های زیادی در مورد لوگوی اپل به وجود آمده است. بعضی‌ها اعتقاد دارند که سیب گاز گرفته شده نشان‌دهندۀ داستان آدم و حوا است.

لوگوهای شرکت اپل

اپل بعد از استیو جابز

بعد از درگذشت جابز، کسانی که در مورد آینده اپل فکر می‌کردند، انتظار داشتند که بدترین اتفاقات ممکن برای این شرکت بیفتد. این یک واقعیت بود که استیو جابز فردی غیر‌قابل جایگزین است.

تیم کوک در سال 2011 زمانی که استیو جابز به دلیل بد شدن وضعیت سلامتش از شرکت کناره‌گیری کرد، به مدیرعاملی منصوب شد. کوک توسط خود جابز به عنوان جایگزین انتخاب شد. او همکار و دوست صمیمی وی بود.

تیم کوک مدیر عامل شرکت اپل

با این حال بعد از چند سال مدیریت تیم کوک در اپل، بسیاری از ناظران به این نتیجه رسیدند که اپل در دوران مدیریت او دستاوردهای خوبی داشته است.

اپل با مدیریت کوک تبدیل به اولین شرکت یک تریلیون دلاری تاریخ شد. نهایتاً نه سال پس از مرگ جابز، ارزش بازار اپل به رقم دو تریلیون دلار هم رسید.

با وجود رقبای قوی و به بلوغ رسیدن بازار گوشی‌های هوشمند، عملکرد تیم کوک قابل دفاع بود.

وضعیت امروز اپل

در حال حاضر شرکت اپل در زمینه طراحی، ساخت و فروش گوشی‌های هوشمند، رایانه‌های شخصی، تبلت‌ها، گجت‌های پوشیدنی‌، لوازم جانبی و سایر خدمات مرتبط فعالیت می‌کند.

این شرکت نمایندگی‌های مختلفی را بر اساس نقاط جغرافیایی در سرتاسر جهان ایجاد کرده است. این نمایندگی‌ها شامل بخش‌های آمریکا، اروپا، چین بزرگ، ژاپن، بقیه آسیا و اقیانوسیه هستند.

بخش آمریکا شامل آمریکای شمالی و جنوبی است. قسمت اروپا از کشورهای اروپایی و همچنین هند، خاورمیانه و آفریقا تشکیل شده است. چین بزرگ شامل چین، هنگ کنگ و تایوان است. آسیا و اقیانوسیه نیز شامل استرالیا و کشورهای آسیایی هستند.

همچنین دفتر مرکزی اپل در کوپرتینو، کالیفرنیا است.

اپل پارک مقر شرکت اپل

محصولات و خدمات اپل متنوع هستند، اما مهم‌ترین محصولات این شرکت به شرح زیر هستند:

  • آیفون
  • مک
  • آی‌پد
  • ایرپاد
  • تلویزیون اپل
  • ساعت مچی اپل
  • محصولات صوتی بیتس
  • هوم پاد
  • آی پاد لمسی

همسر و فرزندان بنیانگذار اپل

زندگی شخصی و روابط استیو جابز هم از دید علاقه‌مندان او دور نبوده و حواشی مربوط به خودش را داشته است.

استیو در دوران جوانی با دختری به نام کریسان دوست می‌شود. او در سن 23 سالگی از کریسان صاحب یک دختر شده بود. در ابتدا استیو انکار می‌کرد که پدر واقعی این دختر باشد. بعد از دعواهای فراوان، آزمایش DNA مشخص کرد که این دختر واقعاً متعلق به استیو است. آن‌ها اسم این دختر را لیزا گذاشتند.

لیزا جابز دختر استیو جابز بنیان گذار شرکت اپل

استیو تا سن 7 سالگی با لیزا ارتباطی نداشت و به ندرت به کریسان هم سر‌می‌زد. نهایتاً وقتی لیزا یک نوجوان بود با پدرش شروع به زندگی کرد.

در سال 1991 استیو به صورت رسمی با دختری به‌نام “لورن پاول” ازدواج کرد. این زوج در اوایل دهه نود در مدرسه بازرگانی دانشگاه استنفورد با یکدیگر آشنا شده بودند. لورن در آن‌جا دانشجوی مدیریت بازرگانی بود.

همسر استیو جابز لورن پاول

آن‌ها سه فرزند به نام‌های رید، ارین و ایو را به دنیا آوردند و در کالیفرنیا زندگی می‌کردند.

در هنگام مرگ استیو، رید 23 سال، ارین 19 و ایو 16 سال داشتند. آن‌ها بعد از مرگ پدرشان سبک زندگی ساده و به دور از کانون توجه را انتخاب کردند.

خانواده و فرزندان استیو جابز

دیدگاه‌ها و ویژگی‌های شخصیتی بنیانگذار اپل

استیو جابز یکی از شخصیت‌های برجسته دنیای تکنولوژی محسوب می‌شود. در این بخش در مورد دیدگاه‌ها و ویژگی‌های شخصیتی او که کمتر به آن پرداخته شده است، صحبت خواهیم کرد.

نزدیکان استیو همیشه از سخت‌گیر بودن و کمال‌گرایی او شکایت داشتند. او نیاز داشت که همه چیز را در اطرافش کنترل کند. سخت‌گیری‌هایش به گونه‌ایی بود که با ضرب‌الاجل‌های خودسرانه کارمندانش را مجبور به انجام کارهای شبانه‌روزی می‌کرد.

استیو در انکار کردن هم ماهر بود! او تا مدت‌ها از این که پدر لیزا است طفره می‌رفت. یا زمانی که برای اولین بار به سرطان مبتلا شد، آن را انکار کرد و به جای پیروی از توصیه‌های پزشکان، روش‌های جایگزین را برای از بین بردن سرطان امتحان می‌کرد.

ویژگی های شخصیتی استیو جابز

کمال‌گرایی او به حدی بود که در طراحی محصول بر روی کوچک‌ترین جزئیات حساس بود و بر روی اصلاح آن‌ها پافشاری عجیبی می‌کرد.

جابز مهارت بالایی در متقاعد کردن اطرافیانش برای پیشرفت کردن و انجام آنچه به آنها گفته بود، داشت.

ویدئوی زیر سخنرانی استیو جابز در جشن فارغ‌التحصیلی دانشگاه استنفورد در سال 2005 است. این سخنرانی میلیون‌ها بار در اینترنت دیده شده است. اگر زندگی استیو جابز را دنبال می‌کنید و این ویدئو را تا بحال ندیده‌اید دچار گناه بزرگی شده‌اید 🙂

کتاب، فیلم و پادکست در مورد بنیانگذار اپل

از شما بسیار ممنون هستیم که تا این‌جای متن با کارنکن همراه بودید. اما برای پیگیری زندگی استیو جابز، این‌جا پایان کار نیست و ما ادعا نمی‌کنیم که تمام جزییات زندگی بنیانگذار اپل را برای شما تشریح کرده‌ایم.

برای پیگیری بیشتر، در ادامه منابعی را برای شما گردآوری کرده‌ایم که می‌توانید آن‌ها را دنبال کنید.

کتاب

کتاب استیو جابز

احتمالاً معروف‌ترین و پرفروش‌ترین کتاب در مورد زندگی بنیان گذار شرکت اپل این کتاب است.

نویسنده: والتر آیزاکسون

مترجمان: منیژه شیخ جوادی، ارمغان جزایری

ناشر: پیکان

لینک خرید از دیجی‌کالا

لینک خرید از فیدیبو

کتاب استیو جابز بنیان گذار شرکت اپل

کتاب استیو جابز شدن

به نظر “تیم کوک” (مدیر عامل اپل بعد از استیو جابز)، این کتاب بهترین و دقیق‌ترین کتاب در مورد زندگی استیو جابز است.

نویسندگان: برنت اشلندر, ریک تتزلی

مترجم: ایمان حبیبی

ناشر: میلکان

لینک خرید از دیجی‌کالا

کتاب استیو جابز شدن

کتاب راز دختر استیو جابز

این کتاب روایت زندگی بنیانگذار اپل از زبان دخترش لیزا است. دختری که استیو در ابتدا قبول نمی‌کرد که پدرش باشد.

نویسنده: لیزا برنان

مترجمان: مژده محمدی، الهام سادات یاسینی

ناشر: کتابستان معرفت

لینک خرید از دیجی‌کالا

لینک خرید از فیدیبو

کتاب راز دختر استیو جابز بنیان گذار شرکت اپل

کتاب استیو جابز چه کسی بود؟

کتاب استیو جابز چه کسی بود برای کودکان و نوجوانان مناسب است.

نویسندگان: پم پولاک و مگ بلویزو

مترجم: فروغ فرجود

ناشر: نشر فاطمی

لینک خرید از نشر فاطمی

کتاب استیو جابز چه کسی بود؟

فیلم و مستند

در این بخش فیلم‌ها و مستندهایی که به زندگی استیو جابز پرداخته‌اند را معرفی می‌کنیم.

Jobs (2013)

فیلمی در مورد زندگی استیو جابز از ترک‌تحصیل تا تبدیل شدن به شناخته‌شده‌ترین کارآفرین خلاق قرن بیستم.

کارگردان: جاشوا مایکل استرن

فیلم زندگی استیو جابز سازنده اپل

Steve Jobs (2015)

در این فیلم استیو جابز ما را به پشت‌صحنۀ انقلاب دیجیتال می‌برد تا پرتره‌ای از مردی که در مرکز آن قرار دارد را به ما نشان دهد. داستان مربوط به پشت‌صحنۀ معرفی سه محصول شرکت اپل است و با رونمایی از آی‌مک به پایان می‌رسد.

کارگردان: دنی بویل

فیلم زندگی بنیانگذار اپل

مستند Steve Jobs: The Man in the Machine (2015)

این مستند نگاهی کامل و با جزییات به زندگی شخصی و کاری بنیانگذار اپل، استیو جابز دارد.

کارگردان: الکس گیبنی

مستند استیو جابز بنیانگذار اپل

مستند Steve Jobs: iGenius (2012)

مصاحبه با کارکنان سابق و هم‌دوره‌ایی‌های بنیانگذار اپل درباره دورانی که در اپل بوده و تأثیراتی که بر جای گذاشته است.

کارگردان: گروه کارگردانان

مستند بنیانگذار اپل

مستند Steve Jobs: One Last Thing (2011)

در این مستند از طریق مصاحبه با همکاران و افرادی که نابغۀ خلاق “استیو جابز” را می‌شناختند در مورد نوآوری‌های او که زندگی میلیون‌ها نفر را متحول کرد، گفتگو انجام می‌شود.

کارگردان: میمی اوکانر

مستند زندگی استیو جابز بنیانگذار اپل

پادکست

اگر علاقه‌مند به شنیدن پادکست هستید، می‌توانید از طریق پادکست‌های زیر با زندگی بنیانگذار اپل بیشتر آشنا شوید.

اما قبل از معرفی پادکست‌ها، شنیدن پادکست کارنکن را هم به شما توصیه می‌کنیم. کارنکن گفتگوهایی است در‌مورد مسیر شغلی افراد موفق. زندگی آدم‌هایی که با شغلشان زندگی می‌کنند.

بایوکست

پادکست بایوکست داستان زندگی افراد موفق را تعریف می‌کند.

بایوکست تصمیم گرفته که به جای خلاصه کردن داستان زندگی بنیانگذار اپل، در چهار قسمت به صورت سریالی و با جزییات آن را تعریف کند. قسمت های 12 الی 15بایوکست در مورد زندگی استیو جابز است.

لینک وب‌سایت بایوکست

پادکست بایوکست استیو جابز

راوکست

راوکست مهمترین و تأثیرگذارترین رویدادهای تاریخ را روایت می‌کند.

اپیزود 38 پادکست راوکست با موضوع “استیو جابز و ظهور اپل” به صورت خلاصه در کمتر از یک ساعت به معرفی زندگی استیو جابز پرداخته است.

لینک اپیزود 38 پادکست راوکست

پادکست راوکست استیو جابز

در این مقاله سعی کردیم که بخش‌های مختلف زندگی بنیانگذار اپل را بررسی کنیم و در پایان نیز منابعی را برای مطالعه بیشتر به شما معرفی کردیم. اما موضوعات زیر هم ممکن است برایتان جالب باشد:

آیا شما هم از طرفداران سرسخت محصولات اپل هستید؟

آیا بخشی از زندگی بنیانگذار اپل بوده که ما به آن نپرداخته‌ایم؟

نظرات خودتان را حتماً برای ما بنویسید تا بیشتر درباره زندگی استیو جابز گفتگو کنیم.



کانال یوتیوب پادکست رادیو کارنکن
اینستاگرام پادکست رادیو کارنکن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مینی دوره رایگان
تولیدمحتوا و سئو

بخشی از دوره سئو را اینجا ببینید.